Karácsonyi répatorta

December 14. / laktózmentes recept

2017. december 14. - Csigó Zita

ice_cream_party_17.png

Sokunknak van szerintem kedvenc répatorta receptünk, amit szépen megsütünk húsvétra, megállapítjuk, hogy hú, ez még mindig nagyon finom, aztán jól eltesszük egy évre a receptet. Pedig a répás sütiknek nemcsak a könnyed, citromos-lime-os ízvilág áll jól, kifejezetten passzolnak hozzájuk a telt karakterű, télies fűszerek.

2017_11_28_004116.jpg

Hozzávalók (egy kb. 22 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformához):

50 dkg sárgarépa (tisztítva mérve, kb. 60 dkg répából)

6 tojás

12 dkg nádcukor

1 bionarancs lereszelt héja

2 dl olaj

15 dkg darált mogyoró

15 dkg liszt

1 csomag sütőpor

10 dkg kandírozott narancshéj

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

1 csapott kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék

2 cm friss gyömbér megpucolva, lereszelve

pár reszelésnyi friss szerecsendió

1 csipet só

A tetejére:

8 dkg étcsoki

1 kávéskanál olaj

tetszőleges csoki és egyéb díszek

 

A megpucolt sárgarépát finom lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat kikeverjük a nádcukorral, a lereszelt narancshéjjal és az olajjal. Összevegyítjük a mogyorót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben a tojásos masszához szitáljuk. Végül hozzákeverjük a sárgarépát, az aprított, kandírozott narancshéjat, a vaníliamagokat és a többi fűszert.

A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. 170 fokos sütőbe toljuk, és tűpróbáig (kb. 30-40 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd kivesszük a formából.

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal. A süti tetejére csorgatjuk, majd megdíszítjük a tetejét. Szeletelés előtt megvárjuk, hogy teljesen megszilárduljon a csokiréteg.

2017_11_28_004118.jpg

Szürke tányér: Pastel Handmade Ceramics

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Magyar design - karácsonyra is

December 13.

13.png

Szépek, eredetiek, hasznosak és növelik a komfortérzetünket. Jó használni őket, rájuk pillantani, beleszippantani az illatukba. És nem utolsó sorban magyar tulajdonúak. Szubjektív és nem teljes lista következik, tökéletes karácsonyi ajándékok állíthatók össze ezekből a csodás termékekből.

Fontos, hogy több üzletből 13-án (karácsonyra) rendelni már nem tudtok. Viszont számos vásár még hátra van karácsonyig, illetve több márka saját/nem saját üzletekben is árusít, ezért nem szerettem volna lehagyni őket sem a listáról. Nem utolsó sorban, karácsony után is van élet, sőt szerintem miután véget ér a nagy ünnepi csillogás, még nagyobb szükségünk van a kopár télben arra, hogy szépséges tárgyakkal vegyük körül magunkat.

Bomo Art Budapest - honlap

A Bomót muszáj első helyre tennem: lassan két éve én készítem a honlapon, közösségi médiában (Facebook, Instagram) megjelenő hangulatfotók többségét. Több 100 fotón vagyok túl, így nem csoda, hogy nekem is lett legkedvesebb mintám, tárgycsoportom. Az örök kedvenc mintám a ballonos, a két új pedig talán az erdei őzek és a marine. Amit pedig nagyon szerettem fotózni is, illetve a benne rejlő kreativitás miatt pedig termékként is nagyon közel áll hozzám, az a többféle tasakpakk

tasakpakk_pillangokeszhangulat_negyzet_640px-640x640.jpg

tasakpakk_madarhangulatuj_negyzet_640px-640x640.jpg

tasakpakk_karacsonyhangulatuj_negyzet_640px-640x640.jpg

tasakpakk_viragkeszhangulat_negyzet_640px-640x640.jpg

(A fotókat én készítettem, és a Bomo Art tulajdonát képezik.)

CUCC papírzsák - honlap

Amióta beköltöztünk, megvan a helyük, tudom, melyik méretet és mintát szeretném, és a mai napig nem jutottam el a megrendelésig. Ne vegyetek rólam példát: annyira klasszak és praktikusak ezek a zsákok!

11210469_981397298545141_4079110704471349989_n.jpg

(A fotó a márka tulajdonában áll.)

GreenWay Design - honlap

Instagramon végigkövettem, ahogy felépült a Greenway Design. Számomra az egyik legtudatosabb és leginkább letisztult márka, minden egyes post, termék nagyon közel áll hozzám. A shopban végignézhetitek a szójagyertya kínálatot, csodás mind, karácsonyra az Xmas Orange illatot szeretném magunknak beszerezni.

uvegbarna_xmasorange_style.png

(A fotó a márka tulajdonában áll.)

Élmény ajándékba: Apacuka Ceramics - honlap

Ajándékozzatok kerámiakészítő workshopot 2018-ra!

25073054_1650148975044059_8473585138676205467_o.jpg

Aki pedig kész tányérokkal bővítené a készletét, 16-án látogasson el Juditékhoz a karácsonyi vásárra, részletek itt. Már csak azért is érdemes benézni, mert szuper hangulatos a műhelyük, üres kézzel úgysem fogtok távozni. :)

Stilshop - honlap

Én csak pár kedvencemet említettem meg ebben a postban, ezért nagyon ajánlom, hogy nézzetek be a Stilshopba. Hoffmann Petra (a Stilblog tulajdonosa) üzletében magyar tervezők válogatott design tárgyaiból találhattok gyönyörű kollekciót. Helyszín: Bálna.

stilshop_03_racmolnar_milan.jpg

(Rácmolnár Milán fotója a Stilshop tulajdonában.)

Sütőtökös tortácskák

December 12. / nyereményjáték / laktózmentes recept

12.png

Nálam is elindult az ajándékozás: az első karácsonyi nyereményjátékomon a Lizzy Card kollekciójába készített egyik gasztronaptáramat (és egy nagyon helyes Ikeás kötényt) lehet megnyerni, részletek az Instagramomon.

2014 óta készítek gasztronaptárakat (illetve egyszer DIY témám is volt) a Lizzy Cardnak, azt hiszem, szuper az együttműködésünk, a legigényesebb magyar naptárkollekciót ők készítik évről évre.

Az idei két naptáram:

2017_12_12_004489.jpg

463432233_lizzy-card-fali-naptar-nagy-lemeznaptar-magyar-etelek-ujragondolva-31x31cm-2018-liz-16554485.jpg

Nagyon szerettem mindkét témát, és bár mindenki a fotózásra tippel, az egyik kedvenc részem a munkafolyamatok között a receptfejlesztés. Mondanom sem kell, bátran lehet a fantáziához nyúlni, ha újragondolásról van szó, ez nemcsak a főételes, hanem a desszertes naptárt is jellemzi. Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen ételeket és sütiket találtam ki 2018-ra, a naptárak természetesen már kaphatók!

Átnézegettem, hogy az előző években milyen december havi recepteket készítettem, jöjjön most a 2015-ös ünnepi sütim.

20140215_9551.jpg

Sütőtökös-habos tortácskák kandírozott naranccsal 

Hozzávalók (5 darabhoz):

A tésztához:

15 dkg cukor

2 tojás

12 dkg liszt

1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

1 teáskanál sütőpor

csipet só

25 dkg sült sütőtökpüré

A tetejére:

2 tojásfehérje

pár csepp citromlé

6 evőkanál cukor

A kandírozott narancshoz:

1-2 bionarancs héja

kristálycukor

A tésztához a cukrot a tojásokkal habosra keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, a mézesfűszert, a sütőport és a sót, majd hozzákeverjük a kihűlt sütőtökpürét. Kisebb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és 180 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 25 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd nagyobb méretű pogácsaszaggatóval 5 korongot szaggatunk ki belőle.

A tojásfehérjéket félig felverjük. Hozzáadjuk a citromlevet és kanalanként cukrot, majd gépi habverővel, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A fehérjehabot cső nélküli habzsákba töltjük, a tésztakorongokra nyomjuk, és 220 fokos sütőben 4-5 perc alatt megszárítjuk. Akkor jó, ha már kemény, de még nem túl barna a hab.

Kandírozott narancshéjat csak kezeletlen héjú narancsból készítsünk! A narancsot meghámozzuk, a fehér részeket minél jobban eltávolítjuk (áztatás után könnyebb, ezért a héjakat érdemes fél órára vízbe tenni). A narancshéjat felcsíkozzuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk. Ezt követően leöntjük a vizet, lemérjük a héjat, és a kapott súly 2/3-ának megfelelő mennyiségű cukorral visszatesszük főni. Kevés vizet öntünk alá, ha szükséges, folyamatosan pótoljuk. Közepes lángon addig főzzük a héjakat, amíg üvegessé nem válnak. Leszűrjük, kristálycukorba forgatjuk, majd megvárjuk, hogy kihűljenek. A tortácskák mellé tálaljuk.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Mézesfűszeres mogyoró

December 11. / gluténmentes, laktózmentes recept

Nekem ez a téli Oktogon illata, amit annyira jó otthon is megidézni. Fahéj helyett most picit összetettebb ízeket szerettem volna, ezért használtam mézesfűszert. Elronthatatlan és nagyon cuki karácsonyi gasztroajándék!

ice_cream_party_14.png

2017_12_11_004465.jpg

Hozzávalók (egy közepes méretű üveghez):

9 dkg nádcukor

kb. 0,4 dl víz

20 dkg földimogyoró

2 nagy csipet mézeskalács-fűszerkeverék

A nádcukrot vastag aljú serpenyőbe szórjuk, miután megolvadt, hozzáadjuk a vizet, a mogyorót és a fűszert. Folyamatosan kevergetjük, amíg el nem párolog a víz, és a sűrű "massza" rá nem tapad a mogyorószemekre.

A bevont mogyorószemeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, többször átkeverjük, és megvárjuk, hogy megszáradjanak.

2017_12_11_004476.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Fűszeres pöfeteg keksz

December 10. / laktózmentes recept

Sok-sok fűszer, ez a titka ezeknek az egyszerű kis kekszeknek. A chili, a gyömbér, a vanília és az ici-pici csipet bors egyszerre varázsolja téliessé és különlegessé az ízeket, szerintem az ünnepi sütis dobozban a helyük! Amikor először kóstoltam ilyesmi sütit, egyáltalán nem ízlett: túl száraz és kemény volt, ráadásul semleges ízű és kívül nagyon cukros. Ezzel a tésztával most nagyon elégedett vagyok, és az ízekkel is természetesen!

10.png

2017_12_10_004452.jpg

Hozzávalók (12 darabhoz):

12 dkg cukor

2 tojás

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

2 cm friss gyömbér megtisztítva, lereszelve

0,3 dl olaj

12 dkg liszt

6 dkg sötét kakaópor

1 csapott teáskanál sütőpor

1 csipet só

2 nagy csipet tört chili

1 pici csipet őrölt fekete bors

porcukor a forgatáshoz

A cukrot kikeverjük a tojásokkal, a vaníliával, a gyömbérrel és az olajjal. A lisztben elkeverjük a kakaóport, a sütőport, a sót, a chilit és a borsot. Összedolgozzuk a tojásos keverékkel, majd a tésztát letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára. (Ha bizonytalanok vagytok az erős fűszerek mennyiségében vagy nem szeretnétek túl csípős sütit, adjátok fokozatosan a tésztához, és csipetnyi adagokban kóstolgassátok!)

Másnap kis golyókat formázunk a masszából, kissé ellapítjuk mindet, és porcukorba forgatjuk. (Én nem szeretem túl vastagon, aki igen, az jól nyomkodja bele. :) ) A korongokat sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk úgy, hogy bőven hagyunk köztük távolságot, sütés közben terülni fognak. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-13 perc alatt készre sütjük. 

2017_12_10_004459.jpg

2017_12_10_004451.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Karácsonyi levesek kis csavarral

December 9.

9.png

Ezt a "receptet" igazából fel sem szerettem volna tenni, de felbukkant a tegnapi karácsonyfadíszes postomban, és érkezett róla kérdés. :) Tehát egy ötlet jön, amivel többféle karácsonyi klasszikust még egy kicsit extrábbá tudtok tenni. Az ötlet nagyon egyszerű, kerüljön tészta, pirított kenyérkocka és egyebek helyett házi készítésű, haltöltelékes ravioli a levesbe. 

Hogy milyen leveseket dobhattok fel vele?

  • Klasszikus halászlé
  • Bármilyen tejszínes vagy nem tejszínes :) halkrémleves
  • Zeller- vagy karfiolkrémleves
  • Sültpaprika-krémleves

... és a sor természetesen még folytatható.

2017_12_01_004197.jpg

Mennyiségek: 10 dkg liszt + 1 tojás + fél kávéskanál só az alaprecept, 4 főre ennek a duplája bőségesen elegendő, 12 ravioli lesz belőle. 

A hozzávalókból kemény, sima felületű tésztát gyúrunk, majd folpakba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Ezt követően átgyúrjuk, és átengedjük  tésztanyújtó gép valamennyi fokozatán (a legvékonyabbat esetleg kihagyhatjuk). Lisztezett felületen, nagyobb méretű pogácsaszaggatóval 24 korongot szaggatunk ki belőle.

Ehhez a mennyiséghez kb. 20 dkg halfilére van szükség, melyet egy kevés olívaolajon megpárolunk, és fűszerezünk ízlésünk, a hal fajtája, valamint az alapleves ízéhez igazodva. Tengeri halakhoz, tejszínes levesekhez finom a són kívül némi fehérbors, kezeletlen citrom- vagy lime-héj, magyarosabb ételekhez fűszerpaprika, keleties vonalhoz curry fűszerkeverék. Zöld fűszerek, aprított újhagyma és fokhagyma is kerülhet bele.  Miután kissé kihűlt a párolt hal, késes aprítóban krémesre törjük. 

A töltelékből a tésztakorongok felének a közepére helyezünk 1-1 kis halmot, körben a széleket beecseteljük kevés vízzel, és befedjük egy üres tésztakoronggal. A levegőt jól kiszorítva körben összenyomkodjuk, majd lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük  raviolikat. Lecsepegtetjük, és azonnal tálaljuk a levesben.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

10 karácsonyfadísz, ami a te fádról sem hiányozhat!

December 8. / Dekoráljunk! 2.

Persze nem kell az összeset egyszerre beújítani, de pár friss darabbal a tavalyi díszeknek is teljesen más hangulatot adhattok. Így hát körülnéztem karácsonyfadísz terén azokban az üzletekben, amelyekben egyébként is gyakran szoktam vásárolni. Idén is hatalmas a kínálat, de próbáltam kiválasztani a 10 kedvencemet. Úgy válogattam, hogy minél különbözőbb stílusúak legyenek, visszafogottól kezdve egészen az extrémig. :)

8.png

Függő díszeket (girlandokat és egyebeket) nemcsak a fára aggathattok, én például szoktam belőlük asztaldíszt készíteni, de akár ültetőként is funkcionálhatnak az ünnepi asztalon.

2017_12_01_004193.jpg

A galériában szerepelő fotók a hivatkozott üzletek honlapjairól származnak, a többi kép természetesen saját.

2017_12_01_004197.jpg

2017_12_01_004203.jpg

Graham lisztes-áfonyás keksz

December 7. / Töltsétek a kekszes dobozt!

Nincs karácsony ezernyi keksz és ezernyi aranyosnál aranyosabb sütiszaggató nélkül! Több kekszes recept volt az elmúlt években a blogon, illetve lesz most is, elsőként jöjjön egy graham lisztes recept. 

ice_cream_party_6.png

2017_11_27_004050.jpg

Hozzávalók (1 nagy tepsi közepes méretű kekszhez):

10 dkg graham liszt

6 dkg vaj

3 dkg (nyírfa)cukor

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

fél tojás

3 dkg durvára tört dió

3 dkg cukrozatlan aszalt áfonya

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliamagokat és a tojást. Elkezdjük összegyúrni, közben hozzáadjuk a diót és az áfonyát, ha szükséges, egészen kevés vizet önthetünk a tésztához. Miután összeállt, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük a kekszeket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni.

2017_11_27_004047.jpg

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Dekoráljunk! 1.

December 6.

A tegnapi sütis válogatásba becsúszott egy DIY ötlet, ezért úgy gondoltam, legyen ma egy dekoros válogatás is a blog archívumából. Sok olyan kedvenc díszem van, amit évről évre felhasználok, csak egy kicsit másképp. Mindig várom, hogy végre előszedhessem őket, de persze nincs olyan szezon, amikor ne vásárolnék újakat. Idén ez a vásárlás különösen nagy léptékűre :) sikerült, úgyhogy mutatok majd új dekorációkat is bőven.

6.png

1. Asztaldísz 2 perc alatt

http://pasztellbarokk.blog.hu/2016/12/03/2_perces_asztaldisz

2. Még nem késő kiszárítani pár narancs- vagy citromkarikát!

http://pasztellbarokk.blog.hu/2016/12/24/unnep_nalam_iii

3. Vintage papír karácsonyfadísz

http://pasztellbarokk.blog.hu/2016/12/18/vintage_karacsonyfadisz

4. Ünnepi asztal

http://pasztellbarokk.blog.hu/2016/12/23/hangulatok_i

5. Képkeret máskép(p)

http://pasztellbarokk.blog.hu/2016/12/24/unnep_nalam_ii

Örök kedvencek - az édesek

December 5.

A mai nap a blog archívumából válogattam össze pár receptet nektek. Na nem azért, mert nincs ötletem friss tartalmakra (itt áll bekészítve 4-5 :) ), hanem, mert nekem is vannak olyan kedvenceim, amiket évről évre előveszek. 5 édes recept (köztük mentesek is) + 1 DIY ötlet következik, süssetek, főzzetek, díszítsetek, olyan jó ez!

5.png

1. Narancsos édesburgonyalekvár

http://pasztellbarokk.blog.hu/2016/12/23/narancsos_edesburgonyalekvar

2016_12_23_4651_lores_1.jpg

2. Almás kuglóf

http://pasztellbarokk.blog.hu/2014/12/24/hello_karacsony_4_almas_kuglof_fuszeres_szilvaontettel

2014_12_24_4221_lores.jpg

3. Pereces-narancsos süti & pereces kopogtató

http://pasztellbarokk.blog.hu/2014/12/03/hello_karacsony_1_hangolodjunk_azaz_vegy_egy_csomag_perecet

2014_12_03_3592_lores.jpg

2014_12_03_3573_lores.jpg

4. Mézesfűszeres kalácspuding

http://pasztellbarokk.blog.hu/2016/12/08/mezes_kalacs_puding

2016_12_08_4372_lores_1.jpg

5. Mákos-datolyás szaloncukor

http://pasztellbarokk.blog.hu/2016/12/17/makos-datolyas_szaloncukor

2016_12_17_4534_lores_1.jpg

Válogatás lesz még, addig is nézegessétek a blog archívumát, ne csak a friss tartalmakat! :)

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!