Csigó Zita gasztroblogja

Házi szaloncukrok

December 21. / Gyorsak, finomak és gluténmentesek

2017. december 21. - Csigó Zita

Épp itt az ideje nekiállni a karácsonyi szaloncukroknak. Két alapreceptből mutatok 3 verziót, egyik finomabb lett mint a másik, nem is tudom, hogy fognak nálunk megmaradni karácsonyig. Még szerencse, hogy gyorsan pótolhatók. :) A datolyás szaloncukrokat ezúttal hagyományos aszalt datolyából készítettem, viszont cukormentesre cserélve, tetszőleges édesítővel (bár szerintem erre nincs is nagyon szükség) könnyedén cukormentesíthetitek. Én a tömény csokibevonatot annyira nem szeretem, de ha gondoljátok, ti mártogassátok ki a szaloncukrokat.

ice_cream_party_22.png

2017_12_22_004781.jpg

Datolyás-almás szaloncukor kétféle ízesítéssel (gluténmentes, laktózmentes recept)

Hozzávalók (18 darabhoz):

20 dkg aszalt datolya

1 nagyobb alma (kb. 25 dkg)

kb. 5 dkg őrölt, pirított mogyoró

kb. 5 dkg őrölt, pirított mák

2 dkg kandírozott narancshéj

4 dkg fehér csoki

pár csepp olaj

A datolyát egy kis edénybe szórjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn az edénybe reszeljük. Hozzáöntünk fél dl vizet, majd lassú tűzön (vigyázva, hogy le ne égjen) addig főzzük, amíg a datolya megpuhul. Félretesszük hűlni. A lehűlt datolyát késes aprítóban pürésítjük (ne teljesen homogénre!). A masszát kettéosztjuk.

Egyik feléhez hozzákeverjük a mogyorót, a másikhoz pedig a mákot és a felkockázott kandírozott narancshéjat. Ha túl lágy valamelyik keverék, kevés mogyoróval/mákkal tökéletesíthetünk az állagokon. 9-9 szaloncukrot formázunk belőlük, a mákosakat rácsra tesszük.

A mákoshoz a csokit az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Vékony sugárban a szaloncukrokra csorgatjuk, és megvárjuk, hogy megdermedjen. Ezután csomagoljuk, hűvös helyen tároljuk.

2017_12_22_004789.jpg

Csokis-kókuszos szaloncukor (gluténmentes recept)

Hozzávalók (15 darabhoz):

1 dl cukrozatlan habtejszín

10 dkg étcsoki

1 evőkanál juharszirup (elhagyható)

5 dkg kókuszreszelék

2 dkg aszalt meggy 

kb. 3 dkg őrölt, pirított mandula

1 evőkanál kakaópor

A tejszínt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a felkockázott csokit, a juharszirupot, a kókuszreszeléket és a meggyet. Alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a csoki teljesen felolvad. Ekkor lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, hogy langyosra hűljön, majd hozzákeverjük a mandulát és a kakaóport. Teljes hűlés után 20 percre hűtőbe tesszük, ezt követően 15 kis szaloncukrot formázunk a masszából. Becsomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk.

2017_12_22_004780.jpg

2017_12_22_004785.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

süti beállítások módosítása