Csigó Zita gasztroblogja

Zöldséges burgonyaszelet

krémes, zöldséges, vegetáriánus

2017. július 10. - Csigó Zita

Melegen még lágy, kihűlve szépen szeletelhető - és mindkét módon nagyon-nagyon finom. Én vacsorára csak úgy magában, egy nagy tál salátával is el tudom képzelni, de persze köret szintén lehet belőle, mi legutóbb sült tintahalkarikákkal ettük. A lisztet rizsliszttel nyugodtan helyettesíthetitek, ha a gluténmentesség a cél.

2017_07_10_000239.jpg

Hozzávalók (8 szelethez):

50 dkg burgonya (hámozva mérve)

2 evőkanál vaj

só, bors, reszelt szerecsendió

1 teáskanál olívaolaj

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 zsenge cukkini (kb. 20 dkg)

1 kaliforniai paprika

4-5 kis ág kakukkfű

3 nagy tojás

5 dkg liszt

5 dkg fekete olajbogyó

3-4 kaprigyümölcs

A meghámozott burgonyát felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Amennyiben szükséges, a felesleges vizet leszűrjük, majd krumplinyomóval összetörjük a burgonyát. Hozzákeverjük a vajat, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és félretesszük hűlni.

Közben az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát megpároljuk rajta. Rádobjuk a megmosott, kockázott cukkinit és paprikát, sóval, borssal és a kakukkfű lecsipkedett leveleivel ízesítjük, majd együtt roppanósra pároljuk.

A zöldségragut hozzákeverjük a (minimum) langyosra hűlt burgonyapüréhez az elhabart tojásokkal, a liszttel, a karikázott olajbogyóval és a negyedelt kaprigyümölccsel együtt. 

A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 180-190 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben tűpróbáig (kb. 40 perc) sütjük. 

Kerámiák: Apacuka Ceramics

2017_07_10_000240.jpg

süti beállítások módosítása