Summer in the City #3 - Sziasztok, meggyszemek!

2015. június 17. - Csigó Zita

A meggy az egyik kedvenc sütihozzávalóm, nagyon jól lehet kombinálni zöldfűszerekkel, túróval, édesebb összetevőkkel egyaránt úgy, hogy a végeredmény ne legyen gejl. A blogon sem lehet belőle sosem elég:
tonkababbal, tejberizs alapon itt: tejberizs tonkababos meggyel
mentával itt: epres-meggyes-mentás cobbler


"Aligtésztás" túrós-meggyes pite

Hozzávalók (egy 30*20 cm-es tepsihez):

A tésztához:

1 db tojás
3 evőkanál cukor
18 dkg vaj
1 dl tej
30 dkg liszt
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csipet só

A túrós réteghez:

50 dkg túró
15 dkg tejföl (sűrű)
15 dkg cukor
5 dkg búzadara
1 db bio citrom lereszelt héja
2 db tojás
35 dkg meggy (tisztítva mérve)

A tésztához a tojást habosra keverjük a cukorral, a vajjal és a tejjel. Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sót, és összegyúrjuk. Téglalapot formázunk belőle, és késsel felosztjuk 3/4-1/4 arányban. A kisebbik részt fóliába csomagolva mélyhűtőbe tesszük, a nagyobbat lisztezett felületen 2 mm vastag téglalappá nyújtjuk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral (vagy alaposan kivajazzuk), és belesimítjuk a tésztát. 180 fokos sütőben 10 percet elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, kikeverjük a tejföllel, a cukorral, a búzadarával és a citrom lereszelt héjával. A tojásokat szétválasztjuk, az elhabart sárgájákat a túrós masszához adjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan, spatulával beleforgatjuk a töltelékbe.
A tölteléket rásimítjuk az elősütött alapra, majd megszórjuk a kimagozott meggyel. A maradék, mélyhűtött tésztát nagylyukú reszelőn ráreszeljük a süti tetejére. A tepsit visszatesszük a sütőbe, és 180 fokon még kb. 40 percig sütjük.