Vöröslencse hummusz

gluténmentes*, laktózmentes recept

2017. február 12. - Csigó Zita

*pita nélkül

Holnap a Közel-Kelet jegyében fogok ételfotó workshopot tartani, annyi volt a kérés, hogy fotózzunk/stylingoljunk majd hummuszt is. Elkezdett járni az agyam a témán, hogy tök jó, leveszem a polcról a csicseriborsót és elkészítem életem 100. hummuszát (amúgy nagyon szeretem), de mi lenne, ha a készülődést összekötném egy kis kísérletezéssel, és ezúttal a csicseri maradna a helyén. Az egészből valami eszméletlen finom fúziós vacsora lett, a korma curry szuperül harmonizál a vöröslencsével. Friss koriander biztosan nem rontaná el az összhatást, ha szeretitek, pici reszelt fokhagyma is kerülhet bele, bár talán kár elnyomni ezeket a szolid, finom ízeket. 

2017_02_12_5716_lores.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz):

30 dkg vöröslencse

só, őrölt fekete bors

1-2 nagy csipet korma curry

4 evőkanál tahini

olívaolaj

A pitához (6 darabhoz):

25 dkg liszt

fél csomag instant élesztő

1 kávéskanál só

2 evőkanál olívaolaj

kb, 1,5 dl langyos víz

A pitához a lisztet, az élesztőt, a sót és az olívaolajat összekeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a vizet, amíg rugalmas állagú tésztát kapunk. Megdagasztjuk, meleg helyen egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 6 egyforma darabra osztjuk, negyed órát pihentetjük, majd egyesével fél cm vastag kör formákra nyújtjuk. A sütőt 250 fokra előmelegítjük, aljába egy vízzel teli edényt helyezünk. Lisztezett vagy sütőpapírral borított (zsiradékot nem szabad használni!) sütőlemezen 3 percet sütjük a pitákat, amint felpúposodnak megfordítjuk, és további kb. 2 percet sütjük. Kivétel után konyharuhával letakarjuk. 

(A piták megsütése után visszakapcsoltam a sütő hőmérsékletét 180 fokra, meglocsoltam egy kevés olívaolajjal néhány fürt koktélparadicsomot, és 20-25 perc alatt puhára sütöttem.)

Az átmosott vöröslencsét egy lábasba szórjuk, felöntjük egy kevés vízzel, sóval, borssal és curryvel fűszerezzük, majd fokozatos vízpótlás mellett puhára főzzük. Megvárjuk, míg kihűl, majd késes aprítóba tesszük kevés sóval és a tahinivel együtt. Fokozatosan adagolunk hozzá olívaolajat, és az egészet krémesre törjük. A foszlós pitákkal és a sült paradicsomokkal tökéletes vacsora.

2017_02_12_5717_lores.jpg