Cseresznyés-mandulás pite

gluténmentes recept

2018. május 20. - Csigó Zita

A héten cseresznyés anyagot fotóztam a Fanny magazinnak. Maradt egy csomó cseresznye (ők voltak a dekoráció fő elemei :) ), ezért úgy gondoltam, hogy épp itt az ideje az év első cseresznyés pitéjének (a Fannyba is 3 sütirecept jön majd). Van még tervben cserkós édesség a blogra, ráadásul a "kicsit extrább" kategóriából, de elsőre inkább klasszikus, de mentes (ezúttal gluténtól) receptet szerettem volna feltenni. Pihe-puha gluténmentes pitét sütöttem, ráadásul nagyon egyszerű összetevőkből, meggyszezonban is gyakori vendég lesz nálunk, az tuti. 

2018_05_20_008575.jpg

Tovább

Újkrumpli+spárga = lassan itt a nyár!

gluténmentes recept

Tuti nektek is van olyan kedvenc zöldségetek vagy gyümölcsötök, aminek a szezonját évről évről nagyon várjátok. Nálam tavasszal és kora nyáron a spárga, valamint az újkrumpli (parázskrumpli) ilyen, hetekig el tudnék élni rajtuk. Jöjjön most az egyik legfinomabb kombináció, ami annyira egyszerű, hogy talán még receptnek sem nevezném. Ettől viszont még egyértelműen a blogon a helye, szuperül működik együtt a két alapanyag az édeskés paradicsommal, a savanykás citrommal és a sós fetával.

2018_05_06_008191.jpg

Tovább

Vaníliás french toast szikkadt kalácsból

bazsalikomos gyümölcsökkel

A hetem sütis ételfotó workshopokról szólt, ilyenkor tetemes mennyiségű "modell" süti halmozódik fel nálunk (egy ws-ra 4-5 különböző sütit készítek). Kidobni sajnálom, véges számúak a szomszédok is. :) Ilyenkor jön a jól bevált újrahasznosítás, azaz ne dobjátok ki a szikkadt kalácsot, klassz hétvégi french toast (vagyis kalács) lesz belőlük. A teljesség kedvéért a kalács receptjét is leírtam, süssetek kettőt, az egyiket dugjátok el, hogy megmaradjon a vasárnapi reggeli alapanyaga! 

2018_05_06_008179.jpg

Tovább

SzezONnyitó tejberizsfagyi

gluténmentes recept

Jó kis gyümölcsös, fűszeres, tejes és vizes alapú fagyik egész nyáron készülnek nálam, nagyon menő az épp betoppanó vendégeket házi verziókkal meglepni. Sokat gondolkoztam, hogy mi legyen az első idén, végül egy télből a nyárba recept mellett döntöttem. Klasszik tejberizs, de ezúttal hidegen (és persze az eredetihez hasonlóan krémesen).

2018_04_30_008071.jpg

Tovább

Főzz, csomagolj, vidd magaddal!

Így készült a Csomagolj ebédet! című szakácskönyvem

Boldogság van, hajaj, de még mekkora: megjelent az új szakácskönyvem! Most pedig jól megosztom veletek a kulisszatitkokat. Hosszú leszek, úgyhogy mielőtt nekiálltok, csomagoljatok magatoknak némi uzsit, persze stílusosan, dobozkába!

Nem is tudom, hol kezdjem. Persze nem azért, mert nincs mondanivalóm, hanem pont ellenkezőleg: rengeteg gondolat, emlék jár a fejemben. Amikor ezeket a sorokat írom, több mint fél éves folyamaton vagyok túl a könyvötlettől kezdve a hosszú, főzéssel, receptteszteléssel, fotózással teli heteken át egészen a megjelenésig és az első visszajelzésekig. 

1_2_1.jpg

Tovább

Házi zabpelyhes bagett sült paprikás és juhtúrós-spenótos feltéttel

Induljanak a tavaszi-nyári vacsorapartik!

Sokszor leírtam már, és azóta sem gondolom másként: a beszélgetős, nyugis vacsoráknál számomra nincs jobb esti program. Friss, ropogós héjú kenyérrel vagy bagettel, jóféle olívaolajjal és pár izgalmas feltéttel, kencével.

Lassan jönnek a hosszú nyáresti vacsorák, amelyekhez pont tökéletesek az alábbi receptek. A feltéteknél az intenzív ízeket szeretem, nem az extra bonyolultságra megyek rá, hanem a harmóniára. Bátran fűszerezek, különlegesebb ízesítőket is használok, illetve még ennél is fontosabb, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzak. Ha többféle feltétet készítek, arra szintén figyelek, hogy egymáshoz jól passzoljanak. Mindehhez bontanék egy finom, száraz fehérbort, és már indulhat a teraszozós este. 

2018_04_15_007688.jpg

Tovább

Serpenyős ceruzabab

gluténmentes, laktózmentes recept

Annyira szeretem a serpenyős ételeket. Felhevítjük, beleszórjuk, összepirítjuk, hogy aztán megkapjuk azokat a karakteres ízeket, amelyek a legegyszerűbb alapanyagokat is feldobják. Tegnap este, vásárlás közben futottam bele egy szép zacskó ceruzababba, így gyorsan átterveztem a hétvégére szánt posztot. Önmagában bőven elegendő szerintem, de süthettek mellé egy szelet natúr húst is. Vegetáriánus verzióban füstölt és/vagy csilis tofuval készíteném.

2018_04_06_007441.jpg

Tovább

Csokis-répás minikuglóf

gluténmentes recept

Az elmúlt években több magazinba és az Ízes életre is sütöttem klasszikus répatortát (apropó, az Ízesre készítettért katt ide, szerintem a legfinomabb ilyen sütim ever), ezért idén valami kissé eltérőben gondolkoztam. Így lett duplán csokis, mazsolás, kókuszos...és gluténmentes. (Gm diétában a díszítő csokitojások összetevőjét mindenképpen nézzétek meg!)

2018_03_31_007165.jpg

Tovább

Parmezános tojáskrém

gluténmentes recept (a krém, illetve gm kenyérrel tálalva)

Ennek a tojáskrémnek a soook parmezán és a magos mustár a lelke. Egyszer próbaképp adtam parmezánt egy sima sóval, borssal fűszerezett tojáskrémhez, annyira finom volt, hogy azóta legtöbbször így készítem. Sonka mellé, sonka helyett, húsvéti brunch-ra kötelező. :)

2018_03_25_006982.jpg

Tovább

Teljes kiőrlésű húsvéti kalács

zabpehelyliszttel

Ahogy ígértem, érkezik az első húsvéti recept. Kalácsot gondolom mindenki süt :), ez most egy laktató, tápláló, de egyben pihe-puha recept. A zabpehelyliszt finoman lágyítja a tönkölybúza ízét és állagát, miközben megmarad a tartalmas jelleg. Pici cukorral, vaníliás cukorral készítettem, de sós verzióban, cukor nélkül, esetleg zöld fűszerekkel dúsítva is süthetitek. Tojáskrémmel, tojássalátával, sonkával szuper lesz. :)

2018_03_21_006878a.jpg

Tovább