Évszakváltás 5 lépésben

Ősziesítsd a nappalid!

2017. október 11. - Csigó Zita

Nem kell óriási dolgokra gondolni, ha az új évszak beköszöntével szeretnétek megújítani egy kicsit a lakásotokat. A lakber üzletek karácsonyi kínálatára még várni kell, a nyári dekorációk viszont már nagyon hűvösen hatnak. Éppen ezért ősziesítsetek: elég pár jól megválasztott kisebb kiegészítő, hogy teljesen más hangulatú legyen a nappalitok.Jöhetnek a sötétebb színek, egy-egy élénkebb árnyalat, vastagabb textilek. A következő fotókon megmutatom, hogy én milyen apróságokat szereztem be a szezonra.

1. Díszpárnák

Az egyik legelső kiegészítő, amit érdemes lecserélni évszakváltáskor, az a díszpárnahuzat. Ha csak huzatokat vásároltok, a tárolással sem lesz gond, pici helyen sok-sok éppen nem használt huzat várhatja, hogy hamarosan porondra lépjen. 40*40 és 50*50 cm-es belső párnáim vannak, ezek a méretek a legtöbb lakber üzlet kínálatában megtalálhatók, a kanapétokon pedig nagyon jól kombinálhatók.

Egyik új kedvencem a H&M Home kollekciója: itt és itt, a másik Ikeás szerzemény: itt. Ez utóbbinak a hátoldala is nagyon tuti. A szürke bordázott párna (lejjebb) JYSK, itt.

2. Növénykék

Az ősz nagyon gazdag évszak növény szempontból, bátran válogassátok össze kedvenceiteket a lakásba: termések és dísztökök - ha szeretitek a harsányabb színeket, formákat, vagy néhány kis bogyós ez-az, ha visszafogottabb dekorokat kerestek, mint én. A két új kaktusz egyáltalán nem volt tervezett, egy Aldis bevásárlás során ugrottak a kosaramba, amellett, hogy nagyon jópofák, kifejezetten szépen mutatnak a kaspóik is.

3. Valami új az étkezőasztalra

Lehet új teríték, váza, sószóró... Én most az alátéteket cseréltem le, nagyon szeretem a praktikusságukat: nem gyűrődnek és foltosodnak. Butlers darabok, itt. Az asztalt tovább szépítik a Manta-Szabó Zsuzsi kerámiái (Pastel Handmade Ceramics, itt).

2017_10_11_002744.jpg

4. Képek

3 nagy méretű falikép állandó a nappaliban, két fotó és egy festmény (a képen). Ezek mellett a kisebb keretek tartalmát cserélgetni szoktam időről időre. Kedvenc kék robotunk kapott egy képet az egyik közeli rokonáról, a mintát a Bomo Art Budapest egyik csomagolópapírjából vágtam ki, Játékpolc fantázianevű, itt. A farkasos kép a H&M Home egy korábbi mosogatórongya. Rengeteg ilyen darabom van tőlük, persze vizet sosem láttak, vagy keretbe kerülnek vagy a fotóim stylingjához használom őket. Aktuális kedvencem itt. A cserélősek keretei Ikeásak, itt és itt.

5. Illat az őszi hangulathoz

Most éppen Ikeásak kerültek ki, leginkább színek szerint szoktam válogatni. A fotókon téli alma (itt) és füge illatú szárított növény.

2017_10_11_002736.jpg

2017_10_11_002739.jpg

Körtés-mogyorós süti

gluténmentes recept

 

Nagyon őszi és nagyon mutatós. :) A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics kerámiákat, na meg persze rengeteg csodaszép falevelet használtam.

2017_10_08_002665_ma_solat.jpg

2017_10_08_002671.jpg

Hozzávalók (egy kb. 22*12 cm-es formához):

3 tojás

12 dkg nádcukor

3/4 dl olaj

3/4 dl tej

15 dkg rizsliszt

15 dkg finomra őrölt mogyoró

1 kávéskanál sütőpor

1 csipet só

4 körte

A tojásokat habosra keverjük a nádcukorral, az olajjal és a tejjel. Hozzáadjuk a rizslisztet, a mogyorót, a sütőport és a sót, sűrű állagúra keverjük.

A körtéket megmossuk, meghámozzuk. A formát kibéleljük sütőpapírral, öntünk az aljába egy kevés tésztát, beleültetjük a körtéket, majd egyenletesen rákanalazzuk a többi tésztát. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, tűpróbáig sütjük. (Ha a teteje közben nagyon barnulna, letakarjuk alufóliával, kb. 40 perc alatt sül át.) Hűlés után szépen szeletelhető, porcukorral meghintve tálaljuk.

2017_10_08_002675.jpg

2017_10_08_002673.jpg

Kínai tojásos tészta fodros kellel és mangóval

10 perces vacsoraötlet

Nálunk a munkám miatt mindig rengeteg étel készül, de általában "tömbösítetten": 3 gluténmentes, 4 rúd bejgli, 6 krémleves... Persze ezeket is esszük/fagyasztjuk/osztogatjuk, de tudom, hogy egészen más az, amikor külön, csak magunknak főzünk, pont olyat, amit éppen szeretnénk. Ilyenkor kapok elő egy-egy gyors gabona, álgabona vagy tésztaételt, ami tényleg pár perces munka. Ebben a tojásos tésztában az a legjobb, hogy 3 perc a főzési ideje, így amíg felforr a víz, minden mással előkészülhetek.

Csodás kerámiák: Keramihacker - a cikket is olvasd el! 

http://pasztellbarokk.blog.hu/2017/09/17/keramihacker_tedd_egyedive_a_teriteked

Másik szuper tésztaétel fodros kellel: http://pasztellbarokk.blog.hu/2017/03/02/avokadokremes_teszta_fodros_kellel

2017_09_29_002381.jpg

Hozzávalók (2 adaghoz):

12 dkg kínai tojásos tészta

1 evőkanál vaj

2-3 nagy marék fodros kel

1 evőkanál szezámolaj

2 cm friss gyömbér lereszelve

1 gerezd fokhagyma

tört csili

15 dkg sonka

4 evőkanál sötét szójaszósz

fél lime kifacsart leve

1 mangó

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben 3 percet főzzük, majd azonnal leszűrjük.

Egy nagyobb wokban felolvasztjuk a vajat, majd az összetépkedett fodrost kelt ropogósra sütjük rajta. Mikor elkészült, szedőkanállal kivesszük, félretesszük.

Beleöntjük a wokba a szezámolajat, rászórjuk a gyömbért és a lereszelt fokhagymát, valamint egy kevés csilit. Hozzáadjuk a sonkát, összepirítjuk, majd rátesszük a leszűrt tésztát, és felöntjük a szójaszósszal. Rázogatva összepirítjuk, végül belekeverjük a félretett fodros kelt, és frissítjük az ízét a lime kifacsart levével. Felkockázott mangóval tálaljuk.

 2017_09_29_002370.jpg

Tarte tatin amerikai palacsinta

japán barackkal és körtével

Persze nem igazi tatin és nem is torta, de az alapelv hasonló: a serpenyőbe, egy kevés felolvasztott kókuszzsírra vékonyra szelt gyümölcsöket tettem, majd erre kanalaztam a sűrű palacsintatésztát. Széles lapáttal könnyen fordítható, nagyon finom és csodaszép desszert.

A blogon ezzel a jó kis recepttel avattam fel a csodaszép Keramihacker kerámiáim egy részét. Alkotójukkal, Krémer Kingával itt olvashattok interjút sok-sok képpel tarkítva: http://pasztellbarokk.blog.hu/2017/09/17/keramihacker_tedd_egyedive_a_teriteked

2017_09_17_002136.jpg

Hozzávalók (16 kis palacsintához):

25 dkg krémes ricotta

2 tojás

4 dkg nádcukor

1,5 dl tej

10 dkg fehér tönkölyliszt (gm verzióban bátran mehet rizslisztből vagy hajdinalisztből)

1 teáskanál sütőpor

körte és japán barack

kb. 2 púpozott evőkanál kókuszzsír a sütéshez

2017_09_17_002138.jpg

A ricottát kikeverjük az elhabart tojásokkal, a cukorral és a tejjel. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, sűrű, sima tésztává keverjük, és negyed órát állni hagyjuk.

A gyümölcsöket megmossuk, vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben vagy palacsintasütőben felolvasztunk kevés kókuszzsírt, erre helyezünk 2-3 szelet gyümölcsöt legyező alakban vagy egymáson kissé elcsúsztatva. Rámerünk egy bő evőkanálnyi masszát, majd közepes lángon, egyszer megfordítva megsütjük a palacsintát. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is. Pici fahéjjal tálalva a legfinomabb!

2017_09_17_002142.jpg

Keramihacker: tedd egyedivé a terítéked!

Magyar design Stockholmból

Nagyon szeretem megismerni az egyedi tárgyak, kerámiák mögötti embereket, az izgalmas, kitérőkkel teli, sosem nyílegyenes életutakat. Kingával (Krémer Kinga, a Keramihacker tulajdonosa, alkotója) minden gyorsan ment: Instagramon kiszúrás, szín- és formaegyeztetés, aztán hamarosan már bontogattam is az egyenesen Stockholmból érkező hatalmas kerámiacsomagomat. Csodás színek, textúrák, könnyedség és humor, alig vártam, hogy befogjam egyiket/sokat/mindet fotózni. És azt is, hogy jól kikérdezzem Kingát arról, hogy egy magyar marketinges hogyan kerül Svédországba, illetve miként kezd el kerámiával foglalkozni.

2017_09_17_002109.jpg

2017_09_17_002120.jpg

Rögtön kiderült, hogy kalandos volt az út, az Üzleti Tudományok és Marketing Kommunikáció tanulmányok elvégzése után Kinga dolgozott Londonban fejvadászként, vezetett rádióműsort, indított sminkiskolát, illetve tanult fodrásznak... és most csak párat említettem a sokból, a lista nem teljes! Itt jött el az a pont, ahol nagyon sok hasonlóságot kezdtem érezni köztünk, ugyanazt mesélte el, amit korábban (amíg komplexen nem kezdtem el foglalkozni receptfejlesztéssel, fotóval, stylinggal, írással) én is tudtam magamról. A tanulási folyamat érdekelte, a rengeteg újdonság, a kezdet, amikor minden ismeretlen. Amibe belevetheti magát, amit kitanulhat, hogy aztán, ha már jól ismeri az adott területet, gyorsan jöjjön a vágy, hogy oké, akkor nézzünk másik ismeretlen után. Kinga a kerámiával is így kezdte, de ebben a szakmában hasonló komplexitást ismert fel, mint én a sajátoméban, ezért egyelőre váltásról szó sincs, sőt hatalmas tervei vannak a jövőre nézve.

Kinga amikor megismerkedett a férjével, Pesten élt és éppen fodrásznak tanult, (leendő) férje pedig akkor már 5 éve Stockholmban élt. Újabb csavarok jöttek, felvették a stockholmi Tony&Guy szalonba, majd 1 év fodrászkodás után visszakerült az eredeti szakmájába (marketing). Ekkor jött az ötlet, hogy milyen jó lenne komoly szellemi, irodai munkát végző embereknek "alkotós" workshopokat tartani, mindezt saját kerámiastúdióban. (Oké, én sok szakmában eltöltött év után kezdtem workshopozni, de hasonló okokból, újabb kapcsolódási pont. :) ) Ezt követően felgyorsultak az események: fél éven belül megvolt a stúdió az oktatáshoz elengedhetetlen keramikus tulajdonostárssal Stockholm hipster negyedében (Södermalm). A lelkesedés és motiváció mellett nagy értékű "keramikus kezdőcsomag" is segítette az indulást, amit az előző tulaj hagyott Kingáékra. 2016 tavaszán megnyílt a stúdió, elkezdődtek a workshopok. Kinga olyan technikákat és eszközöket dolgozott ki, melyek segítségével a teljesen kezdők is egy nap erejéig valódi keramikusnak érezhetik magukat, és óriási löket sikerélményt szerezhetnek egy-egy tálka vagy más kerámia megalkotása során (hmm, némi hasonlóságot itt szintén felfedeztem a kezdő workshopjaimmal összevetve :) ).

2017_09_17_002118.jpg

A jelen és a tervek

Még 2016-ban elkészült Kinga első kollekciója, illetve az egyik legismertebb stockholmi nyers-vegán kávézó megrendelése újabb szintlépést jelentett. Megkezdődött a brandépítés, és ahelyett, hogy folytatódna a megszokott minta, Kingának eszében sem jut más izgalmas terület felé nézni. Tovább szeretne fejlődni: megtanulni korongozni, saját mázakat készíteni és új égetési technikákat kipróbálni. Terv van bőven a gondolataiban vidékre költözéssel (erdő tóval - ez már tényleg olyan helyes, mi 2 hónapja költöztünk erdő mellé, igaz, tó nincs a közepén :) ), nagyobb stúdió kialakításával, ahol szuper táborokat és workshopokat lehetne tartani magyaroknak és külföldieknek egyaránt. Gasztrofotó és food styling workshopokat (ezen az azonosságon már meg sem lepődtem :) ) meghívott előadókkal, egyedi kerámiákkal és kerámia kurzussal kombinálva. Tervben van továbbá korlátozott számú, brandesített minikollekciók gyártása olyan gasztrobloggerek, food stylistok és gasztrofotósok számára, akik inspirálják. Szerintetek mennyire szeretnék egy ilyet? :) 

Nézd meg Kinga munkáit itt:

Honlap: https://www.keramihacker.com/

Instagram: https://www.instagram.com/keramihacker/

Kedden jön a post 2. része, ebben már "meg is pakoltam" a zöld tányérsorozatot őszies hangulatú, gyümölcsös-túrós amerikai palacsintákkal. Gyönyörűen működnek a kerámiák mind still life, mind pedig klasszikus ételfotókon, öröm dolgozni velük. 

2017_09_12_001991_ma_solat.jpg

Kókuszos-őszibarackos dutch baby

gluténmentes, laktózmentes recept

... Vagy sült palacsinta, ha klasszikusan nézzük, nincs sok köze a dutch baby receptjéhez. Ellenben mentes, nagyon kókuszos, és én egyébként is teljesen oda vagyok ezekért a szépséges, habkönnyű desszertekért. Nyárbúcsú kapcsán pláne esedékes, süssétek meg őszibarackkal, hétvégi reggelinek tökéletes.

2017_08_31_001729.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz):

3 dl (híg) kókusztej

3 nagy tojás

3 evőkanál nádcukor + a szóráshoz

5 dkg kókuszreszelék

8 dkg rizsliszt

kókuszzsír a forma kikenéséhez

1 nagy őszibarack 

kókuszchips, opcionálisan porcukor (csak a fotó kedvéért :) )

2017_08_31_001725.jpg

A kókusztejben lazán elkeverjük a tojásokat és a cukrot. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a rizslisztet, majd az egészet simára keverjük. Egy közepes méretű, sütőbe tehető serpenyőt vagy sütőtálat vékonyan kikenünk kókuszzsírral, majd beleöntjük a masszát. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

Közben a barackot megmossuk, vékonyan felszeleteljük. Mikor a palacsinta felül éppen kérget kap, rátesszük a barackszeleteket, és megszórjuk egy kevés nádcukorral. Tovább sütjük (és kicsit grillezzük) teljes szilárdulásig. Kókuszchips mindenképp jöjjön a tetejére díszítésnek, a porcukor opcionális, de szép. :)

2017_08_31_001731.jpg

Sárgadinnyés-túrós pite

sárgadinnyepüréből, vaníliával

Árválkodott a hűtőben egy darabka nagyon-nagyon érett sárgadinnye, úgyhogy éppen ideje volt kipróbálni, hogy miként működik pürésítve süteményben. Az ötlet az amerikaiak híres applesauce cake típusú sütijeiről ugrott be, muszáj volt tesztelni, hú, nagyon finom lett!

A süti nem mentes, viszont nagyon könnyen gluténmentessé tehető, ha a liszteket őrölt, gm zabbal és/vagy rizsliszttel/egyéb finomra őrölt olajos maggal helyettesítitek. Ha szeretitek a lm túrót, ez a mentesség sem probléma, a minimálisan szükséges édesítés pedig szintén könnyen kivitelezhető bármilyen, általatok preferált édesítővel.

2017_08_20_001434.jpg

Hozzávalók (egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos formához):

25 +15 dkg sárgadinnye (puha, szinte túlérett gyümölcsből, tisztítva mérve)

3 nagy tojás

fél dl olaj

6 dkg nádcukor (nem készítem édesre a sütiket, kóstoljátok meg a tésztát sütés előtt, szuper édes dinnyével bőven elég szerintem ennyi édesítés)

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

1 csipet só

25 dkg túró

5 dkg graham liszt

5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

1 púpozott teáskanál sütőpor

8 dkg zabpehely

vaj a forma kikenéséhez

A megtisztított 25 dkg-nyi sárgadinnyét pürésítjük, a többit felkockázzuk. A tojásokat kikeverjük az olajjal, a cukorral, a vaníliamagokkal, a sóval és az áttört túróval. Végül hozzáforgatjuk a sárgadinnyepürét is.

A kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a nedves hozzávalókhoz szitáljuk. Beleszórjuk a zabpelyhet, elkeverjük. A masszát vékonyan kivajazott kapcsos formába öntjük (bármilyen formában szépen sül), és a tetejét kirakosgatjuk a kockázott dinnyével. 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 30-35 perc), a formában hagyjuk langyosra hűlni.

Vaníliafagyival sem lehet rossz, de önmagában is puha és nagyon szaftos a gyümölcspürétől.

2017_08_20_001429.jpg

Lifestyle fotózás Orsival

... és a jolly joker kuglófommal

Orsival, a Wannabe Chef bloggerével már régóta terveztük, hogy készítek róla/neki egy hangulatos fotósorozatot. Slow life, country living hívószavakat fogalmaztunk meg, ezen belül pedig arra kértem Orsit, hogy hozzon magával 5 kedvenc, rá jellemző tárgyat, tárgycsoportot. Így került a képekre szép fonott kosárka és fából készült doboz roskadásig zöldségekkel, mesekönyvek, mesés "retró" tányérkák és régi kuglófforma. Fotóztunk nálam a nappalimban, a kertben és a felsőpakonyi erdőben is. (Olyan szerencsés vagyok, hogy ehhez a csodás környezethez csak az utca végére kell elsétálni.)

A képekből párat már kitettem én is és Orsi is, jöjjön ide szintén egy kis ízelítő. És ahogy lenni szokott :), érkezett kérdés a kuglóf receptjére vonatkozóan, így megosztom veletek a receptet. Ezt a tésztát ezer éve sütöm, pihe-puha, légies a tésztája, egyáltalán nem fojtós, mint sok kuglófé. Ráadásul tényleg jolly joker, mert rengeteg módon variálható (a recept végén, mind kipróbált verziók).

Kerámiák a kuglófos sorozatban: Pastel Handmade Ceramics

2017_08_13_001187-edit.jpg

Hozzávalók (1 kuglófhoz):

6 tojás

15 dkg (nád)cukor

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

2 dl tej

1 dl olaj

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 csipet só

vaj és liszt a forma kikenéséhez és beszórásához

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, a vaníliamagokkal, a tejjel és az olajjal. A lisztben elvegyítjük a a sütőport és a sót. A folyékony hozzávalókhoz szitáljuk, végül óvatosan, lapátkanállal hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

A masszát kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük, és 170 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 35-40 perc) sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, csak ezután borítjuk ki.

És a verziók:

  • a tejet cserélhetjük magtejre, növényi tejre, vízre
  • a tej felét cseréltem már kókuszlikőrre, szuper finom volt illatra és ízre is
  • a liszt egy része cserélhető kókuszreszelékre (kókuszlikőrös verzióhoz is szuper) vagy finomra őrölt olajos magokra
  • aszalt gyümölcsökkel turbózható
  • jól állnak neki a vanília mellett a téli fűszerek: fahéj, tonkabab, zöld kardamom
  • finom gyümölcsös olívaolajjal
  • szépen márványozható, ha a tésztát megfelezzük és kakaóporral színezzük

2017_08_13_001183.jpg

 

2017_08_13_001188.jpg

2017_08_13_001172.jpg

2017_08_13_001151-edit.jpg

2017_08_13_00154_ma_solat.jpg

2017_08_13_001147-edit.jpg

2017_08_13_001117.jpg

2017_08_13_001121-edit.jpg

2017_08_13_001112.jpg

Hasselback krumpli parázsburgonyából

citromos-kakukkfüves fűszervajjal és sumac-kal, csicseriborsós öntettel / gluténmentes recept

Hasselback krumplit idáig csak télen csináltam óriási téli burgonyákból, édeskrumplikból. Viszont a parázskrumpli annyira friss, finom és zsenge, hogy nyáron is érdemes nekiállni bevagdosni úgy fél-1 kg krumplit, megkenni házi fűszervajjal, majd bedobni a sütőbe. 

2017_08_12_001051.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg parázsburgonya

20 dkg vaj

só, őrölt fekete bors

1 nagy biocitrom lereszelt héja

6 ág kakukkfű

fél kávéskanál sumac

kevés olívaolaj

A csicserikrémhez:

1 konzerv csicseriborsó

4 evőkanál majonéz

olívaolaj

A burgonyák héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, meghámozni nem szükséges. Egyesével egy evőkanálba tesszük mindet (így nem lehet teljesen átvágni), majd éles késsel sűrűn beirdaljuk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük.

A puha vajat felhabosítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, majd hozzáreszeljük a citromhéjat. Rászórjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleit és a sumac-ot, végül hozzáöntünk éppen annyi olívaolajat, hogy krémesre lehessen keverni. 

A fűszervaj kb. 1/3-át ecset segítségével a krumplik réseibe és felső felületére kenjük. 190 fokos sütőbe tesszük, ropogósan puhára sütjük, közben a maradék vajat (részleteiben) a burgonyákra kenjük.

Az öntethez a konzerv csicseriborsót leszűrjük, levét megtartjuk. Aprítógépbe tesszük a sóval és a majonézzel, majd a lé és kevés olívaolaj fokozatos hozzáadásával mártás állagú krémet keverünk belőle. A forró burgonyák mellé tálaljuk.

2017_08_12_001049.jpg

 

Paradicsomos lepény

csupa-csupa nyár!

Szeretem az egyszerű, letisztult, rusztikus ételeket, ezért is áll hozzám közel az olasz konyha. Jó minőségű alapanyagok, egyszerű főzési technikák, "tiszta", karakteres ízek. És persze szezonalitás, ami számomra egyet jelent a piacozással, legyek bárhol, otthon vagy éppen külföldön.

Az agglomerációba kiköltözésünkben fontos szerepet játszott a "slow living" életszemlélet. Megvenni a piacon, megtermelni a kertben, az ablakból vágni a fűszernövényeket az ételhez...és a sok munka (elég gyors és hektikus az életvitelem) ellenére megpróbálni megragadni és meghosszabbítani az értékes időt. Akár egy forró, nyári délutánt, akár egy téli estét. Mindben találni valami szépet, tenni hozzá egy apróságot, amitől emlékezetessé válik.

A mai napot ezek a gyönyörű piacos paradicsomok tették még szebbé, #summervibes a javából ízre, színre és illatra egyaránt. Ennél egyszerűbb recept talán még nem volt a blogon: a szokásos pizzatésztámra sajtok, érett, lédús paradicsom, sonka és fűszeres morzsa került. És persze jóféle olívaolaj.

Az új házunkba bő 3 hete költöztünk be, higgyétek el, nincs még minden készen. Emellett a munkámban nagyon sűrű (még költözés nélkül is annak mondanám) időszakot élek, tehát a lehető legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy ok, ezekre a kis pluszokra most nincs idő. Mérlegre kell tenni, hogy mi ér többet, hogy a pluszok vajon elveszik-e egyáltalán az időt, vagy pont az a helyzet, hogy a leeső perceket, órákat váltjuk értékessé, feltöltődés után pedig intenzívebben tudunk visszatérni a munkához. Jöjjön a recept, a lepény ugyan kel és sül, viszont nettó munka kb. 10 perc van vele. Süssétek meg, töltsetek mellé egy pohár bort, és lassítsátok le a nyarat!

2017_07_23_000612.jpg

Hozzávalók (1 lepényhez, 8 szelethez):

A tésztához:

25 dkg kenyérliszt

fél csomag instant élesztő

1 kávéskanál só

3 evőkanál olívaolaj

kb 1,5 dl langyos víz

A feltéthez:

20 dkg mozzarella

15 dkg tetszőleges friss, lágy sajt

6 nagy, érett paradicsom

10 dkg vékonyra szelt sonka

1 marék panko morzsa

1 marék reszelt parmezán

8-10 rozmaringlevél

olívaolaj a locsoláshoz

A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Hozzácsorgatjuk az olívaolajat és a vizet, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, belülről kifelé haladva széthúzkodjuk, körré alakítjuk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük.

A tésztára tesszük a felkarikázott mozzarellát, rámorzsoljuk a friss sajtot, erre kerülnek a megmosott, felkarikázott paradicsomok és a sonkacsíkok. Megsózzuk. 

A pankót összekeverjük a parmezánnal és a finomra aprított rozmaringgal, egyenletesen a paradicsomos feltétre szórjuk. Hagyjuk még 15 percet pihenni, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

A styling egyedi kerámiái Lantos Judit kerámiák.

2017_07_23_000595.jpg

2017_07_23_000600.jpg

2017_07_23_000608.jpg