Csigó Zita gasztroblogja

Édesburgonyás pogácsa

krumplis-túrós, édesburgonyával

2017. november 05. - Csigó Zita

Klasszik recept ezúttal az egyetlen megmaradt édesburgonyám hasznosítására. Amellett, hogy nagyon finom, csodás színe is van, ugye?

Színben tökéletesen passzoló kerámiák: Kinga Kremer, Keramihacker

2017_11_04_003423.jpg

Hozzávalók (25 kis pogácsához):

10 dkg édesburgonya (tisztítva, hámozva mérve)

25 dkg áttört túró

1 tojás + 1 a kenéshez

1 dl tej

25 dkg liszt

fél zacskó instant élesztő

1/2 kávéskanál só

2 evőkanál szezámmag

A megtisztított, meghámozott édesburgonyát felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Mikor megpuhult, leszűrjük, és krumplinyomóval még melegen összetörjük.

A kihűlt krumplit kikeverjük az áttört túróval, az elhabart tojással és a tejjel. A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót, a krumplis keverékhez adjuk, majd az egészet összedolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk. 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és lisztbe mártott, kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat felfelé kissé megsodorjuk, és sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk egymástól pár cm távolságban. Még negyed órát pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a másik elhabart tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

2017_11_04_003429.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

süti beállítások módosítása