Castagnole

Olasz farsangi fánk

2016. február 08. - Csigó Zita

Olaszországban ettünk először castagnolét nagyon sok évvel ezelőtt. Rákövetkező farsangkor kipróbáltam itthon, azóta minden februárban elkészül. A nálunk megszokott fánk tésztájától teljesen eltérő, pihe-puha állagú, formázható kis gömbök kerülnek az olajba. Szalagokért ezúttal nem kell küzdeni, viszont nagyon helyesen pörögnek-forognak sülés közben. A citromhéj kellemes, üde ízt ad a fánkoknak, étcsokiszósszal vagy savanykás gyümölcsöntettel a legfinomabb.

2016_02_08_4570_lores.jpg

Hozzávalók (kb. 22 db kis fánkhoz):

2 db tojás

5 dkg cukor

1 zacskó vaníliás cukor

4 dkg puha vaj

1 evőkanál barna rum

fél biocitrom lereszelt héja

20 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

1 csipet só

olaj a sütéshez

A tojásokat a cukrokkal, a puha vajjal, a rummal és a citromhéjjal habosra keverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd beleszitáljuk a tojásos masszába. Összedolgozzuk a tésztát (puha, rugalmas állagot kell kapnunk), és fél órára hűtőbe tesszük. A tésztából kis golyókat formázunk, majd bő olajban, részletekben aranybarnára sütjük. 

2016_02_08_4575_lores.jpg