Zöldségfasírttrió a Diéták nagykönyvéből

glutén- és laktózmentes recept / pár mondat a lopott tartalomról

2017. január 20. - Csigó Zita

Update: Eltűnt az ominózus blogbejegyzés... Vajon miért is történhetett ez? :)

Ezt a receptet a Diéták nagykönyvébe készítettem, íze, állaga és a színek kombinációja annyira nagy kedvencem lett, hogy a címlapfotó egyik étele esetén is rá esett a választásom.

2016_09_24_1063fasirttrio2_lores.jpg

Úgy tűnik, másnak is elnyerte a tetszését, olyannyira, hogy ma az egyik nagy "blogos gyűjtőoldalon" úgy ahogy volt, PONT ebbe a receptbe sikerült belefutnom. Rengeteg receptet írok, és nekem fontos, hogy elkészítsétek, továbbfejlesszétek, megosszátok velem a tapasztalatokat. Őszintén, sosem kutakodom, hogy fellelem-e valahol a receptjeim, egyrészt követhetetlen, másrészt természetesen alapreceptek tekintetében nem beszélhetünk forrásokról.

Hogy most miért is tűnt fel? Mert ez a 3 fasírt így, egyben már eléggé egyedi. Megnyitottam a blogot, rajta a fasírtok, természetesen tök ugyanazzal a 3 ízzel és arányokkal. Egy-egy helyen sikerült a 4 dkg-ot átírni 5 dkg-ra, vagy éppen eggyel több tojást ütni a masszához... A répafasírtnál nem éreztem szükségét burgonyapehely hozzáadásának (a zöldség nedvességtartalma miatt), szerzőnk is hasonlóan tett, meglepő. Jelen esetben az egy vagy két tojás, 4 vagy 5 dkg pontosan nem számít, mert a zöld, lila és narancs fasírtok egyben, pont brokkoli-rucola-dió, cékla-alma és répa-szezám ízben, ahol szükséges, burgonyapehellyel gluténmentesítve BŐVEN kimerítik az egyediség fogalmát. Nemcsak, hogy nincs hivatkozás (bár azzal is problémás lenne a dolog, ld. lejjebb), még ki is van emelve a saját szellemi termékre utalás.

Vihar a biliben? I. Nagyon nem... Van egyszer szerzői jog, copyright és kiadói jog, amit be kell tartani. ...Részt vagy egészt bármely formában felhasználni előzetes engedély nélkül szigorúan tilos... Amikor könyvet írok vagy magazinos anyagot publikálok, a szerzői jogok nálam maradnak, viszont ilyen esetekben hiába próbálja a jogtalan felhasználó elmismásolni a dolgot, hogy jaj, csak valaki irkál az éterben, nem velem, természetes személlyel áll csak szemben, hanem az adott könyv, magazin stb. kiadójával is, ugyanis egészben az anyaggal rendelkezés joga átszáll rá. 

Vihar a biliben? II. Ez az eset kicsiben modellezi mindazt, ami miatt sokszor megy különböző fórumokon a siránkozás: visszaesett a könyvforgalom. Én sem tehetem fel több/sok könyves receptemet a netre, egyet terveztem, ez a 2. most kényszerűség. A kiadó akkor ad engedélyt, ha reklámot, hasznot vár, és ez teljesen érthető, csak a papírillat miatt nem fogják emberek tömegei megvásárolni azt a könyvet, magazint, aminek nagy része már kering a neten. 

Fél nap levelezgetés után a másik fél még mindig nem akarta érteni a copyright lényegét. Nem, nem elegendő, hogy utólag odabiggyesztjük a cikk ALÁ MAJD, hogy recept innen és innen, pláne, mert egy print termékhez maximum könyvesbolti linket lehet társítani, nem vezet blogra. Ilyen alapon egy fél könyvet kimásolhatunk lazán. És akkor még nem is beszéltünk az előzetességről, ami itt plusz keményen sérül. Én a helyében az első levél után lekaptam volna a postot, nem tudom, miért kell megvárnia pl. egy kiadói felszólítást. Hihetetlen az a magas ló, amivel még mindig kezelve van nálunk a szerzői jog kérdése. 

Tudom, hogy nagyon sokan olvastok bloggerek. Még nehezebb ügy, de adatvédelmi nyilatkozattal mindenképp védjétek az írásaitokat, ahogy én is teszem. A határ néha nehezen meghatározható, de ha hasonló esettel találkoztok, bátran szólítsátok fel a szellemi termék eltulajdonítóját, végső esetben pedig tegyetek jogi lépéseket. És ne feledjétek, mindez nem érzelmi kérdés, védjük saját szellemi termékeinket, alkotásainkat!

És akkor jöjjön a recept. :)

Hozzávalók (4 személyre):

 

A brokkolifasírthoz (4 darabhoz):

25 dkg brokkoli (tisztítva mérve)

1 tojás

1 nagy marék rucola

5 dkg darált dióbél

só, őrölt fekete bors

kb. 1,5-2 dkg burgonyapehely

 

A sárgarépafasírthoz (4 darabhoz):

25 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)

4 dkg szezámmag

1 tojás

só, őrölt fekete bors

 

A céklafasírthoz (4 darabhoz):

20 dkg cékla (tisztítva mérve)

5 dkg alma (tisztítva mérve)

1 tojás

2 cm friss gyömbér

só, őrölt fekete bors

kb. 1,5-2 dkg burgonyapehely

A brokkolifasírthoz a megmosott brokkolit bő vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hideg vízbe tesszük, és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezután késes aprítóban pürésítjük. Hozzákeverjük az elhabart tojást, az aprított rucolát, a darált diót, a sót és a borsot, majd apránként addig adagoljuk hozzá a burgonyapelyhet, amíg lágy, de formázható állagú masszát kapunk. 4 fasírtot formázunk belőle, és sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük.

A sárgarépafasírthoz a megtisztított répát lereszeljük, a szezámmagot forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, kihűtjük, majd finomra őröljük. A répához adjuk az elhabart tojással, a sóval és a borssal együtt. 4 fasírtot formázunk belőle, és sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük.

A céklafasírthoz a megtisztított céklát és almát lereszeljük. Hozzáadjuk az elhabart tojást, a megtisztított, lereszelt gyömbért, a sót és a borsot, majd apránként addig adagoljuk hozzá a burgonyapelyhet, amíg lágy, de formázható állagú masszát kapunk. 4 fasírtot formázunk belőle, és sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük.

A fasírtokat 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.

unnamed.jpg

2016_09_01_0020fasirttrio1_lores.jpg