Töltött croissant

Tökéletes brunch - nemcsak hétvégére

2018. február 10. - Csigó Zita

Pont ilyennek képzelem a hétvégi brunch egyik fogását. Nyugodtan megvehetitek 1-2 nappal korábban a croissant-okat (vagy persze meg is süthetitek), csak jót tesz a receptnek, ha az alap péksüti nem teljesen friss, hanem kicsit szikkadt. A töltelék pedig csupa maradékból állt össze (megint), extra sok ételt főztem és fotóztam a héten magazinoknak, ilyenkor törvényszerű, hogy nem fogy el semmi teljesen, viszont óriási adagok sem maradnak, csak pár deka mindenből. Most mindez először serpenyőbe, azután pedig croissant-okba került, M szerint csinálhatnék többször ilyet. :)

2018_02_10_005855a.jpg

2018_02_10_005848.jpg

desktop84.jpg

Hozzávalók (6 darabhoz):

1 evőkanál olívaolaj

10 dkg kockázott bacon

10 dkg kolbász

2 gerezd fokhagyma

15 dkg csiperkegomba

25 dkg cukkini

3 ág kakukkfű

só, őrölt fekete bors

6 db croissant (simát és teljes kiőrlésű magosat használtam a recepthez)

8-10 dkg tetszőleges sajt

A tálaláshoz:

rántotta (reszelt parmezánnal dúsítva)

avokádókrém (érett avokádó összetörve, lime-lével, sóval, aprított korianderrel ízesítve)

zöldségek

desktop85.jpg

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a bacont, az apróra vágott kolbászt és a megtisztított, lereszelt fokhagymát sütni kezdjük rajta. Közben a megmosott gombát és cukkinit apróra vágjuk. Hozzáadjuk a húsos alaphoz, erős lángon lepirítjuk, majd mérsékelve a lángot, megpároljuk (ne legyen túl puha!). Közben a kakukkfű lecsipkedett leveleivel, sóval és borssal fűszerezzük. 

A croissant-ok tetejét éles késsel levágjuk, belsejüket kanállal egy kissé szétnyitjuk (ne belezzük ki a sütiket, teljesen felesleges). Megtöltjük az elkészült töltelékkel, majd megszórjuk a lereszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk a töltött sütiket, melléjük tesszük a levágott kalapokat is. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percet sütjük. Közben megsütjük a parmezános rántottát, valamint frissen kikeverjük az avokádókrémet. Ezekkel tálaljuk a croissant-okat.

2018_02_10_005859.jpg

desktop86.jpg

2018_02_10_005863.jpg

Csodás fények voltak ma nálunk, ilyenkor szoktam dark&moody stílusú fotókat készíteni. D&M gyorstalpaló sok-sok trükkel, tippel és illusztrációs fotóval errefelé: http://pasztellbarokk.blog.hu/2018/01/14/letoltheto_kurzusok