Csigó Zita gasztroblogja

#elelmiszerbank #szerencsesvagyok - Kampány az éhezés ellen

2016. június 03. - Csigó Zita

Az Élelmiszerbank aktuális kampányához mindenképp szerettem volna postot készíteni. 

"Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg képződik és megy a kukába, a Magyar Élelmiszerbank 2015-ben ebből 2600 tonna élelmiszert mentett meg és osztott szét rászorulóknak. Az Élelmiszerbank most #szerencsesvagyok kampányával az élelmiszerpazarlás és az éhezés elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet." Minden további részlet megtalálható a http://www.elelmiszerbank.hu/ oldalon, jobban én sem tudnám megfogalmazni.

Annyit tennék hozzá, hogy a megoldandó alapprobléma mellett a saját életemből kiragadott helyzettel egy kicsit tovább árnyalnám a képet. Ételfotósként dolgozom + food stylingolok. Nem, nem évi x napon, hanem kvázi minden nap. Kísérletezek, fejlesztek, lefőzöm, kitálalom, további kiszórt alapanyaggal díszítem... teszem ezt napi 2-4-8-16 ételfotó esetén. Nálam a fő probléma a megmaradt nagyon sokféle és persze nagyon minimális mennyiségű alapanyag. Ezt nem tudom szétosztani mint pl. a sütiket, de az évek alatt rájöttem, hogy itthon fel sem tűnik, hogy a vacsora "munkamaradékból" készült, ha jól kombinálom a hozzávalókat. 

Arra biztatlak benneteket, hogy tegyetek ti is hasonlóan a hűtő mélyén lapuló 2-5-10 dkg ezmegazzal. :) 

2016_06_03_8027_lores.jpg

2016_06_03_8035_lores.jpg

Epres-zöldséges saláta

A maradékok: 10 dkg eper, két szelet magos barna kenyér, 10 dkg feta sajt, 1,5 evőkanál joghurt, pár szem dió, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 szál újhagyma, 1 szál csemegehagyma, 10 dkg zöldspárga, 2 dkg gyöngyhagyma, 3 szál szárzeller, pár levél bazsalikom

Ami még jön hozzá: csipet só, cukor, kevés olívaolaj és balzsamecet

A zöldspárgát megtisztítjuk, törésteszttel eltávolítjuk a fásabb részeket, majd kevés sóval, cukorral és citromlével ízesített vízben megfőzzük (most főztem, de nagyon finom a zsenge spárga nyersen is), végül leszűrjük.

A tojást kikeverjük a joghurttal és a liszttel, megsózzuk, és beleaprítunk pár bazsalikomlevelet. (Ha túl sűrű a massza, kevés tejjel vagy vízzel hígíthatjuk.) Forró, olajjal vékonyan kikent serpenyőben omlettet sütünk belőle. Amikor elkészült, felcsíkozzuk.

A kenyeret kenyérpirítóban megpirítjuk, majd felkockázzuk.

Az összes többi hozzávalót aprítjuk, morzsoljuk, daraboljuk, az előbbiekkel összekeverjük, kevés balzsamecettel, olívaolajjal, sóval és citromlével ízesítjük.

(A fotón 1,5 adag szerepel, a hozzávalók egy két fős vacsorához bőven elegendőek a hozzávalók. A tálaláshoz Apacuka kerámiákat használtam.)

süti beállítások módosítása