Helló, Karácsony! #4 - Almás kuglóf fűszeres szilvaöntettel

2014. december 24. - Csigó Zita

Az egyik kedvenc sütim, ami nemcsak karácsonykor, de egész télen megállja a helyét. Plusz pont, hogy az alma miatt nem szárad ki gyorsan, és így a 26-a táján érkező vendégeknek sem csak aprósüti juthat.



Hozzávalók (egy kb. 22-24 cm átmérőjű kuglófformához):

40 dkg liszt
25 dkg vaj
20 dkg cukor
3 db nagy alma
4 db tojás + 2 db tojásfehérje
1 csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 db bio citrom lereszelt héja
1 csipet só

Az öntethez:

6-8 db szilva
őrölt fahéj
reszelt gyömbér
bio narancshéj lereszelve
pici méz

A tojásokat szétválasztjuk, az összesen 6 tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A két keveréket a sütőporral, a fahéjjal és a citromhéjjal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, nagylyukú reszelőn lereszelt, és levétől kinyomkodott almát is. Alaposan elkeverjük, végén pedig lazán beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

Az öntethez a szilvákat kimagozzuk, feldaraboljuk, és 2 evőkanál vizen párolni kezdjük. Megszórjuk fahéjjal, reszelünk hozzá gyömbért és narancshéjat, végül pici mézzel édesítjük. Forrón tálaljuk a kuglófhoz.