Kókuszos malabi

gluténmentes recept

2018. január 24. - Csigó Zita

Nem teljesen klasszikus recept, de így talán még jobban szeretem. Kevés cukorral, kókuszreszelékkel dúsítva, rizsliszt helyett rizsdarából. Ami pedig abszolút nincs benne az eredeti közel-keleti receptben, az a tejszínhab, viszont egy kis extra krémesség csak jót tehet egy selymes, könnyed, hófehér desszertnek.

Hétvégén nagy pelyhekben esett nálunk a hó. Délelőtt workshopot tartottam, de utána még gyorsan elmentem egyet fotózni. Az akkori fehérség ihlette a mai posztot, és bár már hó csak nyomokban van kint, ez az 5 perces édesség tuti most is (vagy akár nyáron, behűtve) jól fog esni. Kókusztejből készítve is nagyon finom, ekkor még kevesebb édesítés is elegendő. 

2018_01_24_005323.jpg

2018_01_24_005333.jpg

2018_01_24_005317.jpg

desktop54.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz):

1 l tej

5 dkg rizsdara

5 dkg kókuszreszelék

kb. 8 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

néhány löttyintés rózsavíz

2 dl 30%-os habtejszín

4 db pillecukor hóember (Ikeában vettem) a díszítéshez

A tejet egy nagyobb lábasba öntjük, majd beleszórjuk a rizsdarát, a kókuszt és a kétféle cukrot. Ízesítjük a rózsavízzel, felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Félretesszük hűlni.

A lehűtött habtejszínt lágy habbá verjük, és a krémhez forgatjuk. Desszertes poharakba adagoljuk, és 1-1 pillecukor hóemberrel díszítjük.

Kerámiák: Keramihacker

2018_01_24_005330.jpg

desktop56.jpg

2018_01_21_005288.jpg

desktop55.jpg

2018_01_21_005300.jpg