Házi zabpelyhes bagett sült paprikás és juhtúrós-spenótos feltéttel

Induljanak a tavaszi-nyári vacsorapartik!

2018. április 15. - Csigó Zita

Sokszor leírtam már, és azóta sem gondolom másként: a beszélgetős, nyugis vacsoráknál számomra nincs jobb esti program. Friss, ropogós héjú kenyérrel vagy bagettel, jóféle olívaolajjal és pár izgalmas feltéttel, kencével.

Lassan jönnek a hosszú nyáresti vacsorák, amelyekhez pont tökéletesek az alábbi receptek. A feltéteknél az intenzív ízeket szeretem, nem az extra bonyolultságra megyek rá, hanem a harmóniára. Bátran fűszerezek, különlegesebb ízesítőket is használok, illetve még ennél is fontosabb, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzak. Ha többféle feltétet készítek, arra szintén figyelek, hogy egymáshoz jól passzoljanak. Mindehhez bontanék egy finom, száraz fehérbort, és már indulhat a teraszozós este. 

2018_04_15_007688.jpg

Tovább

Serpenyős ceruzabab

gluténmentes, laktózmentes recept

Annyira szeretem a serpenyős ételeket. Felhevítjük, beleszórjuk, összepirítjuk, hogy aztán megkapjuk azokat a karakteres ízeket, amelyek a legegyszerűbb alapanyagokat is feldobják. Tegnap este, vásárlás közben futottam bele egy szép zacskó ceruzababba, így gyorsan átterveztem a hétvégére szánt posztot. Önmagában bőven elegendő szerintem, de süthettek mellé egy szelet natúr húst is. Vegetáriánus verzióban füstölt és/vagy csilis tofuval készíteném.

2018_04_06_007441.jpg

Tovább

Csokis-répás minikuglóf

gluténmentes recept

Az elmúlt években több magazinba és az Ízes életre is sütöttem klasszikus répatortát (apropó, az Ízesre készítettért katt ide, szerintem a legfinomabb ilyen sütim ever), ezért idén valami kissé eltérőben gondolkoztam. Így lett duplán csokis, mazsolás, kókuszos...és gluténmentes. (Gm diétában a díszítő csokitojások összetevőjét mindenképpen nézzétek meg!)

2018_03_31_007165.jpg

Tovább

Parmezános tojáskrém

gluténmentes recept (a krém, illetve gm kenyérrel tálalva)

Ennek a tojáskrémnek a soook parmezán és a magos mustár a lelke. Egyszer próbaképp adtam parmezánt egy sima sóval, borssal fűszerezett tojáskrémhez, annyira finom volt, hogy azóta legtöbbször így készítem. Sonka mellé, sonka helyett, húsvéti brunch-ra kötelező. :)

2018_03_25_006982.jpg

Tovább

Teljes kiőrlésű húsvéti kalács

zabpehelyliszttel

Ahogy ígértem, érkezik az első húsvéti recept. Kalácsot gondolom mindenki süt :), ez most egy laktató, tápláló, de egyben pihe-puha recept. A zabpehelyliszt finoman lágyítja a tönkölybúza ízét és állagát, miközben megmarad a tartalmas jelleg. Pici cukorral, vaníliás cukorral készítettem, de sós verzióban, cukor nélkül, esetleg zöld fűszerekkel dúsítva is süthetitek. Tojáskrémmel, tojássalátával, sonkával szuper lesz. :)

2018_03_21_006878a.jpg

Tovább

Süss húsvétra!

Húsvéti sütik, kalácsok, desszertek a blog archívumából

Mielőtt belecsapnék az idei húsvéti ételek posztolásába (egy szuper kalácsot már fotóztam, szerdán felkerül a blogra), készítettem egy válogatást az előző évekből. Mind nagy kedvencek voltak, megérdemlik az ismétlést!

Pestós kalács és sárga túró: katt ide

A kalács jó kis genovai pestóval az egyik legfinomabb sonka mellé, illetve a posztban egy édes verziót is mutatok. Sárga túró nélkül pedig tényleg nem telhet el év, M "hozta" a szokást, de az évek alatt én is teljesen megszoktam, hiányozna, ha nem készülne. :)

desktop116.jpg

Tovább

Készíts DIY fotóhátteret!

Gyors, látványos és jól variálható

Az ötlet nem tőlem származik, The Bite Shot videóját láttam a napokban. Általában megnézem a hasonlókat, tök jó, aztán el is felejtem, erre a DIY technikára azonban nagyon rákattantam. 

A munkámból következik, hogy rengeteg különböző alapot/hátteret használok, sőt sokszor egy-egy konkrét projekthez festek újat. Sosem a színnel van gond, gyönyörű árnyalatokban lehet kapni könnyen kezelhető hobbifestékeket (a legtöbbet keverni szoktam), hanem a textúrával. Csak valódi textúrával rendelkező alapokat használok, nyomtatott háttereket sosem, művinek érzem. Tudom, hogy sokatok nagyon szereti, nem vitaindítónak szánom, én nem érzem a valódi hatást a saját fotóimon, leginkább a mélységek és az árnyékoltság miatt. Valódi textúrákból pedig ekkora mennyiséget nehéz beszerezni, átfesteni pedig projektenként nem szeretek olyan darabokat, amelyeket még többször tervezek használni a fotóimon.

Szóval pénteken elugrottunk a legközelebbi bevásárlóközpontba, vettünk gyorsan 1 kg modellgipszet és egy spaklit, aztán neki is álltam a háttereknek.

Az alap bútorlap volt. Ezeket a méretre vágott "selejteket" fillérekért lehet megvásárolni barkácsüzletekben. Ha keskenyebbek/kisebbek a szükségesnél, nyugodtan vegyetek több egyforma vastagságút, fotón egymás mellé téve jól néznek ki általában a rések, ha pedig mégsem illenek a kompozícióba, könnyen kiretusálhatók. A fotókon látható két lap darabja 100 Ft volt. Mindkét oldalát lefestettem, a textúra okozta egyenetlenségeket egyszerűen alá szoktam támasztani összehajtogatott papírral, így két teljes értékű hátterem lett a két bútorlapból.

Alapanyagok, eszközök:

bútorlap vagy más vastagabb, kezelhető felület

modellgipsz

spatula, spakli, keverőtál

fehér és színes festék, henger vagy ecset (nagyon szeretem a Pentart Dekor Paint Soft festékeket)

desktop112.jpg

Tovább

Laskagombás zabpalacsinta

gluténmentes recept

Ez a recept a töltött croissant továbbgondolása, éppen ezért nagyon hasonló összetevőkből áll. Megint meg kellett győznöm egy már nem :) szkeptikust, hogy igen, a croissant tök jó dolog, de ugyanezt az ételt lehet ugyanolyan finoman (vagy még finomabban?) elkészíteni gluténmentesen is. A péksütiket zabpalacsintára cseréltem, nemcsak gluténmentes lett így a recept, hanem laktatóbb is, így tökéletes ebédre.

2018_03_16_006816.jpg

Tovább

Almapürés gyümölcskenyér

Laktózmentes recept

Nagyon szeretek almapürét használni desszertekhez, puha, szaftos állagot ad a sütiknek. Kapható készen (cukormentes változat után bár kutatni kell, de beszerezhető), és persze otthon is készíthetünk hámozott, kockázott alma párolásával. Mehet bele pici citromlé, és akár egyből a püré is fűszerezhető gyömbérrel, fahéjjal vagy például mézeskalácsos keverékkel.

Ősszel készítettem birsalmasajtot, ha már almás süti, némi plusz birsalmasajt nem árthat neki, így került bele az apróra kockázott csoki mellett ebből is.

2018_03_10_006666.jpg

Tovább

Sült zöldségek tésztával, curryvel

laktózmentes recept

Önmagában, tészta nélkül is megállja a helyét, akár könnyű főételként, akár köretként. Ha olvassátok a receptjeim, már biztos rájöttetek, hogy nagy maradékmentő- és átalakító vagyok, egyrészt utálok kidobni még jó alapanyagokat, másrészt tök izgalmas és kreatív dolog alkotni valami finomat csupa "kevésből" és "unalmasból". Tegnap, amikor készítettem ezt az ételt, éppen szakadt a hó, úgyhogy mindenképpen melengető, karakteres fűszereket képzeltem a zöldségek mellé. A sütés ugyan idő, viszont pillanatok alatt összeállítható, nettó munka alig van vele.

2018_02_25_006216.jpg

Tovább