Csigó Zita gasztroblogja

Zabgofri füstölt tofus zöldségraguval

gluténmentes napindító

2017. július 15. - Csigó Zita

Bár a gofriról szerintem legtöbbünknek az édes, csokis-tejszínhabos verzió ugrik be, érdemes kipróbálni sósan, sőt gluténmentesen is. A nyár pedig a rengeteg színes zöldségről (is) szól, így nincs más dolgunk, mint összesütni mindet jó adag füstölt tofuval, majd megpakolni a frissen kisült gofrikkal. 

2017_07_12_000268.jpg

Hozzávalók:

A gofrihoz (10 darabhoz):

4 tojás

10 dkg vaj

40 dkg zabpehely (garantáltan gm)

1 nagy csipet sütőpor (gm)

fél l tej

A sült zöldségekhez:

1 teáskanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 piros kaliforniai paprika

1 zöld cukkini

1 sárga cukkini

1 nagy fej lila hagyma

só, őrölt fekete bors

3 ág kakukkfű, 1-2 kis levélke zsálya

25 dkg füstölt tofu

A gofrihoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A vajat megolvasztjuk, majd megvárjuk, hogy visszahűljön szobahőmérsékletűre. A zabot finomra őröljük. Összekeverjük az elhabart tojássárgájákkal, a vajjal, a sütőporral, a tejjel és egy kevés sóval, végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. Állni hagyni nem szükséges, (kiolajozott) gofrisütőben adagonként kisütjük. Ha sütés közben a zab nagyon megszívná magát, kevés tejjel hígítjuk a tésztát.

Közben elkészítjük a zöldségeket. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megmosott, csíkozott paprikát, a karikázott cukkiniket és lila hagymát. Sóval, borssal, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és a finomra aprított zsályával fűszerezzük, erős lángon összesütjük a kockázott tofuval együtt. A gofrikra halmozva tálaljuk.

Kerámiák: Lantos Judit kerámia

2017_07_12_000272.jpg

süti beállítások módosítása