Nekem az ősz #2

2014. november 16. - Csigó Zita
A karácsony közeledtével minden kezd "csillogósba" átfordulni, persze én is. Sőt, az előredolgozás ismét meghozta a hatását: a Gasztroajándékokat a legmelegebb nyárban fotóztam, és a leghosszabb fejezete a téli ünnepkörről szól, illetve a decemberi magazinos fotózások is már lezajlottak egy kivétellel. Azaz júliustól úsztam a gömbökben, a girlandokban és a fenyőágakban. Másrészt jövő héttől karácsonyi postokat olvashattok majd tőlem. Tavaly is szerettem volna egy hasonlót készíteni, de túl későn eszméltem fel, idén viszont minden tervezetten halad. Nézzetek fel sokszor a blogra, a tematika gasztro + DIY/enteriőr lesz, mi más is lehetne. :)
Egyelőre viszont maradjunk még egy kicsit az ősznél. A fehér-barna, világos árnyalatokban játszó, fával kombinált, natúr, alig-színes dekor az egyik kedvencem mostanában. Picit skandinávos, napfényes, melengető hatású, nyugodt: így tudnám összefoglalni, hogy mit jelent számomra. Kicsit csaltam, az ételeket is ezekhez a színekhez társítottam, szakmai ártalom, ez van. De amíg finomak, addig nincs baj. :)



Édesköménnyel sült gratinburgonya
 
Ez az az étel, amit bármikor, és amire még soha senki nem mondta, hogy nem szereti. Még az édesköményt egyébként utálók sem. A burgonyagratin szuper egytálétel, zöldséggyaluval nagyon hamar előkészíthető a krumpli, a "töltelék" lehet más zöldség vagy akár hús, a tejszín pedig szaftossá, krémessé teszi az összhatást.
 
Hozzávlók (3-4 személyre):
kb. 6 darab nagyobb, egyforma méretű és formájú krumpli (főzni való)
1 db édeskömény
1,5 dl tejszín
1 db tojássárgája
só, fehér bors
olaj
A krumplikat megpucoljuk, és zöldséggyalun vékony szeletekre vágjuk. Az édesköményt szintén megtisztítjuk, feldaraboljuk, torzsáját ék alakban kivágjuk, majd vékony csíkokra szeljük.
A krumplikarikák felét egy kiolajozott sütőtálba fektetjük rétegesen úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. A rétegek közé sót és borsot szórunk. Középre kerül a felaprított édeskömény, majd hasonlóan befedjük a maradék krumplival.
A tejszínben kikeverjük a tojássárgáját, fűszerezzük, és egyenletesen meglocsoljuk a keverékkel a krumplit. 170 fokon, alufólia alatt 25 percet sütjük, majd levesszük a fóliát, meglocsoljuk a gratin tetejét egy kevés olajjal, és készre sütjük. 
Minél több rétegből áll, annál finomabb. A rétegek növelése esetén több tejszínes öntetre lesz szükség, és a nő a sütési idő is.
Paradicsomos-kelkáposztás rizs krumplipürétetővel
 
A tipikus ami-a-kamrában-maradt egytál, ami ezerféleképpen variálható. Nekem most a kelkáposzta és a hámozott paradicsom konzerv adta az alapot. Ami mindig közös, az a krumplipürétető, a legegyszerűbb hozzávalókból álló "alapot" is nagyon jól feldobja.
 
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg rizs
fél kis fej kelkáposzta
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
2 kis fej vöröshagyma
1 fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors, római kömény
olaj
A krumplipüréhez:
5 db kicsi, szétfővő krumpi
kevés tej
1 db tojássárgája
só, bors
A rizst a szokásos módon megfőzzük, majd félretesszük. A hagymákat finomra vágjuk, és kevés olajon megfuttatjuk. Felöntjük a hámozott paradicsom konzerv levével és kevés vízzel, majd hozzáadjuk az aprított hámozott paradicsomokat és a fűszereket. Összefőzzük, majd belekeverjük a kész rizst. A kelkáposztát lobogó, sós vízben leforrázzuk, majd hideg vízbe tesszük. Ezt követően vékonyan felcsíkozzuk, és a rizses keverékhez forgatjuk. Olajjal kikent, hőálló tálba simítjuk.
A krumplikat megpucoljuk, sós vízben puhára főzzük. Még melegen összetörjük krumplinyomóval, hozzákeverjük az elhabart tojássárgáját és a fűszereket, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű krumplipürét kapjunk. A rizses keverék tetejére simítjuk, villával megmintázzuk, és 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg megszilárdul a püré.