Paradicsomos lepény

csupa-csupa nyár!

2017. július 23. - Csigó Zita

Szeretem az egyszerű, letisztult, rusztikus ételeket, ezért is áll hozzám közel az olasz konyha. Jó minőségű alapanyagok, egyszerű főzési technikák, "tiszta", karakteres ízek. És persze szezonalitás, ami számomra egyet jelent a piacozással, legyek bárhol, otthon vagy éppen külföldön.

Az agglomerációba kiköltözésünkben fontos szerepet játszott a "slow living" életszemlélet. Megvenni a piacon, megtermelni a kertben, az ablakból vágni a fűszernövényeket az ételhez...és a sok munka (elég gyors és hektikus az életvitelem) ellenére megpróbálni megragadni és meghosszabbítani az értékes időt. Akár egy forró, nyári délutánt, akár egy téli estét. Mindben találni valami szépet, tenni hozzá egy apróságot, amitől emlékezetessé válik.

A mai napot ezek a gyönyörű piacos paradicsomok tették még szebbé, #summervibes a javából ízre, színre és illatra egyaránt. Ennél egyszerűbb recept talán még nem volt a blogon: a szokásos pizzatésztámra sajtok, érett, lédús paradicsom, sonka és fűszeres morzsa került. És persze jóféle olívaolaj.

Az új házunkba bő 3 hete költöztünk be, higgyétek el, nincs még minden készen. Emellett a munkámban nagyon sűrű (még költözés nélkül is annak mondanám) időszakot élek, tehát a lehető legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy ok, ezekre a kis pluszokra most nincs idő. Mérlegre kell tenni, hogy mi ér többet, hogy a pluszok vajon elveszik-e egyáltalán az időt, vagy pont az a helyzet, hogy a leeső perceket, órákat váltjuk értékessé, feltöltődés után pedig intenzívebben tudunk visszatérni a munkához. Jöjjön a recept, a lepény ugyan kel és sül, viszont nettó munka kb. 10 perc van vele. Süssétek meg, töltsetek mellé egy pohár bort, és lassítsátok le a nyarat!

2017_07_23_000612.jpg

Hozzávalók (1 lepényhez, 8 szelethez):

A tésztához:

25 dkg kenyérliszt

fél csomag instant élesztő

1 kávéskanál só

3 evőkanál olívaolaj

kb 1,5 dl langyos víz

A feltéthez:

20 dkg mozzarella

15 dkg tetszőleges friss, lágy sajt

6 nagy, érett paradicsom

10 dkg vékonyra szelt sonka

1 marék panko morzsa

1 marék reszelt parmezán

8-10 rozmaringlevél

olívaolaj a locsoláshoz

A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Hozzácsorgatjuk az olívaolajat és a vizet, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, belülről kifelé haladva széthúzkodjuk, körré alakítjuk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük.

A tésztára tesszük a felkarikázott mozzarellát, rámorzsoljuk a friss sajtot, erre kerülnek a megmosott, felkarikázott paradicsomok és a sonkacsíkok. Megsózzuk. 

A pankót összekeverjük a parmezánnal és a finomra aprított rozmaringgal, egyenletesen a paradicsomos feltétre szórjuk. Hagyjuk még 15 percet pihenni, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

A styling egyedi kerámiái Lantos Judit kerámiák.

2017_07_23_000595.jpg

2017_07_23_000600.jpg

2017_07_23_000608.jpg