Reggelek & reggelik #1 - Áfonyás-fahéjas scone

2015. május 06. - Csigó Zita

Reggelizős témákat nagyon szeretek fotózni (sütni, főzni). Lehet puha és hófehér, lehet álmos és nyugodt, de lehet pöttyös bögrésen színes-vibráló, és papírpoharasan sietős (és akkor még a brunch-ról nem is beszéltünk). A téma kimeríthetetlen, ugye?

 


A scone az egyik kedvenc sütim. Egyrészt jól variálható (édes és sós verziók), másrészt szeretem a puha, tömör állagát, harmadrészt pedig sokáig eláll. Plusz olyan szép, ahogy a nyers tészta felvágása következtében rusztikusra sül.

Áfonyás-fahéjas scone

Hozzávalók (8-10 nagy szelethez):

50 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű) + amennyit felvesz
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj
25 dkg vaj
15 dkg nádcukor
2 db tojás
2,5 dl tej
10 dkg aszalt vörösáfonya

A lisztben elvegyítjük a sütőport, a sót és a fahéjat. A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással, a két keveréket összedolgozzuk, végül hozzáöntjük a tejet, és belegyúrjuk az aszalt áfonyát. Sűrű, gyúrható, tömör tésztát kell kapnunk, ha túl lágy, adjunk még hozzá kevés lisztet.
A tésztából 2-3 cm vastag korongot formázunk, és lisztezett sütőlemezre helyezzük. Éles, belisztezett pengéjű késsel 8 cikkre osztjuk, a szeleteket kissé széthúzkodjuk a sütőlemezen, hogy sülés közben ne nőjenek össze.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.