Fűszerezzünk, itt a nyár!

sumac, za'atar, elő a közel-keleti fűszerekkel!

2017. június 11. - Csigó Zita

Vannak olyan fűszerek, amik már az első nyári napokon leugranak a fűszeres polcomról, hogy gyorsan az esti teraszos vacsorák főszereplői legyenek. A postban sumac és za'atar ad markáns karaktert az ételeknek, és ez az a vacsora, amit így, egyben akár minden nap meg tudnék enni. Éppen költözésben vagyunk, így a kerti grillt nem izzítottam be, de ti bátran grillezzétek a húst, a zöldségeket és a pitát, a füstös íz csak további pluszt ad a vacsorának.

A sumac (szömörce) fanyar, gazdag ízvilágú közel-keleti fűszer. Használhatjátok húsok pácolásához, bedörzsöléséhez, tehetitek humuszba, zöldséges kencékbe, de szuper jó például görög joghurt ízesítésére is. Egyik összetevője a másik főszereplőmnek, a szintén közel-keleti za'atar fűszerkeveréknek. A fűszerkeverék jellemzően kakukkfűből, aromás, pirított szezmámmagból és sumac-ból áll.

A fotók stylingjához Pastel Handmade Ceramics kerámiákat használtam. :)

2017_06_10_8046_lores.jpg

Lepény (8 darabhoz):

Hozzávalók: 25 dkg liszt, fél csomag instant élesztő, 1 csapott teáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, kb. 1,5 dl langyos víz

A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Hozzácsorgatjuk az olívaolajat és lassanként a langyos vizet, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát gombócokra osztjuk, a széleket körben meghúzkodva rusztikus lepénykékké nyújtjuk. Egy vastag aljú, lehetőleg vas serpenyőt zsiradék hozzáadása nélkül felhevítünk. Beletesszük adagonként a lepényeket, addig sütjük, amíg felhólyagosodnak, majd csipesszel megfordítjuk, és átsütjük a másik oldalukat is.

A kész lepények szuper finomak csak úgy magukban is (én szeretem a serpenyőben kicsit odakapatni a tésztát). Mártogathatjátok fűszeres joghurtba, meglocsolhatjátok olívaolaj és sumac keverékével, illetve  annyira jó csak úgy simán, olvadozó sós vajjal megkenve is.

Burgonya:

Hozzávalók: 1 kg újburgonya, olaj a sütéshez, só, za'atar fűszerkeverék

A burgonya héját folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük. Bő vízben ressre főzzük, majd leszűrjük, megvárjuk, hogy langyosra hűljön. Ekkor cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beleszórjuk a burgonyacikkeket, sóval és za'atarral fűszerezzük. Alaposan összeforgatjuk, összepirítjuk. 

Húspogácsák (8 darabhoz):

Hozzávalók: 50 dkg darált hús (marha vagy sertés, de bárányból is szeretem készíteni), sumac, olaj a sütéshez, só, 1 kezeletlen citrom lereszelt héja

A húsból pogácsákat formázunk, oldalaikat bedörzsöljük sumac-kal. (Jó sötét lesz a színűk, különösen sütéskor, ettől nem kell megijedni.) Egy serpenyőben olajat hevítünk a sütéshez, vagy használhatjuk akár az épp elkészült burgonya olaját is. A pogácsák mindkét oldalát átsütjük, mikor már majdnem kész, megsózzuk, és ráreszeljük a citromhéjat. 

Sült zöldségek:

kaliforniai paprika, lila hagyma, újhagyma, kakukkfű, só, olaj a sütéshez

A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, majd kevés olajon, egy felhevített serpenyőben roppanósra sütjük. Közben kakukkfűvel és sóval fűszerezzük.

Fűszeres joghurt:

natúr joghurt vagy natúr görög joghurt, lime kifacsart leve, só, mentalevelek

A joghurtba ízlés szerint lime-levet facsarunk, sóval és aprított mentával fűszerezzük.

2017_06_10_8043_lores.jpg