Mi is eszünk privátban #2

2014. június 14. - Csigó Zita

Múlt héten elkezdtem egy új sorozatot (első rész itt), a lelkesedés pedig (ami abból fakadt, hogy
a: hasonló, mint a munka, de nem mégsem az
b: akiknek főztem, nagyon biztattak)
egészen odáig vitt, hogy elkészült a 2. rész is, tehát már tényleg majdnem sorozatról beszélhetünk.
Részletek az előző bejegyzésben, a lényeg még mindig a házi/nyári/magánjellegű :) 3-asban rejlik.

Sült padlizsánsaláta pisztácia-koriander pestóval, házi pitával és uborkás dippel 
(4 személyre)
 
Saláta:
2 db padlizsán
1 csokor retek
20 dkg feta sajt (vagy más fehér sajt)
olívaolaj
Pesto:
2 marék koriander
1 nagy marék pisztácia (pucolva)
kb. 8 evőkanál parmezán
1 lime leve
olívaolaj
Pita (8 nagyobb pita lesz ebből az adagból):
50 dkg liszt
3 dl langyos víz
1 csomag szárított élesztő
2 evőkanál olívaolaj
Uborkás dip:
4 kis doboz görög joghurt (vagy lecsepegtetett "sima" joghurt)
2 db kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
só, bors
A pitához a lisztet, az élesztőt, az olívaolajat és a sót összekevertem, majd apránként hozzáadagoltam a langyos vizet. Megdagasztottam, egy óra alatt megkelesztettem. Lisztezett felületen kinyújtottam, köröket szaggattam, középről kifelé kissé meghúzkodtam. Lisztezett vagy sütőpapírral borított sütőlemezre tettem a pitákat, és 250 fokos sütőbe toltam (a sütő aljába vízzel teli edényt raktam). Addig sütöttem, amíg felpúposodtak (2-3 perc), csipesszel megfordítottam, és még kb. ugyanennyi ideig sütöttem.
A padlizsánokat megmostam, felkarikáztam, a karikákat negyedekre vágtam, olívaolajjal megkenegettem, és 200 fokos sütőben puhára sütöttem. A kész, kihűlt kockákat összekevertem a felkarikázott retekkel. 
A pestóhoz aprítóba tettem a koriandert, a pisztáciát, a lime levét és a parmezánt, összezúztam, majd felöntöttem az olívaolajjal. Az "átlag" pestóhoz képest több olajat adtam hozzá. Összeforgattam a zöldségekkel, és rászórtam a felkockázott sajtot.
Az uborkákat megmostam, lereszeltem. Összekevertem a joghurttal, a szintén lereszelt fokhagymával, a citromlével, a sóval és a borssal.