Summer in the City #1 - Az első kerti ebéd

2015. május 23. - Csigó Zita

Májusban kezdődik nálam AZ élet. Kipakolom a kertbe a fűszernövényeket, felcipeljük a teraszra a téli szállásukról a leandereket és a kerti bútort, első kinti ebéd, vacsora, sütögetések, borozások. A munka is egészen más, teraszra nyitott ajtó mellett főzök, akár kint is fotózhatok, nem vagyok bezárva a műterembe. Sokkal jobb érzés piacra menni, és úgy egyáltalán minden sokkal könnyebb(nek tűnik).

Budapest nyáron tetszik a legjobban. A régi belvárosi negyedek nyári délidőben különlegesen egyedi majdnem-mediterrán hangulatot árasztanak. Majdnem, mert keverednek a képbe egyébként utált retro jegyek, de ezek ilyenkor furcsa módon szükségessé és szerethetővé válnak. Az estéket is nagyon szeretem bent, bár más érzések, pár éve néha elfelejt(het)em, hogy itthon vagyok. Ha kell ellensúly, van egy új projektünk :), elindulunk otthonról csak úgy, a környéken olyan külvárosi kiskocsmákat lehet találni, ahol úgy 40 éve megállt az idő. Fotósorozatot lesz majd a témában. :)

Idén a nyári szezon első kinti napját mediterrán ízekre alakítottam, klisé, nem klisé, nekem nagyon kellett a téli hónapok után.

 

 

 


Kéksajtos-áfonyás crostini

Hozzávalók (4 személyre):

A crostinihez:

25 dkg liszt
fél csomag instant élesztő
1,5 dl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál só
1 ág rozmaring

A feltéthez:

1 evőkanál méz
15 dkg kékáfonya
1 evőkanál citromlé
20 dkg cottage cheese
8 dkg kéksajt

A kenyérhez a lisztben elkeverjük az élesztőt, a vizet, az olajat, a sót és az aprított rozmaringleveleket. Megdagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából hosszúkás kenyeret formázunk, párszor megtekerjük, és sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük. Letakarva még fél órát kelesztjük, majd 180 fokos sütőben 25 percet sütjük.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a mézet, és rátesszük az áfonyát. Addig főzzük kevergetve, míg az áfonya jam állagúra puhul, közben hozzáadjuk a citromlevet.
A kész, kihűlt kenyeret felszeleteljük, ráhalmozzuk a cottage cheese-t és az áfonyajamet. Végül rámorzsoljuk a kéksajtot.
Hagyományosan szikkadt kenyérre került volna a feltét pirítás és olívaolajjal locsolás után, de olyan jól nézett ki a frissen sült kenyérke, hogy ez most elmaradt.



Citromos-chilis marhahússal töltött padlizsán

Hozzávalók (2 padlizsánhoz):

2 db padlizsán
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
30 dkg darált marhahús
fél cukkini
4 evőkanál paradicsompüré
só, őrölt fekete bors
1 kávéskanál chilipehely
1 db bio citrom lereszelt héja
40 dkg fürtös koktélparadicsom
4 evőkanál parmezán

A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, és egy olajjal kikent tepsibe tesszük. Alufólia alatt, 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg megpuhulnak.
Közben a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon, rádobjuk a darált húst és a kockázott cukkinit. Felöntjük a paradicsompürével, ízesítjük sóval, borssal, chilivel és citromhéjjal. Pár perc alatt összefőzzük.
A megpuhult padlizsán húsát kikanalazzuk, összeforgatjuk a húsos raguval, és visszatöltjük  padlizsánhéjba. Mellétesszük a paradicsomot, és további 20 percre visszatoljuk a sütőbe. Az utolsó 5 percben a padlizsánok tetejét megszórjuk a parmezánnal.


Pestós krumplisaláta

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg parázskrumpli
3 evőkanál olívaolaj
őrölt fekete bors
1 db kígyóuborka
15 dkg fekete olajbogyó

A pestóhoz:

1 nagy csokor bazsalikom
4 dkg mogyoró
4 dkg mandula
4 dkg parmezán
só, olívaolaj

A parázskrumpli héját kissé ledörzsöljük, majd vízben puhára főzzük, és leszűrjük. Ezt követően egy serpenyőben olajat hevítünk, és átpirítjuk rajta a főtt burgonyát. Közben borssal ízesítjük. Az uborkát feldaraboljuk, és az olajbogyóval együtt a krumplihoz adjuk.
A pestóhoz aprítóba tesszük a bazsalikomot, a mogyorót, a parmezánt és a sót. Összetörjük, majd annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy krémes pestót kapjunk. Hozzáforgatjuk a burgonyás alaphoz.


Epres-rózsaborsos brownie

Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez):

20 dkg étcsoki
20 dkg vaj
3 nagy tojás
10 dkg nádcukor
10 dkg liszt
5 dkg darált mandula
1 csipet só
10 dkg negyedelt eper
2 teáskanál rózsabors

A csokit és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd összedolgozzuk a liszttel, a mandulával és a sóval. Végül belekeverjük a langyosra hűlt csokis vajat.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és eloszlatjuk rajta az eper 2/3-át. Rásimítjuk a tésztát, belenyomkodjuk a maradék epret.
A rózsaborsot egy kés lapjával megtörjük, és egyenletesen a sütemény tetejére szórjuk. 170 fokos sütőben 20-22 percig sütjük, így a külseje ropogós lesz, és a belseje krémes marad.