Teljes kiőrlésű húsvéti kalács

zabpehelyliszttel

2018. március 22. - Csigó Zita

Ahogy ígértem, érkezik az első húsvéti recept. Kalácsot gondolom mindenki süt :), ez most egy laktató, tápláló, de egyben pihe-puha recept. A zabpehelyliszt finoman lágyítja a tönkölybúza ízét és állagát, miközben megmarad a tartalmas jelleg. Pici cukorral, vaníliás cukorral készítettem, de sós verzióban, cukor nélkül, esetleg zöld fűszerekkel dúsítva is süthetitek. Tojáskrémmel, tojássalátával, sonkával szuper lesz. :)

2018_03_21_006878a.jpg

desktop121.jpg

2018_03_21_006888.jpg

2018_03_21_006900_ma_solat.jpg

2018_03_21_006894.jpg

2018_03_21_006887.jpg

2018_03_21_006890.jpg

Hozzávalók (egy nagy vagy két kisebb (fotón) kalácshoz):

30 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

20 dkg zabpehelyliszt

1 csomag instant élesztő

4 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 nagy csipet só

2 tojás + 1 a kenéshez

30 dkg joghurt

kb. 1,5 dl tej

 

A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel, a cukrokkal és a sóval. Hozzáadjuk a tojásokat, a joghurtot, majd apránként belecsorgatjuk a tejet. Közepesen puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, attól függően, hogy egy vagy két kalácsot szeretnénk készíteni, 3 vagy 6 egyenlő részre osztjuk. Összefonjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük enyhén felvert tojással, és 15 percet pihentetjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. 

 

2018_03_21_006902.jpg

2018_03_21_006898.jpg

A mintás belsejű kis kék tálka Apacuka Ceramics.

Kurzusaim:

FOTÓZZ OTTHON! link

FOTÓZZ NÁLAM! link