Ezeket a gofrikat nemcsak a blogra készítettem (meg persze magunknak...), hanem ők is modellt álltak nekem az új ételfotós kurzusaimra készített tananyag egyik leckéjében. (A kurzusok február 1-jén indulnak, és itt a blogon, a "Fotózz otthon!" fülecske alatt lesznek elérhetőek. Február 1-ig a tartalom feltöltés alatt áll.)
Visszatérve a gofrikra, azt hiszem, ez lesz az egyik kedvenc receptem a témában. A dió különlegesen finom ízt kölcsönöz nekik, tálaljátok savanykás lekvárral, én ezúttal erdei gyümölcsöt választottam és egy kis friss almát. Apropó, almaszósszal is nagyon el tudom képzelni!
Hozzávalók (16 darabhoz):
4 tojás
1 dl semleges ízű olaj
2,5 dl tej
1,5 dl víz + a hígításhoz
8 dkg nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg őrölt dió
10 dkg őrölt zabpehely
10 dkg graham búzaliszt
10 dkg fehér tönköly búzaliszt
1 kávéskanál sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a tejjel, a vízzel és a kétféle cukorral.
Az őrölt diót összeforgatjuk a lisztekkel és a sütőporral. A tojásos elegyhez adagoljuk, végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát 20 percet állni hagyjuk, ezután ha szükséges, kevés vízzel felhígítjuk. Gofrisütőben kisütjük (én nem szoktam kiolajozni).
A posztban szereplő világosabb színű egyedi kerámiák Pastel Handmade Ceramics kerámiák, a sötétbarna tálka Lantos Judit kerámia.