Pasztellbarokk

Vöröslencse humusz

gluténmentes*, laktózmentes recept

2017. február 12. - Csigó Zita

*pita nélkül

2017_02_12_5716_lores.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz):

30 dkg vöröslencse

só, őrölt fekete bors

1-2 nagy csipet korma curry

4 evőkanál tahini

olívaolaj

A pitához (6 darabhoz):

25 dkg liszt

fél csomag instant élesztő

1 kávéskanál só

2 evőkanál olívaolaj

kb, 1,5 dl langyos víz

A pitához a lisztet, az élesztőt, a sót és az olívaolajat összekeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a vizet, amíg rugalmas állagú tésztát kapunk. Megdagasztjuk, meleg helyen egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 6 egyforma darabra osztjuk, negyed órát pihentetjük, majd egyesével fél cm vastag kör formákra nyújtjuk. A sütőt 250 fokra előmelegítjük, aljába egy vízzel teli edényt helyezünk. Lisztezett vagy sütőpapírral borított (zsiradékot nem szabad használni!) sütőlemezen 3 percet sütjük a pitákat, amint felpúposodnak megfordítjuk, és további kb. 2 percet sütjük. Kivétel után konyharuhával letakarjuk. 

(A piták megsütése után visszakapcsoltam a sütő hőmérsékletét 180 fokra, meglocsoltam egy kevés olívaolajjal néhány fürt koktélparadicsomot, és 20-25 perc alatt puhára sütöttem.)

Az átmosott vöröslencsét egy lábasba szórjuk, felöntjük egy kevés vízzel, sóval, borssal és curryvel fűszerezzük, majd fokozatos vízpótlás mellett puhára főzzük. Megvárjuk, míg kihűl, majd késes aprítóba tesszük kevés sóval és a tahinivel együtt. Fokozatosan adagolunk hozzá olívaolajat, és az egészet krémesre törjük. A foszlós pitákkal és a sült paradicsomokkal tökéletes vacsora.

2017_02_12_5717_lores.jpg

 

 

süti beállítások módosítása