Lifestyle fotózás Orsival

... és a jolly joker kuglófommal

2017. augusztus 18. - Csigó Zita

Orsival, a Wannabe Chef bloggerével már régóta terveztük, hogy készítek róla/neki egy hangulatos fotósorozatot. Slow life, country living hívószavakat fogalmaztunk meg, ezen belül pedig arra kértem Orsit, hogy hozzon magával 5 kedvenc, rá jellemző tárgyat, tárgycsoportot. Így került a képekre szép fonott kosárka és fából készült doboz roskadásig zöldségekkel, mesekönyvek, mesés "retró" tányérkák és régi kuglófforma. Fotóztunk nálam a nappalimban, a kertben és a felsőpakonyi erdőben is. (Olyan szerencsés vagyok, hogy ehhez a csodás környezethez csak az utca végére kell elsétálni.)

A képekből párat már kitettem én is és Orsi is, jöjjön ide szintén egy kis ízelítő. És ahogy lenni szokott :), érkezett kérdés a kuglóf receptjére vonatkozóan, így megosztom veletek a receptet. Ezt a tésztát ezer éve sütöm, pihe-puha, légies a tésztája, egyáltalán nem fojtós, mint sok kuglófé. Ráadásul tényleg jolly joker, mert rengeteg módon variálható (a recept végén, mind kipróbált verziók).

Kerámiák a kuglófos sorozatban: Pastel Handmade Ceramics

2017_08_13_001187-edit.jpg

Hozzávalók (1 kuglófhoz):

6 tojás

15 dkg (nád)cukor

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

2 dl tej

1 dl olaj

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 csipet só

vaj és liszt a forma kikenéséhez és beszórásához

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, a vaníliamagokkal, a tejjel és az olajjal. A lisztben elvegyítjük a a sütőport és a sót. A folyékony hozzávalókhoz szitáljuk, végül óvatosan, lapátkanállal hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

A masszát kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük, és 170 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 35-40 perc) sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, csak ezután borítjuk ki.

És a verziók:

  • a tejet cserélhetjük magtejre, növényi tejre, vízre
  • a tej felét cseréltem már kókuszlikőrre, szuper finom volt illatra és ízre is
  • a liszt egy része cserélhető kókuszreszelékre (kókuszlikőrös verzióhoz is szuper) vagy finomra őrölt olajos magokra
  • aszalt gyümölcsökkel turbózható
  • jól állnak neki a vanília mellett a téli fűszerek: fahéj, tonkabab, zöld kardamom
  • finom gyümölcsös olívaolajjal
  • szépen márványozható, ha a tésztát megfelezzük és kakaóporral színezzük

2017_08_13_001183.jpg

 

2017_08_13_001188.jpg

2017_08_13_001172.jpg

2017_08_13_001151-edit.jpg

2017_08_13_00154_ma_solat.jpg

2017_08_13_001147-edit.jpg

2017_08_13_001117.jpg

2017_08_13_001121-edit.jpg

2017_08_13_001112.jpg