Csigó Zita gasztroblogja

Zöldséges sült rizstorta

Advent nálam - december 14. / Karácsonykor a köret sem mindegy! Glutén- és laktózmentes recept

2016. december 15. - Csigó Zita

dec14.jpg

2016_12_15_4496_lores.jpg

Hozzávalók (egy 18 cm átmérőjű kerek formához):

15 dkg sushi vagy rizottó rizs

25 dkg édesburgonya

2 evőkanál olívaolaj

2 marék spenótlevél

só, őrölt fehér bors

reszelt szerecsendió

25 dkg kelkáposzta

20 dkg sárgarépa

4 db tojás

2 gerezd fokhagyma

A rizst 6 dl vízben megfőzzük, majd félretesszük hűlni. Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, kiterítjük egy sütőpapírral leterített sütőlemezen, majd 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Szintén megvárjuk, míg kihűl, ezt követően pürésítjük.

Egy nagy wokban felhevítünk 1 evőkanál olívaolajat, és a megmosott, megszárított, leszárazott és felcsíkozott spenótleveleket megfonnyasztjuk rajta. Közben sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Mikor elkészült, kiöntjük a wokból. A maradék olajat felhevítjük a wokban, majd a megtisztított, felcsíkozott kelkáposztát kevés sóval roppanósra sütjük rajta. 

A sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük.

A főtt rizst összekeverjük az édesburgonyapürével, a párolt spenóttal és kelkáposztával, a lereszelt répával, a tojássárgájákkal. Megsózzuk, hozzáreszeljük a megtisztított fokhagymát, végül óvatosan, lapáttal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A masszát sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. 10 percet állni hagyjuk, majd kiszedjük a formából.

2016_12_15_4488_lores.jpg

süti beállítások módosítása