Cseresznyés-mandulás pite

gluténmentes recept

2018. május 20. - Csigó Zita

A héten cseresznyés anyagot fotóztam a Fanny magazinnak. Maradt egy csomó cseresznye (ők voltak a dekoráció fő elemei :) ), ezért úgy gondoltam, hogy épp itt az ideje az év első cseresznyés pitéjének (a Fannyba is 3 sütirecept jön majd). Van még tervben cserkós édesség a blogra, ráadásul a "kicsit extrább" kategóriából, de elsőre inkább klasszikus, de mentes (ezúttal gluténtól) receptet szerettem volna feltenni. Pihe-puha gluténmentes pitét sütöttem, ráadásul nagyon egyszerű összetevőkből, meggyszezonban is gyakori vendég lesz nálunk, az tuti. 

2018_05_20_008575.jpg

2018_05_20_008579.jpg

desktop156.jpg

2018_05_20_008580.jpg

Hozzávalók (8 nagyobb szelethez):

3 tojás

12 dkg nádcukor (vagy más tetszőleges édesítő)

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

30 dkg natúr joghurt (hagyományos, nem görög)

10 dkg mandula (mandulasziromból készítettem, egész mandula is tökéletes)

5 dkg kókuszreszelék

5 dkg rizsliszt

1 csapott teáskanál sütőpor

50 dkg cseresznye

A tojásokat habosra keverjük a nádcukorral és a vaníliamagokkal. Hozzáadjuk a joghurtot, simára keverjük. A mandulasziromból 2 dkg-ot félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára daráljuk (ha egész, pucolt mandulából készítjük, hasonlóan járunk el, viszont ebben az esetben a díszítésre szánt magokat is durvára vágjuk).

A 8 dkg mandulát összekeverjük a kókuszreszelékkel, a rizsliszttel és a sütőporral, majd a tojásos keverékhez adjuk.

A cseresznyét kimagozzuk. 2/3-át egy közepes méretű, kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsi aljába szórjuk. Ráöntjük a tésztát, majd a maradék cseresznyét elosztjuk a tetején, és kissé belenyomkodjuk. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 50-55 perc alatt készre sütjük. Lágy tészta, ezért viszonylag hosszú ideig sül, 30-35 perc után letakarhatjuk alufóliával. A sütési idő vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. 

A formában hagyjuk kihűlni, és csak ezt követően szeleteljük fel. Forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk a félretett mandulát vagy a mandulaszirmot, és ezzel (illetve opcionálisan porcukorral) meghintve tálaljuk a sütit.

2018_05_20_008583.jpg

2018_05_20_008561.jpg