Kuszkuszos-túrós amerikai palacsinta

Helló, 2018!

2018. január 07. - Csigó Zita

Az év első posztja mi más lehetne mint palacsinta. Azt hiszem, lassan védjegyemmé válik, hogy időnként felbukkan tőlem magazinban vagy éppen a blogon egy palacsintarecept, amibe belepakolok mindent, ami nem egészen szokványos, végül viszont iszonyú finom lesz az eredmény. Hasonlók történtek most is, egy kis maradék kuszkusz adta az ötletet. A feltét most egyszerűen aszalt paradicsom és fokhagymás tejföl volt, de például egy finom kapribogyós tonhalkrémmel is nagyon el tudom képzelni ezeket a helyes kis palacsintákat.

2018_01_07_004930.jpg

Tovább

Szilveszter 2017 - a legtutibb partikaja

Sült tarjás-koriandermajonézes szendvics

Köszönöm, hogy egész évben velem voltatok! Nagyon boldog új évet, sok-sok izgalmas munkát, finom ételt&italt, nyugodt percet, szeretteitekkel együtt töltött időt kívánok nektek! 

ice_cream_party_24.png

Én mára többek között ezzel a szendviccsel készültem, higgyétek el, nem csak szilveszterre tuti! 

2017_12_30_004844.jpg

Hozzávalók (6 szendvicshez):

30 dkg szeletelt tarja

1 teáskanál olívaolaj

2 evőkanál juharszirup

2 evőkanál mustár

1 nagyobb sárgarépa

1 evőkanál barnacukor

1 evőkanál balzsamecet

rozskenyér, majonéz, friss korianderzöld

A tarjaszeletek széleit bevagdossuk, majd forró serpenyőben, az olajon, 1-1 perc alatt kérget sütünk az oldalaikra. Ezután megkenjük a juharszirup, a mustár és egy kevés só keverékének a felével, majd alufóliával lefedett tepsibe tesszük. 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk 3 órára, közben időnként megforgatjuk a hússzeleteket, és megkenjük a maradék páccal. 

A sárgarépát megtisztítjuk, felcsíkozzuk, majd marináljuk a barnacukor, a balzsamecet és annyi víz keverékébe, amennyi ellepi. 

Tálaláskor a felszeletelt rozskenyérre csíkozott tarját, marinált répát és aprított korianderrel elkevert majonézt halmozunk.

2017_12_31_004858.jpg

2017_12_31_004847.jpg

Bye-bye, 2017!

Szuper év volt!

Köszönöm, hogy idén is velem voltatok, olvastatok, írtatok, eljöttetek a workshopjaimra, beszámoltatok arról, hogy melyik receptemet készítettétek el vagy éppen melyik fotóm inspirált alkotásra benneteket (ez utóbbi különösen jól esik mindig). Folytassuk mindezt jövőre is! :)

Tartalmas évet zártam, és szintén sok tervem van 2018-ra. Számos izgalmas projektben vettem részt, rengeteg workshopot tartottam, sok-sok újságba írtam folyamatosan, és a sort még hosszan folytathatnám.

desktop51.jpg

Magazinok

A Fanny konyhába, az Ínyencbe és a Családi Lapba egész évben írtam, és természetesen nem ér véget a történet. Nyártól az Ízes életen keresztül a GoodFood magazinba is publikálok, amit nagyon-nagyon szeretek csinálni. Apropó, stay tuned: januárban jön a GF legújabb bookazine-ja, amiben szintén lesznek majd receptjeim. Apropó2, Ízes élet: az egyetlen online a printek között, 1,5 év alatt rengeteg receptet és videót készítettem a site-ra, tök jó egyben átnézni (katt). További változás, hogy 2018-tól a nyomtatott megjelenésekhez becsatlakozik a heti Fanny magazin, havonta 3*3 receptemet olvashatjátok majd a lap hasábjain. (Kis teaser már volt idén egy téli lapszámban és a Fanny Advent különszámban.)

desktop42.jpg

desktop43.jpg

desktop44.jpg

desktop45.jpg

desktop46.jpg

screen1.jpg

Viszonylag újdonság, de cikkeimmel, receptjeimmel idén téltől találkozhattok a Foodyny site-on is. 

Naptárak, workshopok, Bomo Art

Emellett készítettem két csodás, 2018-as gasztronaptárat a Lizzy Cardnak, tartottam millió egyéni ételfotós workshopot, illetve több céges, csoportos food styling workshopot különböző rendezvényeken (MOM Talks, Rossmann Flórián üzletnyitó, Somat Gold sajttáj stb.). Nagyon sokatokkal találkoztam, akiket eddig pl. csak Instáról "ismertem", és azt is elmondhatom, hogy több régi workshoposommal a mai napig tartom a kapcsolatot. <3

2017_12_12_004489.JPG

463432233_lizzy-card-fali-naptar-nagy-lemeznaptar-magyar-etelek-ujragondolva-31x31cm-2018-liz-16554485_1.jpg

desktop47.jpg

Sokan tudjátok, de szerintem még többen nem :), hogy 1,5 éve készítek tárgy- és hangulatfotókat a Bomo Art Budapest számára. Nagyon szeretem a Bomo által képviselt stílust és minőséget, nem könnyű, de annál izgalmasabb munka. Ezekkel a fotókkal a Bomo honlapján, katalógusaiban, Instáján stb. találkozhattok.

desktop48.jpg

2017_09_26_karacsonyipapir2_negyzet-660x660.png

ducsai-bomo_taska_hangulat_ballon_negyzet_660px-640x640.png

Volt még rengeteg egyedi projekt, azt hiszem, lehetetlen felsorolni, jöjjön pár a teljesség igénye nélkül:

  • Ammerländer sajtok tavaszi és őszi receptes kampány
  • President sajt styling
  • Ízes Erdély ételfotók
  • 827 Kitchen hangulatfotók (Ezt a munkát nagyon szeretem, klassz hangulatú fotókat készíthettem túllépve a szokásos éttermi ételfotókon, képekért ide katt!)
  • Dr. Oetker termékcsomagolás-fotó (coming soon)

a.JPG

(werk a President sajt stylingról)

Blog

Úgy érzem, a blogot is sikerül egyre inkább beépíteni a mindennapokba, végre nem havi egyet posztolok, nem csoda, hogy a növekedés a feliratkozók számán nagyon látszik (ezúton is köszi nektek!). Nekem nagyon fontos, hogy ne archív, valahol már megjelent receptek kerüljenek fel a a blogra (sok esetben ezt a szerződéseim ki is zárják), hanem friss, ropogós, csak ide készült tartalmak legyenek. Ígérem, jövőre is tartom majd ezt a tendenciát, illetve a nem receptes (dekor, lakber) posztok számát is növelni szeretném. (Fontos még, hogy saját képes tartalmakat tegyek kizárólag fel, a fotón pl. egy nagyon olvasott posztom a nappalink ősziesítéséről.)

nappalia.jpg

A közösségi médiában a fő terepem idéntől egyértelműen az Instagram lett. A lényeges infókat persze továbbra is megosztom Facebookon, de az Instagram az, amin napi szinten jelen vagyok. Egy izgalmas fotó + egy pici szöveg, ez vagyok én igazán! :) Sokan és sokat mondtátok, úgyhogy jövőre becsszó, ezt is megfogadom: több személyes poszt és werk kerül majd fel, hogy még többetekhez közelebb hozzam azt a világot, amiben élek, és azt a munkát, amiből élek. (Hajaj, bár egyre ismertebb a munkám, maga ez a terület, bizony a mai napig is gyakran megkérdezik, hogy mindezt hobbiból csinálom-e és igazából mi a munkám...jaj...ezzel nagyon nem tudok mit kezdeni. :) )

A blog kapcsán meghívást kaptam ősszel egy nagyon izgalmas kerekasztal-beszélgetésre (A blog mint az inspiráció forrása) a Kaptárba. Illetve arra is nagyon büszke vagyok, hogy az ELTE ÁJK politológia szak (itt végeztem) idén meghívott szintén egy kerekasztal-beszélgetésre a pályaorientációs napok keretében.

22042106_1854333587911963_2464960738474553004_o.png

Könyvek

Idén nem jött ki új könyvem, de ez nem jelenti azt, hogy tétlenkedtem volna ezen a téren. Új kiadóval vágtam bele augusztusban a következő könyvem megírásába, hatalmas munka volt, de imádtam minden percét. Összesen 3 hónapot vett igénybe a receptfejlesztés, a főzés, a fotózás és a kézirat megírása. Jelenleg kiadói előkészítés alatt áll, szóval 2018-ban jööööön az új szakácskönyvem! :) :) Egyelőre semmi többet nem árulhatok el róla, de abban biztos vagyok, hogy nagyon fogjátok szeretni a témát!

Két szerzővel dolgoztam együtt idén. (Mindig kérdezitek, a különbség ilyenkor az, hogy a szerzők fejlesztik le a receptjeiket, ők főznek-sütnek, írnak, én pedig fotózom és stylingolok. A saját könyveim esetén pedig mindezt természetesen én csinálom. :) )

Török Eszter 2. könyvéhez is engem választott fotózni és stylingolni, ezúton köszönöm neki az ismételt bizalmat! A könyvet szerintem már nem kell bemutatnom nektek. :) Iszonyú izgalmas volt keleties jegyekkel stylingolni, szerettem nagyon ezt a munkát.

2017_11_22_003948.jpg

A másik könyv pedig Domokos Annamari gyerekeknek szóló szakácskönyve. Apró bigyók, tálkák, kanálkák, igazi kis mesevilág: ennél a munkánál igazán előtérbe kerülhetett az infantilis énem. :)

4141519_5.jpg

Végül de nem utoljára: készült velem 3 szuper cikk a Díványon, köszönöm mindet! (katt, katt, katt) Ezeket azért is emelném ki, mert mindegyik nagyon én vagyok, és mindegyik olyan témákat érint, melyek különösen fontosak számomra a munkámon belül. 

screen_2_a.jpg

Hogy emellett még mi történt? Házat vettünk és építkeztünk az év első felében. Én persze azt hittem, hogy ez majd abból áll, hogy textilmintákkal a pénztárcámban rohangászok, lakber üzletekben filózom a tört fehér és a tojáshéj színek különbözőségein, és tökéletesen idilli állapotban fogom várni, amíg percre pontosan átadásra nem kerül a házunk. Nem kell szerintem részleteznem, ez NEM ÍGY van. De túl vagyunk rajta, szép lett, belaktuk, imádom az új konyhám és az abból nyíló fotós helységem. :)

Megismerkedtem két újabb csodás keramikussal, Manta-Szabó Zsuzsival (Pastel Handmade Ceramics), majd később a Keramihacker alkotójával, Kremer Kingával. Számos új darabbal bővült a készletem, ezúton is köszönöm nekik a sok szépséget!

2017_12_23_004812.jpg

(Keramihacker)

2017_10_19_002932_1.jpg

(Pastel Handmade Ceramics)

Hogy pihenés volt-e mindezek mellett? Egy kicsi azért belefért :) a kedvenc Balaton-felvidékemen.

desktop49.jpg

Lencsesaláta spenóttal, gránátalmával, naranccsal, burgonyával

Szilveszter 1. / gluténmentes*, laktózmentes, vegán recept

Bár már megint majdnem "csaksütis" lett a #2017bestnine-om az Instagramon (amit persze értek, a sütik szépek, látványosak és nagyon jól díszíthetők), egy szuper saláta mellett döntöttem az első szilveszteri poszt kapcsán. Nagyon szeretem ezeket a már-már egytálételeknek is beillő gabonás, álgabonás vagy éppen hüvelyesekkel készült salátákat. Ebbe a receptbe most belezsúfoltam (vagyis dehogy zsúfoltam, annyira finom és harmonikus lett!) csomó kedvencem: a bébispenótot, a gránátalmát, azt, hogy gyümölcsöket tegyünk a sós ételekbe, keverjük a nyers, a főtt és a sült zöldségeket, pirítsunk, ami szuperül kihozza az ízeket, és persze a koriander sem maradhatott el. A másik kedvenc a lepény: rengeteg pitát, lepényt, sós palacsintát szoktam készíteni, ez most egy gyors, teljes kiőrlésű búzalisztes, római köménnyel fűszerezett verzió. 

A fotó stylingjához Keramihacker kerámiákat használtam. :)

*a saláta receptje

2017_12_29_004838.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

A salátához:

20 dkg beluga lencse

30 dkg parázsburgonya

4 evőkanál olívaolaj

1 duci gerezd fokhagyma

10 dkg bébispenót

1 kis darabka friss gyömbér

őrölt fekete bors

1 kis fej lila hagyma

1 csokor újhagyma

1 gránátalma

20 dkg kígyóuborka

1 narancs

frissen facsart citromlé (1 citromból)

1 nagy csokor korianderzöld

A lepényekhez (6-8 darabhoz):

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

1 csapott teáskanál sütőpor

1 nagy csipet só

1 nagy csipet durvára tört vagy őrölt római kömény

3 evőkanál olívaolaj

1,5 dl langyos víz

A lencsét átmossuk, majd 2,5-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben, lassú tűzön, gyöngyöztetve készre, de még picit roppanósra főzzük. Ezt a lencsefajtát nem szükséges beáztatni, és viszonylag hamar, 25-30 perc alatt megfő. A burgonyát héjában, bő vízben megfőzzük. 

Egy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi olívaolajat. Rádobjuk a megpucolt, felaprított fokhagymát, és párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a bébispenótot, kb. 1-1,5 perc alatt megfonnyasztjuk rajta. Kivesszük a serpenyőből, majd a visszamaradt olajon átpirítjuk az apróra csíkozott gyömbért. A főtt burgonyát felcikkezzük, majd újabb egy evőkanálnyi olajon, kevés sóval és borssal fűszerezve megpirítjuk. Összeforgatjuk a lencsével, a spenóttal, a gyömbérrel, a felaprított lila hagymával, a karikákra vágott újhagymával (a zöldjéből is teszünk hozzá), a gránátalma magjaival, a felkockázott uborkával és a filézett naranccsal. 

A maradék olajat összekeverjük a citrom kifacsart levével, ízlés szerint pici sót még adhatunk hozzá. Hozzátesszük a felaprított koriandert, a salátára öntjük, összeforgatjuk.

Közben elkészítjük a lepényeket. A lisztben elkeverjük a sütőport, a sót, a római köményt, az olajat és a langyos vizet, egészen puha tésztát fogunk kapni. 20 percet pihentetjük, majd gombócokra osztjuk. Egyesével kilapítjuk a tenyerünkben, kissé meghúzkodjuk a széleket, majd felforrósított, zsiradék nélküli serpenyőben, egyszer megfordítva átsütjük. 

2017_12_29_004842.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Aprósütik karácsonyra

December 22. / ...és nemcsak karácsonyra!

ice_cream_party_23.png

Az idei visszaszámlálós posztokban hetek óta ajánlok nektek karácsonyi recepteket. Tegnap a klasszikusabb vonal jegyében elkészült újabb pár aprósüti a sütis dobozokba, ha valaki még keres receptet vagy éppen a már megfogyatkozott sütiállományt pótolná, gyorsan görgessen lejjebb! :)

A blogon pár nap kikapcs után ismét várlak titeket, fókuszban a szilveszterrel. 

A képek stylingjához csodás Keramihacker tányérokat és karácsonyfadíszeket használtam. <3 

2017_12_23_004812.jpg

Kókuszos pufi (gluténmentes recept)

Hozzávalók (12 darabhoz):

2 közepes méretű tojásfehérje

8 dkg porcukor

1 zacskó vaníliás cukor

14 dkg kókuszreszelék

1 csipet só

A tojásokat kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a kétféle cukrot. Végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket és a sót. Cső nélküli habzsákba töltjük, majd egymástól pár cm távolságra kis halmokat nyomunk a masszából egy sütőpapírral leterített sütőlemezre. 150 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg megkeményednek a kis pufik. 

Önmagában is finom, én most olvasztott fehér csokival vontam be, és szórócukrokkal, csokival díszítettem.

Mézesfűszeres keksz

Hozzávalók (1 nagyobb sütőlemezhez):

15 dkg liszt

8 dkg vaj

4 dkg cukor

1 nagy vagy 2 közepes tojássárgája

0,3 dl tej

fél biocitrom lereszelt héja

1 kávéskanál mézesfűszer

 A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a tejet, a citromhéjat és a mézesfűszert. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a kekszeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.

2017_12_23_004817.jpg

Földimogyorós linzer

Hozzávalók (16-18 darabhoz):

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg cukor

1 zacskó vaníliás cukor

1 tojás

5 dkg pörkölt, őrölt földimogyoró (sótlan, bár sósból is izgalmas)

porcukor a szóráshoz

lekvár a töltéshez

 A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojást és az őrölt mogyorót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük.  A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd azonos számú tele és lyukas szaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. 

A kihűlt lyukas kekszeket megszórjuk porcukorral, majd összeragasztjuk egy-egy lekvárral megkent tele keksszel. Nálam nyáron készült cukormentes őszibaracklekvár került bele. :)

2017_12_23_004808.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Házi szaloncukrok

December 21. / Gyorsak, finomak és gluténmentesek

Épp itt az ideje nekiállni a karácsonyi szaloncukroknak. Két alapreceptből mutatok 3 verziót, egyik finomabb lett mint a másik, nem is tudom, hogy fognak nálunk megmaradni karácsonyig. Még szerencse, hogy gyorsan pótolhatók. :) A datolyás szaloncukrokat ezúttal hagyományos aszalt datolyából készítettem, viszont cukormentesre cserélve, tetszőleges édesítővel (bár szerintem erre nincs is nagyon szükség) könnyedén cukormentesíthetitek. Én a tömény csokibevonatot annyira nem szeretem, de ha gondoljátok, ti mártogassátok ki a szaloncukrokat.

ice_cream_party_22.png

2017_12_22_004781.jpg

Datolyás-almás szaloncukor kétféle ízesítéssel (gluténmentes, laktózmentes recept)

Hozzávalók (18 darabhoz):

20 dkg aszalt datolya

1 nagyobb alma (kb. 25 dkg)

kb. 5 dkg őrölt, pirított mogyoró

kb. 5 dkg őrölt, pirított mák

2 dkg kandírozott narancshéj

4 dkg fehér csoki

pár csepp olaj

A datolyát egy kis edénybe szórjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn az edénybe reszeljük. Hozzáöntünk fél dl vizet, majd lassú tűzön (vigyázva, hogy le ne égjen) addig főzzük, amíg a datolya megpuhul. Félretesszük hűlni. A lehűlt datolyát késes aprítóban pürésítjük (ne teljesen homogénre!). A masszát kettéosztjuk.

Egyik feléhez hozzákeverjük a mogyorót, a másikhoz pedig a mákot és a felkockázott kandírozott narancshéjat. Ha túl lágy valamelyik keverék, kevés mogyoróval/mákkal tökéletesíthetünk az állagokon. 9-9 szaloncukrot formázunk belőlük, a mákosakat rácsra tesszük.

A mákoshoz a csokit az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Vékony sugárban a szaloncukrokra csorgatjuk, és megvárjuk, hogy megdermedjen. Ezután csomagoljuk, hűvös helyen tároljuk.

2017_12_22_004789.jpg

Csokis-kókuszos szaloncukor (gluténmentes recept)

Hozzávalók (15 darabhoz):

1 dl cukrozatlan habtejszín

10 dkg étcsoki

1 evőkanál juharszirup (elhagyható)

5 dkg kókuszreszelék

2 dkg aszalt meggy 

kb. 3 dkg őrölt, pirított mandula

1 evőkanál kakaópor

A tejszínt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a felkockázott csokit, a juharszirupot, a kókuszreszeléket és a meggyet. Alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a csoki teljesen felolvad. Ekkor lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, hogy langyosra hűljön, majd hozzákeverjük a mandulát és a kakaóport. Teljes hűlés után 20 percre hűtőbe tesszük, ezt követően 15 kis szaloncukrot formázunk a masszából. Becsomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk.

2017_12_22_004780.jpg

2017_12_22_004785.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Ezüstös hétvége: legyen fényes!

December 16-17. / DIY csillag

16_17.png

Nem kell sok ahhoz, hogy ünnepivé varázsoljuk a lakást, elég néhány jól megválasztott fényforrás, például a karácsonyfa égősora jóval korábban előkerülhet a pince mélyéről, mint 24-e. És lazítsatok, nem kell megőrülni! Levezetésként készítsetek faágakból csillagot, egyrészt nyugis elfoglaltság egy pohár forró csoki vagy tea (vagy bor :) ) mellett, másrészt az ágak miatt muszáj lesz kimozdulni, ami megint jó dolog. :) Nálunk az utca végében van egy kis erdő, onnan szoktam gyűjteni a tobozokat, lehullott ágakat, leveleket.

2017_12_17_004647_1.jpg

2017_12_17_004670_1.jpg

A csillag elkészítése nagyon egyszerű, bár én elsőre kicsit megszenvedtem vele, úgyhogy írom, hogyan a legegyszerűbb. 5 db egyforma hosszúságú ágacskára lesz szükség, illetve némi vékonyabb spárgára vagy színben a lakás többi dekorációjához passzoló vékony pékzsinegre. Az ágaknak nem szükséges egyforma vastagságúnak lennie, viszont fontos, hogy valamennyire hajlítható legyen a legvastagabb is. Ha teljesen szabályos csillagot szeretnétek, teljesen egyenes darabokra lesz szükségetek, én viszont szeretem a rusztikusabb tárgyakat, ezért megelégedtem a kb. egyenes ágacskákkal. 

Ha mindez megvan, a folyamat már nagyon egyszerű. Először két ágat csomózunk össze felül, így kapunk egy "egyenlő oldalú háromszöget", aminek persze nincs átfogója. Ezt követően a jobb és bal oldali végekre kötözünk felfelé egy-egy ágat, végül hozzáillesztjük a felső vízszintes ágat is. Érdemes az ágakat a szomszédos ág előtt és mögött is bújtatni, ahogy a képen szerepel. Ennyi az egész. :)

2017_12_17_004683_1.jpg

2017_12_17_004651_1.jpg

2017_12_17_004668.jpg

2017_12_17_004672_1.jpg

Narancsos csokikrém

December 15. / gluténmentes recept

Nem diétás, ellenben pici adag is bőven elég ebből a narancsos csokikrémből. Csak jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokiból készítsétek! Aki lágyítana a desszerten (és egyben növelné a mennyiségeket), tejszínhabos mascarponéval vagy túrókrémmel, babapiskótával, kekszmorzsával, alkoholba áztatott aszalt gyümölcsökkel poharakba rétegezheti a csokit. És díszítsetek, a karácsonyi desszertekben ez az egyik legjobb! :)

15.png

2017_11_27_004054.jpg

Hozzávalók (4 pici adaghoz):

12 dkg étcsoki

1,2 dl cukrozatlan habtejszín

3 evőkanál savanykás narancslekvár

5 dkg kandírozott narancskocka

1/2 vaníliarúd kikapargatott magjai

15 dkg mascarpone

szórócukrok a díszítéshez

Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk a tejszínnel. Hozzáadjuk a narancslekvárt, a narancskockát és a vaníliamagokat, majd kevergetve pár percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, hogy minimum langyosra hűljön. Ekkor hozzáforgatjuk a mascarponét, majd kis tálkákba adagoljuk. Teljes hűlés után hűtőbe tesszük, a tetejüket csak közvetlenül tálalás előtt díszítjük meg a szórócukrokkal.

2017_11_28_004055.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Karácsonyi répatorta

December 14. / laktózmentes recept

ice_cream_party_17.png

Sokunknak van szerintem kedvenc répatorta receptünk, amit szépen megsütünk húsvétra, megállapítjuk, hogy hú, ez még mindig nagyon finom, aztán jól eltesszük egy évre a receptet. Pedig a répás sütiknek nemcsak a könnyed, citromos-lime-os ízvilág áll jól, kifejezetten passzolnak hozzájuk a telt karakterű, télies fűszerek.

2017_11_28_004116.jpg

Hozzávalók (egy kb. 22 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformához):

50 dkg sárgarépa (tisztítva mérve, kb. 60 dkg répából)

6 tojás

12 dkg nádcukor

1 bionarancs lereszelt héja

2 dl olaj

15 dkg darált mogyoró

15 dkg liszt

1 csomag sütőpor

10 dkg kandírozott narancshéj

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

1 csapott kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék

2 cm friss gyömbér megpucolva, lereszelve

pár reszelésnyi friss szerecsendió

1 csipet só

A tetejére:

8 dkg étcsoki

1 kávéskanál olaj

tetszőleges csoki és egyéb díszek

 

A megpucolt sárgarépát finom lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat kikeverjük a nádcukorral, a lereszelt narancshéjjal és az olajjal. Összevegyítjük a mogyorót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben a tojásos masszához szitáljuk. Végül hozzákeverjük a sárgarépát, az aprított, kandírozott narancshéjat, a vaníliamagokat és a többi fűszert.

A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. 170 fokos sütőbe toljuk, és tűpróbáig (kb. 30-40 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd kivesszük a formából.

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal. A süti tetejére csorgatjuk, majd megdíszítjük a tetejét. Szeletelés előtt megvárjuk, hogy teljesen megszilárduljon a csokiréteg.

2017_11_28_004118.jpg

Szürke tányér: Pastel Handmade Ceramics

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Magyar design - karácsonyra is

December 13.

13.png

Szépek, eredetiek, hasznosak és növelik a komfortérzetünket. Jó használni őket, rájuk pillantani, beleszippantani az illatukba. És nem utolsó sorban magyar tulajdonúak. Szubjektív és nem teljes lista következik, tökéletes karácsonyi ajándékok állíthatók össze ezekből a csodás termékekből.

Fontos, hogy több üzletből 13-án (karácsonyra) rendelni már nem tudtok. Viszont számos vásár még hátra van karácsonyig, illetve több márka saját/nem saját üzletekben is árusít, ezért nem szerettem volna lehagyni őket sem a listáról. Nem utolsó sorban, karácsony után is van élet, sőt szerintem miután véget ér a nagy ünnepi csillogás, még nagyobb szükségünk van a kopár télben arra, hogy szépséges tárgyakkal vegyük körül magunkat.

Bomo Art Budapest - honlap

A Bomót muszáj első helyre tennem: lassan két éve én készítem a honlapon, közösségi médiában (Facebook, Instagram) megjelenő hangulatfotók többségét. Több 100 fotón vagyok túl, így nem csoda, hogy nekem is lett legkedvesebb mintám, tárgycsoportom. Az örök kedvenc mintám a ballonos, a két új pedig talán az erdei őzek és a marine. Amit pedig nagyon szerettem fotózni is, illetve a benne rejlő kreativitás miatt pedig termékként is nagyon közel áll hozzám, az a többféle tasakpakk

tasakpakk_pillangokeszhangulat_negyzet_640px-640x640.jpg

tasakpakk_madarhangulatuj_negyzet_640px-640x640.jpg

tasakpakk_karacsonyhangulatuj_negyzet_640px-640x640.jpg

tasakpakk_viragkeszhangulat_negyzet_640px-640x640.jpg

(A fotókat én készítettem, és a Bomo Art tulajdonát képezik.)

CUCC papírzsák - honlap

Amióta beköltöztünk, megvan a helyük, tudom, melyik méretet és mintát szeretném, és a mai napig nem jutottam el a megrendelésig. Ne vegyetek rólam példát: annyira klasszak és praktikusak ezek a zsákok!

11210469_981397298545141_4079110704471349989_n.jpg

(A fotó a márka tulajdonában áll.)

GreenWay Design - honlap

Instagramon végigkövettem, ahogy felépült a Greenway Design. Számomra az egyik legtudatosabb és leginkább letisztult márka, minden egyes post, termék nagyon közel áll hozzám. A shopban végignézhetitek a szójagyertya kínálatot, csodás mind, karácsonyra az Xmas Orange illatot szeretném magunknak beszerezni.

uvegbarna_xmasorange_style.png

(A fotó a márka tulajdonában áll.)

Élmény ajándékba: Apacuka Ceramics - honlap

Ajándékozzatok kerámiakészítő workshopot 2018-ra!

25073054_1650148975044059_8473585138676205467_o.jpg

Aki pedig kész tányérokkal bővítené a készletét, 16-án látogasson el Juditékhoz a karácsonyi vásárra, részletek itt. Már csak azért is érdemes benézni, mert szuper hangulatos a műhelyük, üres kézzel úgysem fogtok távozni. :)

Stilshop - honlap

Én csak pár kedvencemet említettem meg ebben a postban, ezért nagyon ajánlom, hogy nézzetek be a Stilshopba. Hoffmann Petra (a Stilblog tulajdonosa) üzletében magyar tervezők válogatott design tárgyaiból találhattok gyönyörű kollekciót. Helyszín: Bálna.

stilshop_03_racmolnar_milan.jpg

(Rácmolnár Milán fotója a Stilshop tulajdonában.)