Sütőtökös csiga

laktózmentes és hozzáadottcukor-mentes recept

2017. január 14. - Csigó Zita

2017_01_14_4894_lores.jpg

2017_01_14_4889_lores.jpg

Hozzávalók (egy nagy sütőtálhoz, kb. 8-10 csigához):

A tésztához:

25 dkg liszt

fél csomag instant élesztő

1 tojás

1,5 dl kókusztej

1 csipet só

A töltelékhez:

20 dkg sült sütőtökpüré (kb. 40-50 dkg nyers, tisztított tökből)

1 teáskanál őrölt fahéj

A locsoláshoz:

2-3 evőkanál kókusztej

laktózmentes vaj a forma kikenéséhez

1 marék mandula, mogyoró, kesudió vegyesen

A tésztához a lisztben elkeverjük az instant élesztőt, hozzáadjuk az elhabart tojást, a kókusztejet és egy csipet sót. Megdagasztjuk, puha, rugalmas tésztát kell kapnunk. A tésztabucit lisztezett tálba tesszük, letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

Ha nincs kész sütőtökpürénk, közben azt nyugodtan elkészíthetjük. A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk, és egy sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. 200 fokon kb. 30 perc alatt puhára sül. Miután kihűlt, botmixerrel vagy késes aprítóban pürésítjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd vékony téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a tökpürével, megszórjuk fahéjjal, és a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük. 2 cm széles szeletekre vágjuk, vajjal kikent formába sorakoztatjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. A sütési idő végefelé többször meglocsoljuk a kókusztejjel, majd aprított magokkal megszórva tálaljuk.

2017_01_14_4890_lores.jpg

2017_01_14_4892_lores.jpg