Sokszor olyanok a napjaim, hogy van időm előkészíteni az aznapi vagy másnapi ebédet, vacsorát, viszont "élesben" az összeállításra éppen csak pár percem marad, annyi, hogy gyorsan bedobjak mindent egy serpenyőbe. Ilyenkor készítek például édesburgonyás quesadillát. A belepakolt hozzávalók szuperül működnek együtt, az ízek tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást, picit édes, picit csípős, a hozzá tálalt korianderes tejföl pedig remekül frissíti az összhatást. A legjobb hétvégi borozós vacsi!
Hozzávalók (4 kisebb adaghoz):
80 dkg édesburgonya
1 teáskanál olívaolaj
25 dkg kolbász
1 fej salottahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagy marék bébispenót
40 dkg vörösbab (főtt/konzerv)
só, őrölt fekete bors
tört chili
2 nagy tortillalap
cheddar sajt
20 dkg tejföl
4 szál újhagyma
1 nagy csokor korianderzöld
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi bőven ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, egy keveset félreteszünk a főzővízből, majd krumplinyomóval még melegen összetörjük.
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a félkarikára szelt kolbászt sütni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, felaprított hagymákat, és üvegesre pároljuk rajta. Ezt követi az édesburgonyapüré, majd a bébispenót, végül pedig a lecsepegtetett bab. Sóval, borssal és chilivel fűszerezzük, kevés félretett főzővízzel krémesítjük (ne legyen híg!). Ha nem azonnal fejeznénk be az ételt, a kihűlt tölteléket nyugodtan hűtőbe tehetjük.
A quesadilla befejezése: zsiradék nélkül felhevítünk egy grillserpenyőt. Beleteszünk egy tortillalapot, megkenjük a töltelék felével, jól megszórjuk reszelt cheddarral, majd ráteszünk egy másik lapot. Egyszer megfordítva átsütjük.
A tejfölt kikeverjük az újhagyma felkarikázott fehér részével, a leszárazott, felaprított korianderrel és egy kevés sóval. A quesadillákat megszórjuk még egy kis cheddarral, és a tejföllel tálaljuk.
Kerámiák: Lantos Judit kerámia
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!