Csigó Zita gasztroblogja

Ajváros-tonhalas tészta

villámgyors recept

2018. június 17. - Csigó Zita

Ezt a receptet a rohanós napok ihlették (és egy megbontott üveg ajvár a hűtőben...). Teljesen spontán nyúltam az üveg után: oké, akkor most a szokásos aprított paradicsom helyett legyen ajvár a szósz alapja. Tudjátok, hogy szokott ez lenni, innentől gyakran készítem direkt így. Szerintem csípősen az igazi, de persze ezt rátok bízom.

2018_06_04_008827.jpg

2018_06_04_008815.jpg

2018_06_04_008833.jpg

2018_06_04_008821.jpg

Hozzávalók (2 adaghoz):

15 dkg teljes kiőrlésű tészta

1 teáskanál olívaolaj

1 kisebb fej lila hagyma

3 szál újhagyma

15 dkg natúr lében eltett, aprított tonhal (lecsepegtetve)

20 dkg (csípős) ajvár

1 ág oregano

2 ág kakukkfű

őrölt fekete bors

15 dkg magozott, fekete olajbogyó

parmezán a tálaláshoz

bazsalikomlevelek a díszítéshez

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, finomra aprított lila hagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, felkarikázott újhagyma fehér részét, átpároljuk, majd ezt követi a lecsepegtetett tonhal, az ajvár, valamint a fűszernövények lecsipkedett levelei. Összefőzzük, sóval, borssal fűszerezzük, végül hozzáadjuk az olajbogyókat is.

A kifőtt tésztát leszűrjük, és a serpenyőbe tesszük. Alaposan összeforgatjuk a szósszal, reszelt parmezánnal megszórva, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk. 

desktop172.jpg

Ajvárt gyakran készítek otthon. Jöjjön most azt a recept, aminek az arányait a legfinomabbnak érzem, igen-igen, én jó padlizsánosan szeretem!

Hozzávalók (2 kisebb üveghez):

50 dkg padlizsán (2 kisebb, zsenge darab)

50 dkg kápiapaprika

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

15 dkg passzírozott paradicsom

0,75 dl olívaolaj

só, őrölt fekete bors

csili ízlés szerint

A padlizsánokat és a paprikákat megmossuk. A padlizsánokat körben alaposan megszurkáljuk, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. Melléjük tesszük az egész paprikákat is. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, a paprikákat addig sütjük forgatva, amíg a héjuk megbarnul. Ekkor kivesszük, a padlizsánokat még bent hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljanak (néha ezeket is megforgatjuk).

A paprikákat alufóliával letakarjuk, 10 percet pihentetjük, majd lehúzzuk a héjukat, valamint kiszedjük a csumákat, ereket, magokat. Félretesszük hűlni. A sült padlizsánok héját szintén lehúzzuk/húsukat kikaparjuk.

A kihűlt zöldségeket késes aprítóba tesszük, összetörjük. Lehet teljesen sima, de hagyhatjuk rusztikusan kissé darabosra is. A megpucolt hagymákat szintén aprítógépben aprítjuk fel.

Egy lábasban felhevítünk 1 evőkanál olajat. Rátesszük a hagymákat, megpároljuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal, a többi olajjal és a zöldségpürével. Sóval, borssal és ízlés szerint csilivel fűszerezzük, majd erős lángon, kevergetve felforraljuk. Forrón üvegekbe kanalazzuk.

Kerámiák a posztban: Pastel Handmade Ceramics

desktop173.jpg

süti beállítások módosítása