SzezONnyitó tejberizsfagyi

gluténmentes recept

2018. május 01. - Csigó Zita

Jó kis gyümölcsös, fűszeres, tejes és vizes alapú fagyik egész nyáron készülnek nálam, nagyon menő az épp betoppanó vendégeket házi verziókkal meglepni. Sokat gondolkoztam, hogy mi legyen az első idén, végül egy télből a nyárba recept mellett döntöttem. Klasszik tejberizs, de ezúttal hidegen (és persze az eredetihez hasonlóan krémesen).

2018_04_30_008071.jpg

2018_04_30_008070.jpg

desktop148.jpg

2018_04_30_008081.jpg

Hozzávalók (kb. 6-8 adaghoz):

15 dkg rizottórizs (vagy desszertrizs)

6 dl tej (kókusztejjel és picit kevesebb cukorral/édesítővel is nagyon finom)

10 dkg cukor (vagy más tetszőleges édesítő)

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

kevés biolime lereszelt héja

15 dkg tejszínes krémsajt

2 dl cukrozatlan habtejszín

gyümölcsök a díszítéshez

A rizst lábasba szórjuk, felöntjük 1 dl vízzel, majd erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog a folyadék. Az így felpuhított rizshez hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a vaníliamagokat és a lime héját. Folyamatos kevergetés mellett sűrű, krémes tejberizzsé főzzük. Amikor elkészült, félrehúzzuk, és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.

A kihűlt rizshez hozzákeverjük a krémsajtot és a lágy habbá vert tejszínt. Lefedhető, mélyhűtőbe tehető tálba tesszük, majd 4-6 órán keresztül 30-60 percenként villával átkeverjük. Ezután tetszőleges téglalap alakú formába simítjuk, és ismét kifagyasztjuk. (A formában kifagyasztás persze el is maradhat, egyszerűen gombócozhatjuk is a fagyit.)

Tálalás előtt 10-15 perccel kivesszük a fagyasztóból. A forma alját rövid időre forró vízbe mártjuk, majd a fagyit tálra vagy deszkára borítjuk. Ezután érdemes picit várni, hogy krémesre olvadjon. Gyümölcsökkel tálaljuk.

Kerámiák a posztban: Keramihacker

2018_04_30_008074.jpg

2018_04_30_008079.jpg

desktop149.jpg