Karácsony - privátban

2013. december 30. - Csigó Zita

Miután már októbertől karácsonyi díszek, kiegészítők, receptek és enteriőrök vettek körül a munkában, megint végig kellett gondolnom, hogy unom-e majd annyira az egészet december közepére, hogy semmit sem csinálok itthon, vagy mégis lesz valami a "privát" karácsonyra is. Aztán persze az utóbbi győzött annyi kompromisszummal, hogy nagyrészt olyan kellékekből állítottam össze a dekort, amiket idén nem használtam a magazinos munkákhoz.A fa idén tényleg lécfa volt, egészen pontosan fenyőfából készült, ilyet már évek óta szerettem volna. A csillagok házi készítésűek, hasonlít az összetételük a só-liszt gyurmához, csak jobban formázhatók.
Csillagdíszek
Hozzávalók (ebből az adagból egy nagy tepsi közepes méretű dísz lesz):
1 csésze szódabikarbóna
fél csésze kukoricakeményítő + a gyúráshoz
fél csésze víz
A hozzávalókat egy edénybe öntjük, felforraljuk, majd lassú tűzön sűrűn krémesre főzzük (állandó kevergetés mellett). Tányérra tesszük a masszát, egy nedves konyharuhával letakarjuk, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
Kukoricakeményítővel szórt deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, és szaggatóval kiszaggatjuk. Hurkapálcával ki is lyukaszthatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük a díszeket, és kb. 50-60 fokos sütőben addig szárítjuk, amíg megkeményednek. Hűlés után festhetők is a díszek, de szerintem ezek igazán azért szépek, mert hófehérek.
A díszeket piros pékzsineggel kötöttem fel a fára. A kis lapocskák Ikeás ajándékkísérők, a koszorú formájú dísz pedig egy hungarocell gyűrű ezüst és piros szalagokkal betekerve, gombostűvel feltűzött gyöngyökkel díszítve.
A gallyas asztaldíszhez egy kertből szedett ágat fehérre festettem. A csillagok dekorhab díszek, amiket ezüst spray-vel lefújtam, a gömbök pedig préselt papírból készültek (dekorhab és préselt papír formák: Hobbyművészből), ezeket szintén ezüst spray-vel színeztem. A nagy csillag egy kiszúróforma, amit ezüst színű szalaggal tekertem körbe. A gallyat egy keskeny üvegcsébe tettem, ezt rögzítettem a kaspóban, majd feltöltöttem dekorkaviccsal és dekorüveggel. 
A szarvasok és a mókus is kiszúróformák, amikor már kisült az összes keksz, lehet adni nekik így egy újabb funkciót, az ezüstös-vintage-os enteriőrhöz nagyon jól illenek.

 

Persze főzés-sütés is volt, de karácsonykor azért sem fotózom ételt, elég az egész évben. :)