Csigó Zita gasztroblogja

Laskagombás zabpalacsinta

gluténmentes recept

2018. március 17. - Csigó Zita

Ez a recept a töltött croissant továbbgondolása, éppen ezért nagyon hasonló összetevőkből áll. Megint meg kellett győznöm egy már nem :) szkeptikust, hogy igen, a croissant tök jó dolog, de ugyanezt az ételt lehet ugyanolyan finoman (vagy még finomabban?) elkészíteni gluténmentesen is. A péksütiket zabpalacsintára cseréltem, nemcsak gluténmentes lett így a recept, hanem laktatóbb is, így tökéletes ebédre.

2018_03_16_006816.jpg

2018_03_16_006793.jpg

desktop111.jpg

2018_03_16_006821.jpg

Hozzávalók (10 töltött palacsintához):

A tésztához:

4 tojás

2,5 dl tej

2,5 dl szénsavas víz

2 nagy csipet só

15 dkg garantáltan gluténmentes zabpehelyliszt

kevés olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez

A töltelékhez:

1 teáskanál olívaolaj

10 dkg csíkozott bacon

15 dkg tetszőleges kolbász

1 csokor újhagyma

2 gerezd fokhagyma

80 dkg laskagomba

40 dkg cukkini

só, őrölt fekete bors

4 púpozott evőkanál mustár

1 evőkanál dijoni magos mustár

1 csokor petrezselyemzöld

20 dkg sajt (gouda és cheddar keveréket használtam)

A tálaláshoz:

30 dkg koktélparadicsom

só, olívaolaj

A tésztához a tojásokat lazán felverjük a tejjel, a vízzel és a sóval, majd beleszitáljuk a zabpehelylisztet. Csomómentesre keverjük, majd kevés olajon vagy kókuszzsíron vékony palacsintákat sütünk a masszából. Könnyen süthető, nem szakad. Ha sütés közben nagyon megszívná magát a zab, kevés vízzel hígíthatjuk a tésztát.

Közben a paradicsomokat megmossuk, sütőtálba tesszük, spriccelünk rájuk kevés olajat és megsózzuk. 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg megpuhulnak a paradicsomok, de még megtartják formájukat.

A töltelékhez egy nagy serpenyőben vagy wokban felhevítjük az olajat, rádobjuk a bacont, a kolbászt, majd az újhagyma felkarikázott fehér részét és a megpucolt, lereszelt fokhagymát is. Összepároljuk, ezután belekerül a serpenyőbe a megtisztított, felcsíkozott laska és a cikkekre vágott cukkini. Sózzuk, borsozzuk, átsütjük, majd ízesítjük a kétféle mustárral és a leszárazott, felaprított petrezselyemmel. 

A palacsintákat megtöltjük a raguval, feltekerjük, egymás mellé nagyobb tepsibe vagy sütőtál(ak)ba pakoljuk. Ráreszeljük a sajtot. Jön egy gyors csere: a sült paradicsomok helyére tesszük a palacsintákat, és kb. 5-6 percet sütjük, hogy a sajt megolvadjon. Aprított újhagymazölddel megszórva tálaljuk. 

2018_03_16_006811.jpg

desktop110.jpg

fotozz_otthon.jpg

FOTÓZZ OTTHON!

PDF-ben rendelhető kurzusaim: link

Kompozíciós alapok I.

Dark & Moody ételfotók

A food styling titkai

FOTÓZZ NÁLAM!

Egyéni ételfotós workshopom: link

süti beállítások módosítása