Pirított gnocchi póréhagymával és baconnel

Az első tavaszi ebéd a teraszon

2015. március 08. - Csigó Zita
Igaz, hogy kabátban, igaz, hogy a fotó lámpánál, bent készült, mert az északi fekvésű teraszon még alig volt fény, de akkor is itt a tavasz. Sőt egész héten hangolódtam: magazinokba csupa-csupa friss, tavaszi alapanyagból főztem, eper, bébispenót és medvehagyma hegyek virítottak a konyhámban. :)
Pirított gnocchi póréhagymával és baconnel
Hozzávalók (3-4 személyre):
5 kisebb szem krumpli (40-50 dkg)
2 db tojás
liszt
1 db póréhagyma
15 dkg kockázott bacon
20 dkg koktélparadicsom
olaj, só
A krumplit héjában megfőzzük. Megvárjuk, míg langyosra hűl, ekkor meghámozzuk, és villával alaposan összetörjük. Beledolgozzuk az elhabart tojásokat, megsózzuk, majd apránként hozzáadunk annyi lisztet, amennyit felvesz. (Ez az a pont, ahol nagyon el lehet rontani a gnocchit. Annyi liszt pont elég hozzá, hogy összeálljon a tészta, viszont nem szükséges rugalmasnak lennie. A ragacsosságát inkább a deszka lisztezésével ellensúlyozzuk, lényeg, hogy a tésztájába ne kerüljön túl sok liszt, mert rágós, kemény lesz a végeredmény.) Lisztezett deszkán hosszú rudakat sodrunk a tésztából, majd egy kés felső oldalával (vagy habkártya segítségével) 2 cm hosszú darabokra vágjuk. Egy mély lábasban vizet melegítünk, és a lobogó, sós vízben, adagonként kifőzzük a gnocchikat.
A póréhagymát felkarikázzuk, és kevés olajon megpároljuk. Rádobjuk a bacont és a paradicsomot (ez utóbbinak bőven elég, ha egy kicsit átmelegszik, nem kell megsülnie), pár perc alatt összeforgatjuk. Ezt követően a ragut kiszedjük a serpenyőből, aláöntünk még egy kevés olajat, majd a szaftban forgatva, rázogatva átpirítjuk a gnocchik mindkét oldalát. Végül visszaöntjük a ragut, és alaposan összeforgatjuk a pirított gnocchikkal.