Lencsesaláta spenóttal, gránátalmával, naranccsal, burgonyával

Szilveszter 1. / gluténmentes*, laktózmentes, vegán recept

2017. december 29. - Csigó Zita

Bár már megint majdnem "csaksütis" lett a #2017bestnine-om az Instagramon (amit persze értek, a sütik szépek, látványosak és nagyon jól díszíthetők), egy szuper saláta mellett döntöttem az első szilveszteri poszt kapcsán. Nagyon szeretem ezeket a már-már egytálételeknek is beillő gabonás, álgabonás vagy éppen hüvelyesekkel készült salátákat. Ebbe a receptbe most belezsúfoltam (vagyis dehogy zsúfoltam, annyira finom és harmonikus lett!) csomó kedvencem: a bébispenótot, a gránátalmát, azt, hogy gyümölcsöket tegyünk a sós ételekbe, keverjük a nyers, a főtt és a sült zöldségeket, pirítsunk, ami szuperül kihozza az ízeket, és persze a koriander sem maradhatott el. A másik kedvenc a lepény: rengeteg pitát, lepényt, sós palacsintát szoktam készíteni, ez most egy gyors, teljes kiőrlésű búzalisztes, római köménnyel fűszerezett verzió. 

A fotó stylingjához Keramihacker kerámiákat használtam. :)

*a saláta receptje

2017_12_29_004838.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

A salátához:

20 dkg beluga lencse

30 dkg parázsburgonya

4 evőkanál olívaolaj

1 duci gerezd fokhagyma

10 dkg bébispenót

1 kis darabka friss gyömbér

őrölt fekete bors

1 kis fej lila hagyma

1 csokor újhagyma

1 gránátalma

20 dkg kígyóuborka

1 narancs

frissen facsart citromlé (1 citromból)

1 nagy csokor korianderzöld

A lepényekhez (6-8 darabhoz):

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

1 csapott teáskanál sütőpor

1 nagy csipet só

1 nagy csipet durvára tört vagy őrölt római kömény

3 evőkanál olívaolaj

1,5 dl langyos víz

A lencsét átmossuk, majd 2,5-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben, lassú tűzön, gyöngyöztetve készre, de még picit roppanósra főzzük. Ezt a lencsefajtát nem szükséges beáztatni, és viszonylag hamar, 25-30 perc alatt megfő. A burgonyát héjában, bő vízben megfőzzük. 

Egy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi olívaolajat. Rádobjuk a megpucolt, felaprított fokhagymát, és párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a bébispenótot, kb. 1-1,5 perc alatt megfonnyasztjuk rajta. Kivesszük a serpenyőből, majd a visszamaradt olajon átpirítjuk az apróra csíkozott gyömbért. A főtt burgonyát felcikkezzük, majd újabb egy evőkanálnyi olajon, kevés sóval és borssal fűszerezve megpirítjuk. Összeforgatjuk a lencsével, a spenóttal, a gyömbérrel, a felaprított lila hagymával, a karikákra vágott újhagymával (a zöldjéből is teszünk hozzá), a gránátalma magjaival, a felkockázott uborkával és a filézett naranccsal. 

A maradék olajat összekeverjük a citrom kifacsart levével, ízlés szerint pici sót még adhatunk hozzá. Hozzátesszük a felaprított koriandert, a salátára öntjük, összeforgatjuk.

Közben elkészítjük a lepényeket. A lisztben elkeverjük a sütőport, a sót, a római köményt, az olajat és a langyos vizet, egészen puha tésztát fogunk kapni. 20 percet pihentetjük, majd gombócokra osztjuk. Egyesével kilapítjuk a tenyerünkben, kissé meghúzkodjuk a széleket, majd felforrósított, zsiradék nélküli serpenyőben, egyszer megfordítva átsütjük. 

2017_12_29_004842.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!