Csigó Zita gasztroblogja

Narancsos sütőtökpite

gluténmentes, laktózmentes, hozzáadottcukor-mentes*

2016. október 31. - Csigó Zita

2016_10_31_2434_lores.jpg

Puha, szaftos pite, igazi őszi-téli finomság. Just fun készült belőle egy halloweeni díszítésű is, a cukormentesség* természetesen nem a tökcukros változatra vonatkozik.

Hozzávalók (egy kb. 18 cm átmérőjű kerek formához):

1 közepes méretű sütőtök (kb. 1 kg 30 dkg)

1 banán

4 tojás

10 dkg rizsliszt

2 evőkanál cukrozatlan, sötét kakaópor

2 dkg kókuszreszelék

1 bionarancs héja

2 cm friss gyömbér 

1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj

A díszítéshez:

8 dkg étcsokoládé (cukormentes, magas kakaótartalmú)

1 kávéskanál olaj

1 marék almaszirom

 

A tököt meghámozzuk, magjait kiszedjük, felkockázzuk, és kiterítjük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük. Ezt követően félretesszük, és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.

A sült tökből kimérünk 50 dkg-ot (kb. ennyi lesz a megadott mennyiségből), és a banánnal együtt pürésítjük. A tojásokat kissé felverjük, hozzákeverjük a zöldség- és gyümölcspépet, majd fokozatosan adagolva a rizslisztet, a kakaóport és a kókuszreszeléket is. Belereszeljük a narancshéjat és a megtisztított gyömbért, megszórjuk fahéjjal, majd az egész keveréket simára keverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 170 fokos sütőben kb. 30-35 percet sütjük. Akkor van készen, ha a brownie tésztájához hasonlóan a belseje még kissé szaftos.

Az összetördelt étcsokit vízgőz felett összeolvasztjuk az olajjal, és a süti tetejére csorgatjuk. Almaszirommal (vagy kis tök formájú cukrokkal) díszítjük. 

2016_10_31_2432_lores.jpg

2016_10_31_2426_lores.jpg

süti beállítások módosítása