Inspirációk #3 - Olasz tavasz

2015. március 01. - Csigó Zita

 

Egy nagy csomag olasz mindenféle landolt a konyhámban, ilyenkor jó, ha van egy idegenvezető a háznál: amíg a csoport szabadprogramozik, az első helyen bevásárol nekem, én meg mindennek örülök. Igen, olyan alapanyagoknak is, amik itthon szintén beszerezhetők, azt hiszem, ez az utazásszeretetemmel köthető össze. Tehát megint érkezett egy pakk, ami közül szerettem volna rögtön valamit felhasználni, úgyhogy ezúttal az aszalt paradicsom citrommal társítva idézte meg a nyarat, de legalábbis a tavaszt.

A Marrakesh cementlapokért köszönet a Fabric csoki tulajának, Vikinek! Alakul a gyűjtemény. :)

 


Citromos spagetti aszalt paradicsomos pestóval

Citromos spagettit rengeteget készítek tavasztól őszig. Főételnek, köretnek halak mellé, néha pirított baconnel, néha sült céklával és mákkal meg persze fehérboros kagylóval. Az alapverzióba kerül fokhagyma is, de most szándékosan kihagytam, és helyette az egyik tavaszi kedvencet, a snidlinget párosítottam hozzá.

Hozzávalók (4 személyre):

25 dkg spagetti
3/4 dl olívaolaj
fél citrom kifacsart leve
fél kezeletlen héjú citrom lereszelt héja


A pestóhoz:

10 dkg aszalt paradicsom
4 dkg kesudió
4 evőkanál reszelt parmezán
aprított bazsalikomlevelek
olívaolaj


aprított snidling a tálaláshoz

A spagettit lobogó, sós vízben al dentére főzzük. Leszűrjük, egy kevés főzőlevet félreteszünk.
Az olívaolajban elkeverjük a citrom levét és héját, megsózzuk, majd a tésztához öntjük. Adunk hozzá kevés főzővizet, és az egészet jól összeforgatjuk.
Az aszalt paradicsomokat a kesudióval, a parmezánnal, a bazsalikommal és kevés sóval aprítógépbe tesszük, összetörjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk az olívaolajat egészen addig, amíg krémes állagot nem kapunk. (Ha olajban eltett aszalt paradicsomot használtok, nyugodtan menjen bele ennek az olajából is.) A tésztával és parmezánnal, snidlinggel megszórva tálaljuk.


Citromos-aszalt paradicsomos húsgolyók

Hozzávalók (10 golyóhoz):

25 dkg vegyes darált hús
1 db tojás
1 duci gerezd fokhagyma lereszelve
4 dkg aszalt paradicsom aprítva
fél kezeletlen citrom lereszelt héja
friss kakukkfű, só
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A darált húst összedolgozzuk a tojással, a fokhagymával, a paradicsommal, a citromhéjjal és a fűszerekkel. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Letakarva, minimum egy órára hűtőbe tesszük.
A lehűlt masszából vizes kézzel kis golyókat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő olajban arany színűre sütjük.