Zabos-epres-chiamagos szelet

gluténmentes, laktózmentes, hozzáadottcukor-mentes recept

2017. június 05. - Csigó Zita

Lassan kezd átmenni a blog sütisbe, ami azért érdekes a leginkább, mert a munkáimban egyáltalán nem az édes vonal szokott dominálni (bár most éppen kaptam egy szuper izgalmas megbízást a témában, erről majd kicsit később). Viszont hétvégén megint előkerült egy beszélgetés során a "nagyon mentes" sütik kérdése és a szakácskönyvem desszertes fejezete, amiben az összes recept erre a kritériumra épül (na meg persze ara, hogy amennyire mentes, legalább ugyanannyira finom is legyen mind). Gyorsan ajánlottam egy olyat, ami nem szerepel a könyvben, aztán ma össze is dobtam, nagyon finom, eperszezonban mindképp készítsétek el, de később áfonyával vagy sárgabarackkal sem lehet rossz.

2017_06_03_7970_lores.jpg

Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez):

35 dkg nagy szemű* zabpehely + 3-4 evőkanál (gm)

2 nagy csipet sütőpor (gm)

4 nagy, érett banán (40 dkg hámozva mérve)

10 dkg puha kókuszzsír

4 dkg kókuszreszelék

35 dkg eper

1 rúd vanília kikapart magjai

4 csapott teáskanál chiamag

A 35 dkg zabpehelyből 5 dkg-ot félreteszünk, a többit aprítóban lisztes állagúra őröljük. Hozzászórjuk a sütőport. A banánokat pépesítjük, összekeverjük a 30 dkg őrölt és az 5 dkg egészben hagyott zabpehellyel és a kókuszzsírral. Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, tetejét eldolgozzuk egyenletesre.

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, kissé feldaraboljuk. Lábasba szórjuk, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és lassú tűzön addig főzzük a vanília kikapart magjaival együtt, amíg összeesik, de még darabos marad. Ekkor hozzákeverjük a chiát, és kevergetve jól besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, hogy langyosra hűljön.

A chiás eperjamet a zabos alapra kanalazzuk, egyenletesen eloszlatjuk, majd megszórjuk a 3-4 evőkanál zabpehellyel. 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük. A sütőből kivétel után hagyjuk teljesen kihűlni, hűlés közben állaga még szilárdulni fog. 

* A nagy szemű zabpehelynek annyiból van jelentősége, hogy a tésztában és a süti tetején jobban ropog, illetve szebben is mutat az epres rétegen.

 2017_06_03_7975_lores.jpg