Töltött croissant

Tökéletes brunch - nemcsak hétvégére

2018. február 10. - Csigó Zita

Pont ilyennek képzelem a hétvégi brunch egyik fogását. Nyugodtan megvehetitek 1-2 nappal korábban a croissant-okat (vagy persze meg is süthetitek), csak jót tesz a receptnek, ha az alap péksüti nem teljesen friss, hanem kicsit szikkadt. A töltelék pedig csupa maradékból állt össze (megint), extra sok ételt főztem és fotóztam a héten magazinoknak, ilyenkor törvényszerű, hogy nem fogy el semmi teljesen, viszont óriási adagok sem maradnak, csak pár deka mindenből. Most mindez először serpenyőbe, azután pedig croissant-okba került, M szerint csinálhatnék többször ilyet. :)

2018_02_10_005855a.jpg

Tovább

Buddha Bowl, azaz téli zöldséges-babfasírtos Buddha-tál

gluténmentes recept

Elsőre macerásnak tűnhet a sok-sok összetevő miatt, viszont egyáltalán nem hosszadalmasabb elkészíteni, mint egy hagyományos egytálételt. Akkor szoktam ilyen bowl-okat készíteni, ha például munka miatt eleve megy folyamatosan a sütő, ilyenkor holt időben vagy egy kisebb tepsi mellett nyugodtan megsülnek a tál összetevői. Az íz- és színkavalkád egyébként is megéri a ráfordított időt, ugye?

Ebbe a tálba most a kedvenc téli alapanyagaim kerültek: a kelbimbó és az édesburgonya, amit fehér babos fasírtokkal egészítettem ki. Tettem még hozzá csicseriborsót kétféleképpen, és bár télen nem vagyok a híve, de szuper édes koktélparadicsomokat vásároltam múltkor, így azzal dobtam fel a sült hozzávalókat. És persze fűszer, soook fűszer! Ez a lelke az ilyen ételeknek! :)

2018_02_04_005651.jpg

Tovább

Diós gofri

Ezeket a gofrikat nemcsak a blogra készítettem (meg persze magunknak...), hanem ők is modellt álltak nekem az új ételfotós kurzusaimra készített tananyag egyik leckéjében. (A kurzusok február 1-jén indulnak, és itt a blogon, a "Fotózz otthon!" fülecske alatt lesznek elérhetőek. Február 1-ig a tartalom feltöltés alatt áll.)

Visszatérve a gofrikra, azt hiszem, ez lesz az egyik kedvenc receptem a témában. A dió különlegesen finom ízt kölcsönöz nekik, tálaljátok savanykás lekvárral, én ezúttal erdei gyümölcsöt választottam és egy kis friss almát. Apropó, almaszósszal is nagyon el tudom képzelni!

2018_01_27_005398_1.jpg

Tovább

Kókuszos malabi

gluténmentes recept

Nem teljesen klasszikus recept, de így talán még jobban szeretem. Kevés cukorral, kókuszreszelékkel dúsítva, rizsliszt helyett rizsdarából. Ami pedig abszolút nincs benne az eredeti közel-keleti receptben, az a tejszínhab, viszont egy kis extra krémesség csak jót tehet egy selymes, könnyed, hófehér desszertnek.

Hétvégén nagy pelyhekben esett nálunk a hó. Délelőtt workshopot tartottam, de utána még gyorsan elmentem egyet fotózni. Az akkori fehérség ihlette a mai posztot, és bár már hó csak nyomokban van kint, ez az 5 perces édesség tuti most is (vagy akár nyáron, behűtve) jól fog esni. Kókusztejből készítve is nagyon finom, ekkor még kevesebb édesítés is elegendő. 

2018_01_24_005323.jpg

Tovább

Édesburgonyás quesadilla

kolbásszal, cheddarral, korianderrel

Sokszor olyanok a napjaim, hogy van időm előkészíteni az aznapi vagy másnapi ebédet, vacsorát, viszont "élesben" az összeállításra éppen csak pár percem marad, annyi, hogy gyorsan bedobjak mindent egy serpenyőbe. Ilyenkor készítek például édesburgonyás quesadillát. A belepakolt hozzávalók szuperül működnek együtt, az ízek tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást, picit édes, picit csípős, a hozzá tálalt korianderes tejföl pedig remekül frissíti az összhatást. A legjobb hétvégi borozós vacsi! 

2018_01_19_005199.jpg

Tovább

Kuszkuszos-túrós amerikai palacsinta

Helló, 2018!

Az év első posztja mi más lehetne mint palacsinta. Azt hiszem, lassan védjegyemmé válik, hogy időnként felbukkan tőlem magazinban vagy éppen a blogon egy palacsintarecept, amibe belepakolok mindent, ami nem egészen szokványos, végül viszont iszonyú finom lesz az eredmény. Hasonlók történtek most is, egy kis maradék kuszkusz adta az ötletet. A feltét most egyszerűen aszalt paradicsom és fokhagymás tejföl volt, de például egy finom kapribogyós tonhalkrémmel is nagyon el tudom képzelni ezeket a helyes kis palacsintákat.

2018_01_07_004930.jpg

Tovább

Szilveszter 2017 - a legtutibb partikaja

Sült tarjás-koriandermajonézes szendvics

Köszönöm, hogy egész évben velem voltatok! Nagyon boldog új évet, sok-sok izgalmas munkát, finom ételt&italt, nyugodt percet, szeretteitekkel együtt töltött időt kívánok nektek! 

ice_cream_party_24.png

Én mára többek között ezzel a szendviccsel készültem, higgyétek el, nem csak szilveszterre tuti! 

2017_12_30_004844.jpg

Hozzávalók (6 szendvicshez):

30 dkg szeletelt tarja

1 teáskanál olívaolaj

2 evőkanál juharszirup

2 evőkanál mustár

1 nagyobb sárgarépa

1 evőkanál barnacukor

1 evőkanál balzsamecet

rozskenyér, majonéz, friss korianderzöld

A tarjaszeletek széleit bevagdossuk, majd forró serpenyőben, az olajon, 1-1 perc alatt kérget sütünk az oldalaikra. Ezután megkenjük a juharszirup, a mustár és egy kevés só keverékének a felével, majd alufóliával lefedett tepsibe tesszük. 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk 3 órára, közben időnként megforgatjuk a hússzeleteket, és megkenjük a maradék páccal. 

A sárgarépát megtisztítjuk, felcsíkozzuk, majd marináljuk a barnacukor, a balzsamecet és annyi víz keverékébe, amennyi ellepi. 

Tálaláskor a felszeletelt rozskenyérre csíkozott tarját, marinált répát és aprított korianderrel elkevert majonézt halmozunk.

2017_12_31_004858.jpg

2017_12_31_004847.jpg

Bye-bye, 2017!

Szuper év volt!

Köszönöm, hogy idén is velem voltatok, olvastatok, írtatok, eljöttetek a workshopjaimra, beszámoltatok arról, hogy melyik receptemet készítettétek el vagy éppen melyik fotóm inspirált alkotásra benneteket (ez utóbbi különösen jól esik mindig). Folytassuk mindezt jövőre is! :)

Tartalmas évet zártam, és szintén sok tervem van 2018-ra. Számos izgalmas projektben vettem részt, rengeteg workshopot tartottam, sok-sok újságba írtam folyamatosan, és a sort még hosszan folytathatnám.

desktop51.jpg

Magazinok

A Fanny konyhába, az Ínyencbe és a Családi Lapba egész évben írtam, és természetesen nem ér véget a történet. Nyártól az Ízes életen keresztül a GoodFood magazinba is publikálok, amit nagyon-nagyon szeretek csinálni. Apropó, stay tuned: januárban jön a GF legújabb bookazine-ja, amiben szintén lesznek majd receptjeim. Apropó2, Ízes élet: az egyetlen online a printek között, 1,5 év alatt rengeteg receptet és videót készítettem a site-ra, tök jó egyben átnézni (katt). További változás, hogy 2018-tól a nyomtatott megjelenésekhez becsatlakozik a heti Fanny magazin, havonta 3*3 receptemet olvashatjátok majd a lap hasábjain. (Kis teaser már volt idén egy téli lapszámban és a Fanny Advent különszámban.)

desktop42.jpg

desktop43.jpg

desktop44.jpg

desktop45.jpg

desktop46.jpg

screen1.jpg

Viszonylag újdonság, de cikkeimmel, receptjeimmel idén téltől találkozhattok a Foodyny site-on is. 

Naptárak, workshopok, Bomo Art

Emellett készítettem két csodás, 2018-as gasztronaptárat a Lizzy Cardnak, tartottam millió egyéni ételfotós workshopot, illetve több céges, csoportos food styling workshopot különböző rendezvényeken (MOM Talks, Rossmann Flórián üzletnyitó, Somat Gold sajttáj stb.). Nagyon sokatokkal találkoztam, akiket eddig pl. csak Instáról "ismertem", és azt is elmondhatom, hogy több régi workshoposommal a mai napig tartom a kapcsolatot. <3

2017_12_12_004489.JPG

463432233_lizzy-card-fali-naptar-nagy-lemeznaptar-magyar-etelek-ujragondolva-31x31cm-2018-liz-16554485_1.jpg

desktop47.jpg

Sokan tudjátok, de szerintem még többen nem :), hogy 1,5 éve készítek tárgy- és hangulatfotókat a Bomo Art Budapest számára. Nagyon szeretem a Bomo által képviselt stílust és minőséget, nem könnyű, de annál izgalmasabb munka. Ezekkel a fotókkal a Bomo honlapján, katalógusaiban, Instáján stb. találkozhattok.

desktop48.jpg

2017_09_26_karacsonyipapir2_negyzet-660x660.png

ducsai-bomo_taska_hangulat_ballon_negyzet_660px-640x640.png

Volt még rengeteg egyedi projekt, azt hiszem, lehetetlen felsorolni, jöjjön pár a teljesség igénye nélkül:

  • Ammerländer sajtok tavaszi és őszi receptes kampány
  • President sajt styling
  • Ízes Erdély ételfotók
  • 827 Kitchen hangulatfotók (Ezt a munkát nagyon szeretem, klassz hangulatú fotókat készíthettem túllépve a szokásos éttermi ételfotókon, képekért ide katt!)
  • Dr. Oetker termékcsomagolás-fotó (coming soon)

a.JPG

(werk a President sajt stylingról)

Blog

Úgy érzem, a blogot is sikerül egyre inkább beépíteni a mindennapokba, végre nem havi egyet posztolok, nem csoda, hogy a növekedés a feliratkozók számán nagyon látszik (ezúton is köszi nektek!). Nekem nagyon fontos, hogy ne archív, valahol már megjelent receptek kerüljenek fel a a blogra (sok esetben ezt a szerződéseim ki is zárják), hanem friss, ropogós, csak ide készült tartalmak legyenek. Ígérem, jövőre is tartom majd ezt a tendenciát, illetve a nem receptes (dekor, lakber) posztok számát is növelni szeretném. (Fontos még, hogy saját képes tartalmakat tegyek kizárólag fel, a fotón pl. egy nagyon olvasott posztom a nappalink ősziesítéséről.)

nappalia.jpg

A közösségi médiában a fő terepem idéntől egyértelműen az Instagram lett. A lényeges infókat persze továbbra is megosztom Facebookon, de az Instagram az, amin napi szinten jelen vagyok. Egy izgalmas fotó + egy pici szöveg, ez vagyok én igazán! :) Sokan és sokat mondtátok, úgyhogy jövőre becsszó, ezt is megfogadom: több személyes poszt és werk kerül majd fel, hogy még többetekhez közelebb hozzam azt a világot, amiben élek, és azt a munkát, amiből élek. (Hajaj, bár egyre ismertebb a munkám, maga ez a terület, bizony a mai napig is gyakran megkérdezik, hogy mindezt hobbiból csinálom-e és igazából mi a munkám...jaj...ezzel nagyon nem tudok mit kezdeni. :) )

A blog kapcsán meghívást kaptam ősszel egy nagyon izgalmas kerekasztal-beszélgetésre (A blog mint az inspiráció forrása) a Kaptárba. Illetve arra is nagyon büszke vagyok, hogy az ELTE ÁJK politológia szak (itt végeztem) idén meghívott szintén egy kerekasztal-beszélgetésre a pályaorientációs napok keretében.

22042106_1854333587911963_2464960738474553004_o.png

Könyvek

Idén nem jött ki új könyvem, de ez nem jelenti azt, hogy tétlenkedtem volna ezen a téren. Új kiadóval vágtam bele augusztusban a következő könyvem megírásába, hatalmas munka volt, de imádtam minden percét. Összesen 3 hónapot vett igénybe a receptfejlesztés, a főzés, a fotózás és a kézirat megírása. Jelenleg kiadói előkészítés alatt áll, szóval 2018-ban jööööön az új szakácskönyvem! :) :) Egyelőre semmi többet nem árulhatok el róla, de abban biztos vagyok, hogy nagyon fogjátok szeretni a témát!

Két szerzővel dolgoztam együtt idén. (Mindig kérdezitek, a különbség ilyenkor az, hogy a szerzők fejlesztik le a receptjeiket, ők főznek-sütnek, írnak, én pedig fotózom és stylingolok. A saját könyveim esetén pedig mindezt természetesen én csinálom. :) )

Török Eszter 2. könyvéhez is engem választott fotózni és stylingolni, ezúton köszönöm neki az ismételt bizalmat! A könyvet szerintem már nem kell bemutatnom nektek. :) Iszonyú izgalmas volt keleties jegyekkel stylingolni, szerettem nagyon ezt a munkát.

2017_11_22_003948.jpg

A másik könyv pedig Domokos Annamari gyerekeknek szóló szakácskönyve. Apró bigyók, tálkák, kanálkák, igazi kis mesevilág: ennél a munkánál igazán előtérbe kerülhetett az infantilis énem. :)

4141519_5.jpg

Végül de nem utoljára: készült velem 3 szuper cikk a Díványon, köszönöm mindet! (katt, katt, katt) Ezeket azért is emelném ki, mert mindegyik nagyon én vagyok, és mindegyik olyan témákat érint, melyek különösen fontosak számomra a munkámon belül. 

screen_2_a.jpg

Hogy emellett még mi történt? Házat vettünk és építkeztünk az év első felében. Én persze azt hittem, hogy ez majd abból áll, hogy textilmintákkal a pénztárcámban rohangászok, lakber üzletekben filózom a tört fehér és a tojáshéj színek különbözőségein, és tökéletesen idilli állapotban fogom várni, amíg percre pontosan átadásra nem kerül a házunk. Nem kell szerintem részleteznem, ez NEM ÍGY van. De túl vagyunk rajta, szép lett, belaktuk, imádom az új konyhám és az abból nyíló fotós helységem. :)

Megismerkedtem két újabb csodás keramikussal, Manta-Szabó Zsuzsival (Pastel Handmade Ceramics), majd később a Keramihacker alkotójával, Kremer Kingával. Számos új darabbal bővült a készletem, ezúton is köszönöm nekik a sok szépséget!

2017_12_23_004812.jpg

(Keramihacker)

2017_10_19_002932_1.jpg

(Pastel Handmade Ceramics)

Hogy pihenés volt-e mindezek mellett? Egy kicsi azért belefért :) a kedvenc Balaton-felvidékemen.

desktop49.jpg

Lencsesaláta spenóttal, gránátalmával, naranccsal, burgonyával

Szilveszter 1. / gluténmentes*, laktózmentes, vegán recept

Bár már megint majdnem "csaksütis" lett a #2017bestnine-om az Instagramon (amit persze értek, a sütik szépek, látványosak és nagyon jól díszíthetők), egy szuper saláta mellett döntöttem az első szilveszteri poszt kapcsán. Nagyon szeretem ezeket a már-már egytálételeknek is beillő gabonás, álgabonás vagy éppen hüvelyesekkel készült salátákat. Ebbe a receptbe most belezsúfoltam (vagyis dehogy zsúfoltam, annyira finom és harmonikus lett!) csomó kedvencem: a bébispenótot, a gránátalmát, azt, hogy gyümölcsöket tegyünk a sós ételekbe, keverjük a nyers, a főtt és a sült zöldségeket, pirítsunk, ami szuperül kihozza az ízeket, és persze a koriander sem maradhatott el. A másik kedvenc a lepény: rengeteg pitát, lepényt, sós palacsintát szoktam készíteni, ez most egy gyors, teljes kiőrlésű búzalisztes, római köménnyel fűszerezett verzió. 

A fotó stylingjához Keramihacker kerámiákat használtam. :)

*a saláta receptje

2017_12_29_004838.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

A salátához:

20 dkg beluga lencse

30 dkg parázsburgonya

4 evőkanál olívaolaj

1 duci gerezd fokhagyma

10 dkg bébispenót

1 kis darabka friss gyömbér

őrölt fekete bors

1 kis fej lila hagyma

1 csokor újhagyma

1 gránátalma

20 dkg kígyóuborka

1 narancs

frissen facsart citromlé (1 citromból)

1 nagy csokor korianderzöld

A lepényekhez (6-8 darabhoz):

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

1 csapott teáskanál sütőpor

1 nagy csipet só

1 nagy csipet durvára tört vagy őrölt római kömény

3 evőkanál olívaolaj

1,5 dl langyos víz

A lencsét átmossuk, majd 2,5-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben, lassú tűzön, gyöngyöztetve készre, de még picit roppanósra főzzük. Ezt a lencsefajtát nem szükséges beáztatni, és viszonylag hamar, 25-30 perc alatt megfő. A burgonyát héjában, bő vízben megfőzzük. 

Egy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi olívaolajat. Rádobjuk a megpucolt, felaprított fokhagymát, és párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a bébispenótot, kb. 1-1,5 perc alatt megfonnyasztjuk rajta. Kivesszük a serpenyőből, majd a visszamaradt olajon átpirítjuk az apróra csíkozott gyömbért. A főtt burgonyát felcikkezzük, majd újabb egy evőkanálnyi olajon, kevés sóval és borssal fűszerezve megpirítjuk. Összeforgatjuk a lencsével, a spenóttal, a gyömbérrel, a felaprított lila hagymával, a karikákra vágott újhagymával (a zöldjéből is teszünk hozzá), a gránátalma magjaival, a felkockázott uborkával és a filézett naranccsal. 

A maradék olajat összekeverjük a citrom kifacsart levével, ízlés szerint pici sót még adhatunk hozzá. Hozzátesszük a felaprított koriandert, a salátára öntjük, összeforgatjuk.

Közben elkészítjük a lepényeket. A lisztben elkeverjük a sütőport, a sót, a római köményt, az olajat és a langyos vizet, egészen puha tésztát fogunk kapni. 20 percet pihentetjük, majd gombócokra osztjuk. Egyesével kilapítjuk a tenyerünkben, kissé meghúzkodjuk a széleket, majd felforrósított, zsiradék nélküli serpenyőben, egyszer megfordítva átsütjük. 

2017_12_29_004842.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Aprósütik karácsonyra

December 22. / ...és nemcsak karácsonyra!

ice_cream_party_23.png

Az idei visszaszámlálós posztokban hetek óta ajánlok nektek karácsonyi recepteket. Tegnap a klasszikusabb vonal jegyében elkészült újabb pár aprósüti a sütis dobozokba, ha valaki még keres receptet vagy éppen a már megfogyatkozott sütiállományt pótolná, gyorsan görgessen lejjebb! :)

A blogon pár nap kikapcs után ismét várlak titeket, fókuszban a szilveszterrel. 

A képek stylingjához csodás Keramihacker tányérokat és karácsonyfadíszeket használtam. <3 

2017_12_23_004812.jpg

Kókuszos pufi (gluténmentes recept)

Hozzávalók (12 darabhoz):

2 közepes méretű tojásfehérje

8 dkg porcukor

1 zacskó vaníliás cukor

14 dkg kókuszreszelék

1 csipet só

A tojásokat kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a kétféle cukrot. Végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket és a sót. Cső nélküli habzsákba töltjük, majd egymástól pár cm távolságra kis halmokat nyomunk a masszából egy sütőpapírral leterített sütőlemezre. 150 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg megkeményednek a kis pufik. 

Önmagában is finom, én most olvasztott fehér csokival vontam be, és szórócukrokkal, csokival díszítettem.

Mézesfűszeres keksz

Hozzávalók (1 nagyobb sütőlemezhez):

15 dkg liszt

8 dkg vaj

4 dkg cukor

1 nagy vagy 2 közepes tojássárgája

0,3 dl tej

fél biocitrom lereszelt héja

1 kávéskanál mézesfűszer

 A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a tejet, a citromhéjat és a mézesfűszert. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a kekszeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.

2017_12_23_004817.jpg

Földimogyorós linzer

Hozzávalók (16-18 darabhoz):

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg cukor

1 zacskó vaníliás cukor

1 tojás

5 dkg pörkölt, őrölt földimogyoró (sótlan, bár sósból is izgalmas)

porcukor a szóráshoz

lekvár a töltéshez

 A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojást és az őrölt mogyorót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük.  A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd azonos számú tele és lyukas szaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. 

A kihűlt lyukas kekszeket megszórjuk porcukorral, majd összeragasztjuk egy-egy lekvárral megkent tele keksszel. Nálam nyáron készült cukormentes őszibaracklekvár került bele. :)

2017_12_23_004808.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!