Klasszik recept ezúttal az egyetlen megmaradt édesburgonyám hasznosítására. Amellett, hogy nagyon finom, csodás színe is van, ugye?
Színben tökéletesen passzoló kerámiák: Kinga Kremer, Keramihacker
Hozzávalók (25 kis pogácsához):
10 dkg édesburgonya (tisztítva, hámozva mérve)
25 dkg áttört túró
1 tojás + 1 a kenéshez
1 dl tej
25 dkg liszt
fél zacskó instant élesztő
1/2 kávéskanál só
2 evőkanál szezámmag
A megtisztított, meghámozott édesburgonyát felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Mikor megpuhult, leszűrjük, és krumplinyomóval még melegen összetörjük.
A kihűlt krumplit kikeverjük az áttört túróval, az elhabart tojással és a tejjel. A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót, a krumplis keverékhez adjuk, majd az egészet összedolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk. 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és lisztbe mártott, kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat felfelé kissé megsodorjuk, és sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk egymástól pár cm távolságban. Még negyed órát pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a másik elhabart tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!