Csigó Zita gasztroblogja

Mákos-datolyás szaloncukor

Advent nálam - december 16. / Glutén-, laktóz- és hozzáadottcukor-mentes recept

2016. december 17. - Csigó Zita

december_2.jpg

2016_12_17_4534_lores.jpg

Amióta mentes anyagokat készítek, az édességekhez gyakran használok datolyát. Könnyű vele dolgozni, és nagyon jó bázis sokféle desszerthez. Ez a mentes szaloncukor is ezerképpen variálható, cserélgethetitek az olajos magokat és az egyéb ízesítőket is benne. 

Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):

25 dkg datolya (aszalt, magozott, cukormentes)

2 dl 100%-os narancslé

kb. 8-10 dkg darált mák

1 bionarancs lereszelt héja

kakaópor a hempergetéshez

A datolyát egy kis lábasba tesszük, ráöntjük a narancslevet, felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Mikor elkészült, a narancslével együtt félretesszük hűlni. A mákot forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. A kihűlt datolyát alaposan kinyomkodjuk, hozzáreszeljük a bionarancs héját. Fokozatosan annyi mákot adunk hozzá, hogy keményebb, formázható keveréket kapjunk (nem biztos, hogy kelleni fog az összes). Ha esetleg túl lágy a massza, kevés további pirított mákkal, kókuszreszelékkel vagy kakaóporral javíthatunk az állagán.

A masszából kis szaloncukrokat formázunk, és hűtőbe tesszük 2-3 órára. Végül kakaóporba hempergetjük és csomagoljuk.

2016_12_17_4531_lores.jpg

süti beállítások módosítása