Így készült: Vegetáriánus ételek szakácskönyv

2014. december 07. - Csigó Zita
Óriási boldogság számomra, hogy egy hónapon belül két "Így készült" postot írhatok. A Gasztroajándékok után nem sokkal újabb könyvünk jelent meg Kocsis Bálinttal, a Vegetáriánus ételek. A könyv elkészítésére ismét az I.P.C. Gasztro könyvkiadó kért fel, azt hiszem, azt már részleteznem sem kell, hogy mekkora szakmai elismerés, ha egy kiadó alig több mint egy éven belül 3 szakácskönyvre ad megbízást.

 

Csigó Zita - Kocsis Bálint: Vegetáriánus ételek - magyar idény szerint
I.P.C. Könyvek


Rögtön a Gasztroajándékok fotózása után álltunk neki a könyv részletes előkészítésének, szerkesztésének és fotózásának, azaz nyár végétől ősz közepéig készült a Vegetáriánus ételek. Aki ismer, az tudja, hogy bár nem vagyok teljesen vegetáriánus, de nem eszem sok húst, és általában húsmentesen főzök otthon. Hozzá kell tennem, hogy Bálintnál is hasonló a helyzet, nem véletlenül ajánlottuk ezt a témát a kiadónak. A könyvben 100 ovo-lakto vegetáriánus és vegán receptet mutatunk be évszakok szerint tagolva, sok-sok hangulatfotóval fűszerezve. Célunk az volt, hogy a vegetarianizmust ne úgy állítsuk be, mint egy ételcsoportról történt lemondást követően a "maradékból" főzést, hanem olyan recepteket sorakoztassunk fel, melyek húsmentesen is teljes egészek. Másik fontos szempont az évszaktagolás volt, azaz "egyél szezonálisan", szerintem az egészséges étkezésnek ez az egyik legfontosabb alapja.
Ételfotósként és stylistként egy könyv teljes végigvitele az egyik legizgalmasabb kihívás. Tudtam, hogy ami a Gasztroajándékok kapcsán az előző 3 hónapban a fejemben élt, azt most el kell felejtenem, és teljesen más szisztéma szerint kell elkezdenem kialakítani a stylingot.


Ahogy a divatban, úgy az ételfotózásban is működnek meghatározó trendek. Az 1980-90-es években óriási bőségtálak, háttérben felhalmozott alapanyagok, intenzív, színes, aprólékos, nagy mélységélességű fotók készültek. Aztán a 2000-es években óriási letisztulási folyamat vette kezdetét: hipermodern fehér tányérok, franciás tálalás, elmosódott háttér, azaz a minimal design megoldások váltak népszerűvé. Ehhez az elegáns, de rideg összhatáshoz tökéletes, művi ételek párosultak, ebben az időszakban a food stylistok rengeteg trükköt bevetettek, hogy minél precízebb, a valóságtól többé-kevésbé elrugaszkodó ételkompozíciókat alkossanak. Olaj, hajlakk, zselatin, glicerin, hogy csak a kevésbé durvákat említsem. :)
Mára ismét változott a trend, az előbb felsorolt tuningeszközöket én már csak reklám- és csomagolásfotók esetén használom, az ételfotózásban ismét az életszerűség és a természetesség vált dominánssá. Itt tenném hozzá, hogy köszi-köszi kedves trendek, hogy így alakultatok, mert azért abban biztosan mindenki egyetért, hogy egy olyan főáramban könnyebb alkotni, amelyet te is közel érzel magadhoz.
Minderre azért tértem ki, mert a természetességet, a "gyere, ülj mellém az asztalhoz" érzést a lehető leghangsúlyosabban szerettem volna megvalósítani a könyvben. A fő irányvonalaim a következők voltak:
- színes, mozgalmas, harsogóan friss ételek
- handmade és rusztikus kerámiák
- ételközpontú fotók, maga az étel teszi élettelivé a képet
- piac feeling: friss gyümölcsök és zöldségek, szezon szerint
- évszakteória alkalmazása a stylingban: pasztell tavasz, vidám, erős színű nyár, meleg tónusú ősz és hideg, semleges tél
- hangulatfotók, melyek szintén a természetességre és az évszakokra épülnek

Szerettem volna nagyobb mennyiségben handmade kerámiákat alkalmazni a stylinghoz. Már korábban ismertem Lantos Judit gyönyörű tárgyait (honlap), így a fotózást egy óriási doboz kölcsön tányérral indítottam, melyeket saját rusztikus darabokkal egészítettem ki. És persze a festés most sem maradt el: ahogy a Gasztroajándékoknál folyamatosan dobozokat festettem, most vásznakat, textileket színeztem. A naturális hatás felerősítéséhez stylingoltam még Marrakesh cementlapokkal, Bluer Design tortatálakkal és Boróka Otthonbolt kellékekkel.

 
Lantos Judit kerámiáiból pár darab annyira a szívemhez nőtt, hogy a fotózás után végleg hozzám költöztek, és az új kollekciókból is készülök beszerezninéhányat. Egy új projektben szintén szeretnék majd együttműködni Judittal, annyira szép minden, amit készít!A legfontosabb szempont a színek komplex használata volt. Ahogy már írtam feljebb is, a tavaszi receptek üde, világos, pasztelles színű környezetbe kerültek, a nyáriak erős, vidám, telített színeket kaptak, ősszel a meleg tónusok és a földszínek kerültek középpontba, télre pedig sötétebb, természetes árnyalatokat választottam. A komplexitást fokozta, hogy a receptek megalkotásakor Bálint is figyelembe vette a színek szerepét, így nemcsak a fotók lettek még szebbek, hanem az ételek élettani hatásához is került plusz még egy hozzáadott érték.

És milyenek az ételek? Amellett, hogy nagyon-nagyon finomak és színesek, mindnek van egy olyan könnyed, "pure" hatása, mely miatt legszívesebben egyszerre végigfőznéd a könyvet. Törekedtünk a könnyen beszerezhető alapanyagok használatára, és arra, hogy minél változatosabb ízekkel töltsük meg a fejezeteket. Kedvenc ételt szerintem nem tudnék választani, mindet szeretem valamiért. Hideg sárgadinnyeleves sült paprikával, édesburgonyás gnudi zsályavajjal, tofus lime-curry, tavaszi sokhagymaleves medvehagymás burgonyagombóccal, vega "csevap" mártogatóssal, zabpehelytorta: ők csak pár "leg" a sok közül. 
Menjetek piacra fonott kosárral, vásároljatok be, és főzzetek a könyvből! :)
Az elengedhetetlen werkek:
Werk

 

Werk

 

Werk