Inspirációk #1 - Simple Life

2015. január 25. - Csigó Zita

Több frissítést szeretnék idén blogra. A karácsonyi pihenés alatt már jócskán megújult: egyrészt kapott egy szép, letisztult, hozzám nagyon közel álló külsőt, másrészt pedig leszedtem minden olyan tartalmat, ami eredetileg nem ide készült. Változatos szerződések kötnek, hogy máshova fotózott ételek receptjeit (és magukat a képeket) mikor, milyen feltétellel jeleníthetem meg - ha egyáltalán megjeleníthetem - a blogon, viszont úgy döntöttem, hogy azokat is törlöm, amiket szabadon használhatnék. Egyszerűen azért, mert aki olvassa a magazinos rovatokat, az néhány hónap elteltével ne botoljon ugyanazokba a receptekbe. Apropó, magazinok: februártól újdonságok várhatók ezen a téren is. :)

Az egyik friss, amiből sorozatot szeretnék, az "Inspirációk". Aki ismer, az tudja, hogy folyamatosan projektekben gondolkozom - nemcsak a munkám során. Ez a projektalapú szemlélet úgy beépült a mindennapjaimba, hogy szeretnék helyet adni neki a blogon is. Valami, ami megfog, legyen egy hangulat, egy íz vagy egy szín. És valami, ami kialakul belőle, minden kötöttség nélkül.


A francia vintage kávézós fotóhoz két összedobós sütit társítottam. Olyanokat, amiket igazából méricskélni sem kellene, felhasználhatók hozzájuk a kamrában talált maradékok, és egy semmittevős vasárnapon pár perc alatt összeállíthatók a kávé vagy a tea mellé. Nem titok, én itthon ilyen szemléletben főzök-sütök. Simple life, ennyi, és pont így szeretem.

 

 


Lisztmentes földimogyorós sütemény

Hozzávalók (egy 15*25 cm-es tepsihez):

20 dkg finomra darált natúr földimogyoró
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg cukor
3 nagy vagy 4 közepes tojás
5 dkg vaj
1,5 dl tej
fél bio narancs lereszelt héja
1 evőkanál kakaópor (inkább a színe miatt)

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral és vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a darált mogyorót, a kókuszreszeléket, a lereszelt narancshéjat és a kakaóport.
Felöntjük a tejjel, simára keverjük, majd végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokos sütőben tűpróbáig (25-30 perc) sütjük. Ha nagyon pirulna, időközben letakarjuk a tetejét alufóliával.



Aszalt szilvás-mazsolás tejespite

Hozzávalók (egy 28 cm átmérőjű kerek formához):

fél l teljes tej
3 nagy vagy 4 közepes tojás
10 dkg liszt
10 dkg cukor
2 evőkanál házi vaníliás cukor
15 dkg aszalt szilva
5 dkg aranymazsola
5 dkg mazsola
2 evőkanál barna rum
vaj a forma kikenéséhez

Az aszalt szilvát és a mazsolákat a rum és forró víz keverékébe áztatjuk negyed órára.
Közben  tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a tejet. Végül beleszitáljuk a lisztet is, és az egészet csomómentesre keverjük.
A szilvát és a mazsolákat leszűrjük, és a kivajazott forma alját egyenletesen beszórjuk velük. Ráöntjük a masszát, és 170 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 35-40 perc) sütjük.

Sokszor szoktátok kérdezni :) :
Kerámiák: Lantos Judit Kerámia
Teáskanna: Zara Home
Cementlap: Antik Centrum
Nem utolsóként pedig a csodaszép bordó tányérokat Katica garázsvásárán lőttem múlt héten.