10+1 kérdés az ételfotózásról

2014. szeptember 19. - Csigó Zita

Tegnap jött Bálint fotózni (a 2-es számú, "egyelőre nem írhatok témát" szakácskönyvet), nagyon szeretem az ilyen napokat. Reggel megáll a ház előtt a kocsijával, és 3 buszmegállónyi ember végignézi, ahogy hatalmas adagokban szállítjuk be az ételeket, hozzávalókat, alapanyagokat, szerintem tuti azt hihetik, hogy folyamatosan fogadásokat tartunk. Egyszer tényleg lefotózom a csomagtartót kipakolás előtt.
Fotózás közben felvetődött, hogy milyen visszatérő kérdéseket szoktunk kapni, ő a főzésről (főleg főzőbemutatók során), én pedig az ételfotózásról. Szerintem ilyen jópofa lista a legtöbb szakmáról összeszedhető, jöjjenek most az én kedvenceim, komolyak & viccesek. :)

1. Megeszitek fotózás után az ételeket? (Az örök kérdés)

Alapjáraton teljesen jogos és érthető a kérdés. Igen, néha egy-egy extrább kombót megkóstolunk, de azért nem ez az átlagos. Képzeljétek el, ha 10-15 ételt szépen félretennénk, és este megennénk. Ha csak napi 10 étellel számolunk mondjuk heti négyszer. Háááát, érdekes lenne. :) Olyan sütit viszont szét szoktam osztani ismerősök között, ami jól bírja a strapát, és van belőle nagyobb adag.

De néha azért más a helyzet. Pl. az Elixír magazinban és a Polgári Otthonban számonként 2-2 receptem jelenik meg. Ezeket én főzöm, és ha olyan a téma, amit szeretnek az itthoniak, akkor úgy időzítem a főzést és a fotózást, illetve úgy lövöm be az adagot, hogy egy "privát" ebéd vagy vacsora is kijöjjön belőle. A gasztronaptárakat szintén én főzöm. Ok, a mennyiség itt már jelentős, de kisebb léptékekben szoktam haladni (napi 4-5 darab), a legtöbb ebben az esetben is eljut valakihez.


2. Mitől eredeti egy recept?

Néha olvasom a "lopkodós" sztorikat, de szerintem azért abban mindenki egyetért, hogy nincs már nagyon új a nap alatt, vagyis pontosabban az alapokban nincs. Az egyik fontos dolog, hogy olyanokkal dolgozz együtt, akiknek van akkora tudásuk a témában, hogy ne a neten kelljen kutakodni az ötletek után, a másik pedig az egyedi stílus. Ha azt mondom, képviselőfánk, az alaprecept(ek) hasonló(k). De egy komplex ízhatásban már minden esetben ott kell lennie az egyedi lenyomatnak, és ezeknél már könnyen tetten érhető a koppintás.

3. Mitől egyedi egy kép stílusa?

Nehéz kérdés 2.0. Talán attól, hogy az akár teljesen mainstreamnek mondható hullámokat (pl. vintage őrület) megpróbálod egyedien értelmezni, és nem ragaszkodsz ahhoz, hogy megerőszakold a fotóidat egy tőled teljesen idegen, konkrét fotóról koppintott stílussal. Pl. ezért nem dolgozom soha külön stylisttal, jobban szeretem, ha mindent én rakhatok össze.

4. Megcsináltok egy könyvet, és utána a kéziratot eladjátok egy könyvkiadónak?

Ez meg az amerikai filmek jótékony hatása a szerzőkről és a kiadókról. Nem egészen ez a helyzet nálunk. Folyamatosan dolgozunk egy vagy több kiadónak, néha mi adunk ötleteket (amiket alaposan átnéznek, mintaanyagot kérnek be, és ha úgy vélik, hogy illik a profiljukhoz, akkor megrendelik tőlünk). Máskor a kiadó adja az alapötlet, amit persze mi dolgozunk ki. Harmadik esetben pedig egy megjelent pl. cikkünkben lát a kiadó annyi rációt, hogy egy teljes könyvet építsen rá. Ez történt pl. a Retro könyv esetében, ami egy két oldalas, azonos című anyagom volt a Fahéj magazinban.

5. Ezek az ételek ehetők?

Nem, ehetetlen ételeket csinálunk, és utána eladjuk a receptet pár 1000 példányban. :) :) Jóóó, tudom, nem így értitek a kérdést, hanem úgy, hogy a fotón is tényleg az és tényleg úgy. Igen, tényleg. :)

6. Miért használsz mesterséges fényt?

Azért, mert télen-nyáron, reggel 7-től éjjel 2-ig nincs mindig természetes. :) De úgy használom, hogy természetes hatást keltsek.

7. Könyv vagy magazin?

Mindkettő. :) A magazin a szezonalitás, az aktualitás és a folyamatos újítás miatt, a könyv pedig azért, mert nagyon izgalmas nagy terjedelmen keresztül végigvezetni egy bizonyos vonalat.

8. Főzöl privátban?

Naná, jól is nézne ki, ha nem így lenne. :) Erről szólnak a "Mi is eszünk privátban" posztok.

9. A termékcsomagolásfotók manipuláltak?

Nálam nem, minden eredeti, de nagyon odafigyelve vannak válogatva hozzá az alapanyagok.

10. Van olyan, hogy nincs ihleted?

Persze, de ilyenkor is kell valamit találni, mert nem küldhetem haza a munkatársat 10 lefotózatlan étellel. :)

+ 1, ez a legkedvencebb: Egyébként mit/hol dolgozol?


Kihagytam valamit? :)