Csigó Zita gasztroblogja

Helló, karácsony! #1 - Hangolódjunk (azaz végy egy csomag perecet)!

2014. december 03. - Csigó Zita

Ezennel megnyitom a téli/ünnepi/karácsonyi postok sorát. Kezdésnek jöjjön egy éppencsak ünnepet idéző: a koszorú matt arany gömbjei nem tolakodóak, így karácsony után is nyugodtan kint hagyhatjátok a bejárati ajtón. Nem tudom, készített-e már valaki pereces koszorút (valószínűleg igen, mert mostanában óriási trend extravagáns kiegészítőket összeválogatni, a ragasztópisztoly meg ugye mindet felragaszt :) ), nekem egy anyagbeszerzés során ugrott be a szupermarketben, hogy nemcsak sütit dekorálhatunk a helyes kis perecekkel. Mivel a perecek mellett a mogyoró is főszereplő az ajtódíszen, a 10 perces sütibe/sütire is ezek a hozzávalók kerültek. Ragasszatok! :)

 

Pereces erdei ajtódísz

Alapanyagok:

1 db moha alapú koszorú (hobbiboltok, virágosok, virágpiac)
néhány darab különböző méretű, matt arany gömb karácsonyfadísz (OBI)
1 csomag tűzhető gombadísz (OBI)
néhány termés
néhány szem dió
néhány szem gesztenye
pár darab fehér préselt papír gömb (hobbiboltok)
apró sós perecek
mogyoró
szalag (Butlers)

Eszközök:

ragasztópisztoly

A gömböket és a gombákat az OBI-ban szereztem be. Ha nagyobb mennyiségben van szükségetek dekoráláshoz díszekre, gömbökre, nézzetek körül  itt! Olyan jó áron vannak, hogy nem fogjátok sajnálni ragasztgatni sem őket. A 6 darabos, közepes méretű gömbcsomag 200, a kicsi, 9 darabos pedig 250 Ft volt, a gombacsomag 900 Ft-ba került, de mivel tűzhető, többször fel tudjátok használni. A gömbök akasztható részét leszereltem, így rögzítettem a koszorúra.



Narancsos kekszsüti karamellás sós perecekkel

Hozzávalók (egy 15*20 cm-es tepsihez):

25 dkg keksz (háztartási, zab, vajas)
5 evőkanál kakaópor
15 dkg vaj
1 db bio narancs lereszelt héja
kb. fél-3/4 dl tej

10 dkg cukor
1 dl tej
kb. 6-8 dkg vaj

1 marék durvára tört mogyoró
2 marék sós perec

A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük a kakaóporral és az olvasztott vajjal. Belereszeljük a narancshéjat, majd apránként hozzáadunk annyi tejet, hogy gyúrható masszát kapjunk. Sütőpapírral borított tepsibe nyomkodjuk, és a karamell elkészüléséig hűtőbe tesszük.
A cukrot egy edényben karamellizáljuk. Mikor már világosbarna árnyalatú, felöntjük a tejjel (először össze fog ugrani, de a hő hatására ismét sima lesz), kevergetve készre főzzük. Végül kis kockákban hozzáadjuk a vajat is, amíg el nem érjük a krémes állagot.
A karamellkrémet a tésztára öntjük, majd egyenletesen kirakjuk a perecekkel, és megszórjuk a mogyoróval. Minimum két órára hűtőbe tesszük, utána szépen szeletelhető.

Receptajánló a Gasztroajándékokból: fűszeres sült gesztenye (15. oldal). A legnagyobb nyárban fotóztam, azt is elárulom, hogy ez a fotó volt a legelső. :)

Üzletajánló karácsonyi kellékekhez: OBI

Üzletajánló a karácsonyi ajándékok beszerzéséhez: Boróka Otthonbolt, az egyik legnagyobb kedvenc partnerem. Hatalmas pénzösszegeket tudnék elkölteni ajándékokra (is) a boltban.


süti beállítások módosítása