Amellett, hogy hiszek a sokrétű, egészségtudatos táplálkozásban és abban, hogy semmilyen alapélelmiszer megvonására nincsen szükség, sokszor fordul elő ételallergia, táplálék-intolerancia miatt olyan helyzet, amikor muszáj bizonyos ételcsoporto(ka)t kiiktatni. Nálunk családi és baráti érintettség is belejátszott abba, hogy pár éve kísérletezni kezdtem a "mentes" ételekkel, idén pedig úgy hozta az élet, hogy a munkáim döntő hányada is (könyv, magazin) mentes témájú volt. (Jön még a témában idén könyvem!)
A blog új rovatába kerülő mentes recepteket ezelőtt még sehol sem publikáltam, viszont mind kipróbált, saját kísérletezésen alapuló recept olyan ízekkel, ami a környezetem tetszését elnyerte (igen, azokét is, akik diétáról még csak hírből hallottak). Univerzális csodaszer nincs, ezért titeket is kísérletezésre biztatlak. Lehet, hogy lesznek olyan alapanyagok, amiket nem tolerál jól a szervezetetek, lehet, hogy csak alacsony glikémiás indexű fogásokat fogyasztotok, és az is, hogy a táplálék-intolerancia mellett fogyókúráztok, kalóriát számoltok. Így aztán előfordulhat, hogy az alaprecept marad, de más lesz a feltét vagy a köret, de kiindulópontnak mindenképp tudjátok használni a recepteket. A kísérletezéseim során annyi új ízt ismertem meg, hogy bátran ki merem jelenteni, izgalmasabb a mentes élet!
Az alábbi palacsinta az egyik kedvencem. Készíthetitek csak rizslisztből, sőt csak zabpehelyből is. A kókusztej cserélhető (amennyiben lehetséges) normál tejre, laktózmentes tejre vagy más növényi tejre, a banán és az alma épp eléggé édesít. Hozzáadott cukorra, mesterséges édesítőre végképp semmi szükség. A gyümölcsragu is elhagyható, cserélhető, viszont a csillagánizst ne feledjétek, szuper ízt kölcsönöz a gyümölcsöknek. :)
Hozzávalók (15 kis palacsintához):
5 dkg zabpehely
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg rizsliszt
1 púpozott teáskanál garantáltan gluténmentes sütőpor
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
1 nagyobb banán
3 tojás (2 L-es méretű is elegendő)
kb. 1,5 dl sűrűbb kókusztej
1 nagy alma
kevés olívaolaj a sütéshez
A gyümölcsraguhoz:
20 dkg szilva
20 dkg szőlő (fehér, piros) vegyesen
1 csillagánizs
1 kisebb gránátalma
A zabpelyhet forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Kihűtjük, majd felét durvára, másik felét pedig simára őröljük. Összekeverjük a kókuszreszelékkel, a rizsliszttel, a sütőporral és a fahéjjal.
A banánt pépesre törjük, beleöntjük az elhabart tojásokat, a kókusztejet, a meghámozott, finomra vágott almát és a száraz hozzávalókat. A sűrű masszát felhevített, olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 1,5-2 bő evőkanálnyi adagokban kisütjük.
Közben a gyümölcsöket megmossuk, a szilvát kimagozzuk, felcikkezzük, majd a leszemezett szőlővel és a csillagánizzsal együtt összepároljuk. Mikor elkészült, eltávolítjuk belőle a csillagánizst, és hozzákeverjük a gránátalma magjait.
Kerámiák: Lantos Judit Kerámia