Elsőre macerásnak tűnhet a sok-sok összetevő miatt, viszont egyáltalán nem hosszadalmasabb elkészíteni, mint egy hagyományos egytálételt. Akkor szoktam ilyen bowl-okat készíteni, ha például munka miatt eleve megy folyamatosan a sütő, ilyenkor holt időben vagy egy kisebb tepsi mellett nyugodtan megsülnek a tál összetevői. Az íz- és színkavalkád egyébként is megéri a ráfordított időt, ugye?
Ebbe a tálba most a kedvenc téli alapanyagaim kerültek: a kelbimbó és az édesburgonya, amit fehér babos fasírtokkal egészítettem ki. Tettem még hozzá csicseriborsót kétféleképpen, és bár télen nem vagyok a híve, de szuper édes koktélparadicsomokat vásároltam múltkor, így azzal dobtam fel a sült hozzávalókat. És persze fűszer, soook fűszer! Ez a lelke az ilyen ételeknek! :)
Hozzávalók (2 adaghoz):
20 dkg kelbimbó
1 nagyobb édesburgonya
só, őrölt fekete bors
olívaolaj
10 dkg vörös rizs
1 konzerv csicseriborsó (kb. 25 dkg)
garam masala fűszerkeverék
fél konzerv fehér bab (kb. 12 dkg)
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
burgonyapehely
korianderzöld
avokádóolaj (vagy olívaolaj)
koktélparadicsom, feta sajt és lime a tálaláshoz
A kelbimbókat megmossuk, leszedjük külső leveleiket, a legkisebbek kivételével mindet kettévágjuk. Egy edényben, bő vízben éppen roppanósra előfőzzük őket. Az édesburgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, a karikákat negyedbe vágjuk. A lecsepegtetett kelbimbóval együtt sütőtálba tesszük, megsózzuk, mehet rá egy kevés bors és olívaolaj is, majd 190 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük, pirítjuk.
Közben az átmosott rizst bő kétszeres mennyiségű vízben kb. 25-30 perc alatt készre főzzük.
A csicseriborsót leszűrjük, 1 maréknyit sütőtálba szórunk belőle (a többit félretesszük). Összeforgatjuk kevés olívaolajjal és garam masalával, majd mehet ez is a sütőbe. Néha átforgatjuk, ropogósra sütjük.
A babot leszűrjük, keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az elhabart tojást, a megtisztított, lereszelt fokhagymát és kevés sót, majd krumplinyomóval összetörjük. Annyi burgonyapelyhet keverünk hozzá, hogy lágy, de formázható keveréket kapjunk. Végül beleaprítjuk a koriandert is. A masszából 6 kis fasírtot formázunk, és egy serpenyőben, kevés olívaolajon átsütjük.
A félretett csicseriborsót késes aprítóban összetörjük egy kevés sóval. Fokozatosan hozzáadagoljuk az avokádóolajat (vagy semleges ízű olívaolajat) addig, amíg sűrű krémet nem kapunk.
Nincs más hátra, mint az összeállítás: sült kelbimbó és édesburgonya, főtt, enyhén megsózott vörös rizs, ropogós csicseriborsó, babfasírtok, csicserikrém, koktélparadicsom és morzsolt feta kerül a tálakba. Korianderrel díszítjük, és lime-mal tálaljuk.
Kerámiák a posztban: Pastel Handmade Ceramics