Borzas zabpelyhes linzer

Advent nálam - december 4.

2016. december 04. - Csigó Zita

dec4.JPG

2016_12_04_4300_lores.jpg

Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez):

10 dkg zabpehely

6 dkg liszt

6 dkg vaj

3 dkg cukor

1 kisebb tojás

2 evőkanál olaj

fél biocitrom lereszelt héja

1 csipet só

A zabpelyhet durvára őröljük, összekeverjük a liszttel, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojást, az olajat, a reszelt citromhéjat és a sót, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

A lehűlt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Talán egy fokkal nehezebben kezelhető, mint a "sima" linzer, de ha nem tervezünk túl bonyolult formákat szaggatni, szépen lehet bánni vele. Kiszaggatjuk, a kekszeket sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. Én a széleket egy kés oldalával el szoktam dolgozni, hogy ne legyenek kiálló, hamarabb megpiruló zabpehelydarabkák. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljenek a kekszek, hűlés közben a tészta még szilárdulni fog.

Cukormentes fűszeres alma-körte-narancs-gyömbér lekvárral tálaltam, ennek receptjét jövő hét folyamán olvashatjátok az Ízes életen.

Ajándékkísérők: Bomo Art

Tányérka és kanál: Lantos Judit kerámia

2016_12_04_4304_lores.jpg