Bár a gofriról szerintem legtöbbünknek az édes, csokis-tejszínhabos verzió ugrik be, érdemes kipróbálni sósan, sőt gluténmentesen is. A nyár pedig a rengeteg színes zöldségről (is) szól, így nincs más dolgunk, mint összesütni mindet jó adag füstölt tofuval, majd megpakolni a frissen kisült gofrikkal.
Hozzávalók:
A gofrihoz (10 darabhoz):
4 tojás
10 dkg vaj
40 dkg zabpehely (garantáltan gm)
1 nagy csipet sütőpor (gm)
fél l tej
só
A sült zöldségekhez:
1 teáskanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld cukkini
1 sárga cukkini
1 nagy fej lila hagyma
só, őrölt fekete bors
3 ág kakukkfű, 1-2 kis levélke zsálya
25 dkg füstölt tofu
A gofrihoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A vajat megolvasztjuk, majd megvárjuk, hogy visszahűljön szobahőmérsékletűre. A zabot finomra őröljük. Összekeverjük az elhabart tojássárgájákkal, a vajjal, a sütőporral, a tejjel és egy kevés sóval, végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. Állni hagyni nem szükséges, (kiolajozott) gofrisütőben adagonként kisütjük. Ha sütés közben a zab nagyon megszívná magát, kevés tejjel hígítjuk a tésztát.
Közben elkészítjük a zöldségeket. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megmosott, csíkozott paprikát, a karikázott cukkiniket és lila hagymát. Sóval, borssal, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és a finomra aprított zsályával fűszerezzük, erős lángon összesütjük a kockázott tofuval együtt. A gofrikra halmozva tálaljuk.
Kerámiák: Lantos Judit kerámia