Szia tavasz, szia húsvét #1 - A kalács, ami mindig készül nálam

Narancsos-mandulás-kardamomos kalács

2015. március 22. - Csigó Zita

 

 



Narancsos-mandulás-kardamomos kalács

Hozzávalók (2 kalácshoz):

50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
1 db tojás + a kenéshez
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
0,5 dl olaj
1 csipet só

A töltelékhez:

10 dkg darált mandula
4 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél bio narancs lereszelt héja
4 evőkanál tej
1 teáskanál őrölt kardamom

A lisztben elkeverjük az élesztőt, az elhabart tojást, a cukrokat és a sót. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet és az olajat, fényes, rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: egy lábasban megolvasztjuk a vajat, majd rászórjuk a darált mandulát és a kétféle cukrot. Mikor felolvadt, elkeverjük benne a narancshéjat, a tejet és kardamomot. 2-3 perc alatt összefőzzük, majd félretesszük hűlni.
A megkelt tésztát kettéosztjuk, lisztezett felületen, egyenként vékony téglalappá nyújtjuk. Mindkét darabot megkenjük a töltelékkel, a hosszabbik oldaluktól kezdve feltekerjük, majd a végüket aláhajtva csigává formázzuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük a kalácsokat, letakarjuk, és további fél órát kelesztjük.
Az ismét megkelt kalácsok tetejét megkenjük egy kevés vízzel elkevert tojással, és 170 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Tányérok: Lantos Judit Kerámia